jump to navigation

Det fria ordets vecka införs i Stockholm 7 oktober 2009

Posted by annaws in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags: , ,
trackback

Yttrandefriheten är en mänsklig rättighet och en grundbult i en demokrati. På många håll runtom i världen lyser yttrandefriheten med sin frånvaro. Att kämpa för yttrandefrihet är en av de viktigaste uppgifterna för liberaler. Därför inför vi nu Det fria ordets vecka i Stockholm.

Stockholm har en stolt tradition av att verka för yttrandefrihet. Bland annat erbjuder vi varje år en förföljd författare en fristad, som innebär författaren får bo med sin familj i en lägenhet i Stockholm och ägna sig åt sitt författarskap i lugn och ro. Författarfristaden är ett viktigt projekt, som infördes under det förra folkpartistiska kulturborgarrådet, Birgitta Rydells ledning. Staden ingår också i projektet Shahrazad, ett EU-projekt som syftar till att ge förföljda författare och journalister en röst, liksom att hålla debatten om yttrandefrihet levande.

Häromdagen föreslog jag, tillsammans med Folkpartiets utrikespolitiska talesman, Birgitta Ohlsson, att Mynttorget utanför riksdagen ska bli ett frihetens torg och en minnesplats för de övergrepp mot mänskliga rättigheter som begås runtom i världen.

Vi går nu vidare med att starta ett veckolångt arrangemang, där kampen för det fria ordet står i centrum. Idén kommer från Roger Mogert (S), som i en skrivelse till kulturnämnden har föreslagit att staden ska införa en dag för det fria ordet. Vi väljer istället en hel temavecka. I samverkan med Shahrazad, ska Internationella Biblioteket och Kulturhuset ansvara för att sjösätta aktiviteter som debatter, föreställningar, musikarrangemang och webbkampanjer. Kulturförvaltningen får nu i uppdrag att utarbeta en strategi för hur en temavecka för det fria ordet kan genomföras.

Madeleine

Kommentarer»

1. Det fria ordets vecka införs i Stockholm « Per pladdrar på - 7 oktober 2009

[…] } Madeleine Sjöstedt presenterar idag på sin blogg ett nytt demokratiprojekt i Stockholms stad: Det fria ordets vecka. Veckan bygger vidare på en rad tidigare initiativ bl.a. från dåvarande kulturborgarrådet […]

2. Lisa - 9 oktober 2009

Men några ynka gatukonstvandringar kan ni inte kosta på er? När ska staden skriva om klotterpolicyn så den inte riktar sig mot en viss estetik utan mot själva brottet?

Grafitti är ju dessutom en figurativ konstform som det debatterats ganska mycket kring den senaste tiden.

3. Karin - 9 oktober 2009

Jag har en fråga till dig Madeleine som jag önskar få ditt svar på och frågan kommer längst ned i denna text.

Tack för att du vill ge oss ” det fria ordet” en hel vecka om året.
Jag för min del talar alltid fritt ur hjärtat och det ska jag även göra till dig nu Madeleine Sjöstedt. Och vet du vad jag tycker? Jo, jag tycker det är viktigt med ”det fria ordet”, MEN BARA OM DET ÄR FRITT FRÅN LÖGNER!!!
Jag tänker på de felaktiga påståenden du Madeleine Sjöstedt sprider i pressen, angående ASPUDDSBADET. Om du inte känner till dem, kan du läsa om dem på http://www.aspuddsbadet.wordpress.com
Studera särskilt paragraf 14 och läs sedan noga den efterföljande RÖDA TEXTEN!
Nu till min fråga.
Tycker du den röda texten i http://www.aspuddsbadet.wordpress.com
innehåller några lögner? Har du läst kontraktet tidigare? Förväntar mig ditt svar.

4. Karin - 9 oktober 2009

Uppmärksamma mig på vidare kommentarer via e-post.

5. Johan Eriksson - 11 oktober 2009

hej Madeleine! jag har bara en liten fråga.. varför spolas ingen is på bandyplan i spånga? man kan ju göra det nu med deras bra agregat, så varför gör man det inte? jag spelar i ett ungdomslag i stockholm och det är inte så himla kul att möta andra lag i sverige nu som har tränat på stor is sedan i augusti. okej om du inte kan fixa en bandyhall till oss, men då kan du väl fixa is så fort som möjligt utomhus?

6. koffe - 14 oktober 2009

Varför tar ni inte bort affischeringsförbudet om ni nu är så engagerade för det fria ordet! Ni verkar uppenbarligen bry er mer om att stockholm ska se ut som nåt slags museum där allt ska vara färdigt och trist, istället för att låta små föreningar och oetablerade konstnärer få använda stadens ytor för att kunna synas.
Och snälla – lägg ner det där snacket om anslagstavlor, skulle Coca Cola nöja sig med att affischera på det? Nej, eller hur?Varför ska vi andra det då?
Yttrandefriheten i Stockholm finns endast för den som kan betala för det.

annaws - 14 oktober 2009

Hej Koffe,

Det ska finnas goda möjligheter för föreningar, kulturverksamheter mm att affischera i Stockholm. Därför har staden infört 100 nya fria affischplatser, på stora pelare på centrala ställen. Nästan alla finns nu på plats. Du kan läsa mer om detta här: http://www.stockholm.se/TrafikStadsplanering/Gator-och-torg1/Affischering/

Hälsningar
Anna Wåglund Söderström
Kultur- och idrottsroteln

koffe - 29 oktober 2009

Det var inget svar. Ett nytt försök:

Skulle större kommersiella aktörer nöja sig med att affischera på de futtiga 100 anslagstavlor som finns (varav flera är placerade så att ingen ser dem)? Nej, eller hur? Varför ska vi andra det då???

7. Tonie - 26 oktober 2009

Vart någonstans hittar man de svar du lämnar på frågorna som ställs till dej i detta forum Madeleine Sjöstedt?

8. Det fria ordets vecka införs i Stockholm | Per Pettersson - 17 december 2013

[…] Sjöstedt presenterar idag på sin blogg ett nytt demokratiprojekt i Stockholms stad: Det fria ordets vecka. Veckan bygger vidare på en rad tidigare initiativ bl.a. från dåvarande kulturborgarrådet […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: