jump to navigation

Oppositionens budgetar presenterade 28 oktober 2009

Posted by Madeleine Sjöstedt in Okategoriserade.
Tags: , , , ,
trackback

Slopad kulturbonus och ännu mer pengar till fler lokaler. Det är den rödgröna kulturvisionen för Stockholm.Igår presenterade den rödgröna oppositionen sina budgetförslag för Stockholm, med en kraftig skattehöjning som flaggskepp. Nog känns det konstigt att i en ekonomiskt svår tid dra åt stockholmarnas hushållskassor istället för att stimulera konsumtion.

Men man kan höja ögonbrynen även över kultur- och idrottsbudgetarna. Det finns flera delar som förtjänar en kommentar. Den största kultursatsning Socialdemokraterna gör är att lägga 14 mkr extra på samlingslokaler. Jag blir häpen. Jag kan inte förstå hur kulturverksamhetens kvalitet kan ligga i fler eller större lokaler. För mig kommer alltid verksamhet att vara prioriterat framför lokaler.

Sedan väljer oppositionen att lägga mer pengar på Kulturskolan. Även detta är förvånande. Kulturskolan har under ett antal år fått alltmer pengar, men inte tagit in nya elever. Mellan 1999 och 2007 ökade Kulturskolans budget med 39 procent, m en antalet platser i ämnesundervisningen i musik, dans, teater och bild bara ökade med 9 procent. En elev i Kulturskolan bär med sig ca 10 000 kronor, medan motsvarande undervisning hos privata entreprenörer kan kosta hälften.

Pengar har inte varit Kulturskolans problem. Det som behövs är ett målinriktat arbete för att nå ännu fler elever, vilket nu pågår. Till att börja med ska den nå 15 100 elever i år, med sikte på att nå ännu fler framöver. Kulturskolan har goda förutsättningar att göra det.

En hårresande upptäckt är att Miljöpartiet väljer att ta bort hela vår satsning på biblioteksstrukturen och lägger istället till hälften för biblioteksutveckling. Kanske vill inte MP ha exempelvis ett ombyggt barnbibliotek i Luma eller ett nytt bibliotek i Axelsbergs äldreboende?

Till sist tycks oppositionen vara rörande överens om att slopa det bonussystem i kulturstödet som vi har infört. Vänsterpartiet går till och med så långt att de vill omfördela pengarna från hela incitamentsstrukturen, växtpengarna (10 mkr), till annat. I denna pott ingår, utöver bonusen, bland annat fonden för innovativ kultur, skälig betalning till konstnärer vid stadens institutioner, delfinansiering av EU-projekt och Kulturdirekt.

Den här debatten tar jag gärna. Det behövs mer tillväxt i kultursektorn, både i publik och i pengar räknat. Förut var praxis i kulturstödet att den som ökade sina egna intäkter blev av med motsvarande offentliga pengar. Det är helt fel. Kulturstödet ska uppmuntra kulturverksamheter att hitta intäkter utöver de offentliga stöden. Därför finns nu en kulturbonus som gett viktiga extra pengar till kulturverksamheter som lyckats öka sina intäkter. Att konstnärer får betalt, nyskapande kultur får finansiering via en fond och att fria grupper får hjälp med marknadsföringen via Kulturdirekt är lika viktiga delar. Växtpengarna är nog faktiskt det viktigaste vi har infört på kulturområdet under den här mandatperioden.

Madeleine

Kommentarer»

1. Kulturskolans budget minskar « Från huvudstad till världsstad - 4 december 2009

[…] öka budgeten för Kulturskolan, som oppositionen föreslår, skulle definitivt inte bidra till att man åtgärdar problemen, och inte heller till att antalet […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: