jump to navigation

Hallar på höjden 4 november 2009

Posted by Teodor in Okategoriserade.
Tags: ,
trackback

 

På nästa idrottsnämnd 24/11 tar vi ett initiativ om att utreda möjligheten att bland annat bygga hallar på höjden. Hur detta skulle kunna se ut kan man se i DN idag. Nedan är skrivelsen i sin helhet.

I en växande storstad som Stockholm är det viktigt att marken används på ett effektivt och nytänkande sätt inom alla områden. Detta gäller inte minst i hur framtidens idrottsanläggningar ska se ut. Vi bör exempelvis fråga oss hur man kan kombinera olika idrottslokaler i en och samma byggnad, genom att lägga dem ovanpå varandra, eller sammanfoga dem med nya arkitektoniska lösningar, för att vinna utrymme och utnyttja marken så effektivt som möjligt. Idrottslokaler bör också kunna användas för kulturaktiviteter eller andra motionsfrämjande aktiviteter som inte ingår i idrottsrörelsen, men som har behov av liknande lokaler.

I Danmark har flera viktiga projekt gjorts på detta område, bland annat inom The Danish Foundation for Culture and Sports Facilities, och i andra delar av världen.

Idrottsförvaltningen får därför i uppdrag att återkomma med en inventering av nytänkande och intressanta lösningar för framtidens idrottsanläggningar, som skulle kunna vara aktuella att använda i projekten som finns i idrottsnämndens investeringsplan.

Kommentarer»

1. Mats Lundell - 4 november 2009

Det finns ett badhus i Aspudden som sedan länge haft planer på att renovera och bygga ut badhuset med en lokal för kulturevenemang ovanpå. Är detta uttalande inspirerat av badhuset i Aspudden?
Även målsättningen att ha lokaler för idrott och kultur i alla stadsdelar tillgodoses ju av en renovering och utbyggnad av badet i Aspudden. Varför vill ni isåfall riva badet? är inte det ett föregångsexempel?

2. Peter - 4 november 2009

Låter spännande!

3. Fredrik - 4 november 2009

Låter bra, men är ju inte något nytt för mig, hallar på höjden finns ju redan på många håll och har väl åtminstone byggts sedan 40-talet.

Har själv gått i ett gymnasium där en äldre byggnad inrymde matsal en halv trappa ner med gymnastiksalar i två plan ovanför.

Man bör också ha i åtanke att det vid många byggnationer i Stockholm är möjligt att bygga neråt, gymnastiksalar är exempel på anläggningar som inte behöver utsikt eller direkt solljus, det stör bara koncentrationen hos utövarna.

Genom att undvika att bygga de framhastade ”landmarks” som så ivrigt påhejas av bygglobbyn kan vi utveckla Stockholm utan att förstöra stadens internationelt beundrade och vackra skyline med Mälaren och Saltsjön som blå kilar och Nationalstadsparken med flera naturområden som gröna kilar.

4. Janne - 18 november 2009

Kanske ett sätt. Det är helt klart att något måste göras med den näst intill totala avsaknaden av hallaer i innerstaden. Ta t.ex. ishockey (där det via stockholmshockeyn’s hemsida är lätt att räkna hallar). I stockholms innerstad går det 1,5 ishall på 350.000. I söderort så har man 9 hallar för samma folkmängd. Varför denna snedvridande fördelning? Är det inte viktigt med idrott och hälsa för barnen i innerstaden? Det här är ett folkhälsoproblem för innerstaden. Det kan också bli ett politiskt problem när innerstaden förstår att 90% av deras skattekraft går till verksamhet i andra stadsdelar.

5. Gerry Rasch - 10 mars 2010

Hej Mitt namn är Gerry Rasch. Pappa till 2 idrottande killar och handbolls ledare i 2 olika föreningar. Jag vill att ni skriver avtal med Komfast att hyra den tomma idrottshallen vid gamla Ericson fabriken i Älvsjö. Madeleine Sjöström vet inte att hon skämmer ut sig och hela idrottsnämnden när dom går ut med att försöka hitta gamla fabrikslokaler som kan vara lämpliga som idrottshall. Här står en helt tom lidrottshall färdig att använda men inget händer. Dessutom precis i samma område står ytterligare 2 jättefabriksbyggnader tomma. Här skulle kunna byggas en stor multiidrottsområde som skulle betyda allt för ungdoms och folkhälsan framöver. Sen kan man givetvis bygga ytterligare hallar på dessa men låt inte detta passera eller vara valfläsk. Vi behöver flera hallar i Stockholm
mvh
Gerry Rasch

6. Peter Andersson - 4 maj 2010

Hej,

Som ungdomsledare har jag haft förmånen att kuska land och rike runt för besök i städer och idrottshallar. Allt som oftast så blir min reflektion efter dessa resor att: – vad är det för fel i Stockholm?
Som landets huvudstad så borde det finnas en ambition att vara ledande inom idrott och anläggningar för att utöva detta i.
Istället kan jag krasst konstatera att Stockholm är så långt efter i sin idrottssatsning som man kan vara när det gäller hallar för inomhusidrotter. Miljardbyggen för fotboll går bra men att tillhandahålla en OK behovsnivå gällande hallar för inomhusidrotterna verkar fullständigt omöjligt att uppnå.
Jag vägrar att tro att det inte går att skapa finasieringsmodeller för detta. Det handlar bara om fokus! Jag kan garantera några snabba politiska poäng om någon lyckas formulera en satsning kring detta. Tittar man på glesbefolkade (jmf med Sthlm) kommuner som Skövde, Katrineholm, så finns det inomhushallar för dagligbruk i världsklass. Det ska byggas multihall i Visby. Man har redan byggt i Malmö, Lund, Karlskrona osv. Vad har vi Stockholm ? Inget som liknar detta. Det borde stå något liknande Skövde Arena i varje väderstreck i denna stad. Vi är minst 10 hallar kort i förhållande till utövare i inomhusidrotter.
Att Älvsjöhallen går idrottsförvaltningen förbi genom rent ointresse eller genom ofömåga att förhandla med fastighetsförvaltaren är hyfsat nonchalant med tanke på den uppenbara hallbristen i stockholm. Ta chansen att bli idrottens hjälte genom att driva denna fråga hårt och kreativt. Här kommer 4 förslag till möjliga finasieringsmodeller från en fullständig amatör som inte vet bättre. Kunniga politiker som du/ni borde kunna få ihop detta på ett ännu bättre sätt…:-)

1.) Motkrav på att bygga hallar till företag och byggherrar som vill köpa och bygga på kommunens mark. Kräver förvisso samarbete mellan olika förvaltningar men det kan väl inte vara omöjligt ??? Vi behöver inte fler bostadsområden eller köpcentrum om inte kringservicen och däribland idrottsrörelsen är tillgodosedda..

2.) Samling av sportindustrins intressenter i ett Sportköpcentrum med tillhörande multihall. Finasiering av drift genom hyror.

3.) Delfinasiering genom sponsring TYP Stadium Arena i Norrköping

4.) Undvik inte att bygga fullstora hallar bara för att skollagen tillåter det!!!! Jag har personligen tagit del av de budgetar som flaggats upp för byggen av gymnastiksalar (ej fullstor hall). Dessa pengar räcker långt eller hela vägen när det gäller att bygga fullstora hallar. Om bara SISAB var fullt ut konkurrensutsatta så skulle det kunna ske!

Mvh / Peter Andersson

7. Fler billiga och bra idrottshallar | Från huvudstad till världsstad - 26 februari 2013

[…] Gamla tankar måste ständigt omprövas. Det behövs fler idrottshallar i Stockholm och för att få pengarna att räcka så långt som möjligt gäller det att använda dem smart.  Tidigare kreativa idéer för att på ett ekonomiskt sätt utveckla stadens idrottsinfrastruktur har varit att bygga om industrilokaler till hallar och att bygga på höjden. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: