jump to navigation

Digitalisering på allas läppar 19 oktober 2009

Posted by Madeleine Sjöstedt in Internet och kulturen.
Tags: , ,
trackback

Digitala medier och vad de kan användas till diskuteras nu flitigt och kunnigt. Se bland annat nye v VDn på Stockholms handelskammare, Nicklas Lundblad här, samt Andreas Berg här, vilka båda reagerat på DNs ledare i ämnet. Min slutsats av diskussionen är dels att det finns mycket att lära dels många fördomar att bekämpa.

Erik Jennische och jag talade om ”Sociala medier – hajp eller morgondagens mötesplats” inför folkpartister i lördags. För mig är det uppenbart att det nya med de sociala medierna är att det är ett samtal, annars kommer läsarna inte tillbaka, och att det handlar om en ny samtalston. På nätet möter man många människor och man måste förutsätta att många är kunnigare än vad man själv är. Man lär sig tillsammans – se fantastiska Wikipedia! Därför måste man vara både ödmjuk och resonerande. DN:s ledare ovan är ett exempel på just en sådan säkerhet som på nätet blir allt mera ohållbar.

Uppdatering: Presentationen finns här: Stockholmskonferensen

Men vi visade också att medierna tappar allt flera läsare och inte längre fyller samma roll som förmedlare av kunskap och nyheter. Partierna tappar medlemmar och har aldrig byggt upp en digital relation till medlemmarna. För oss är Internet en möjlighet att åter få ett fungerande demokratiska samtal och ett politiskt medlemskap med större innehåll.

Just detta tema togs upp på ett seminarium förra veckan arrangerat av Fokus och makthavare.se under temat ”När tekniken förändrar politiken”. Se länk här. Ännu har tekniken inte förändrat politiken – men den måste!

Madeleine

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: