jump to navigation

S ställer sig på musikbolagens sida 1 oktober 2009

Posted by annaws in Kultur för fler.
Tags: , , ,
trackback

Efter en tids debatt om musikförlagens hot om stämning som stoppat ett gästspel på Stadsteatern och som hänger över föreställningen De tre musketörerna, ger sig plötsligt oppositionsborgarrådet Roger Mogert (S) in i debatten. Hans artikel på Brännpunkt den 30 september är uppseendeväckande, då han väljer att ställa sig på musikbolagens sida mot Stockholms stadsteater.

Madeleine svara på Brännpunkt idag med den här artikeln:

S i armkrok med musikbolagslobbyn

Varken konstnärliga bedömningar eller juridiska tolkningar av avtal är en politisk uppgift. Men det bekymrar inte Socialdemokraterna i Stockholms stadshus som i armkrok med musikbolagslobbyn kritiserar en av stadens mest lyckosamma verksamheter, Stockholms stadsteater. Efter en tids debatt om musikförlagens hot om stämning som stoppat ett gästspel på Stadsteatern och som hänger över föreställningen De tre musketörerna, ger sig plötsligt oppositionsborgarrådet Roger Mogert (S) in i debatten (SvD 30/9) och menar att ”det bör stå utom tvivel för alla som har sett föreställningen att musiken spelar en avgörande roll” och att det därför inte är ”mer än sunt förnuft att Stadsteatern bör inhämta tillstånd från upphovsmännen och ersätta dem för användandet av deras verk.”

Man kan inte annat än höja på ögonbrynen. Inte nog med att Mogert med detta agerar konstnärlig domare i en fråga där Stockholms stadsteater gjort en annan bedömning. De tre musketörerna har klarat sig utan Madonna och U2 i 150 år. Han anser sig också ha full insikt i hur Stimavtalet ska tolkas. Detta är han ganska ensam om, experter inom området är helt oense. Den globala musikindustrin styrs av andra överväganden än av Roger Mogerts ”sunda förnuft”.

Stockholms stadsteater har ett avtal med Stim, som enligt branschorganisationen Svensk scenkonst tydligt omfattar den typen av föreställning som De tre musketörerna. Ett avtal ska följas. En osäkerhet om hur avtalet ska tolkas, löses genom diskussion mellan parterna. Stadsteatern har vid flera tillfällen inbjudit till dialog inför De tre musketörerna, bland annat med erbjudande om att göra speciella överenskommelser för pjäsen. Men musikbolagen har valt att inte svara, utan istället gått ut hårt och hotat med stämning.

Jag har, till skillnad från Mogert, aldrig sagt mig ha sanningen om hur juridiska avtal ska tolkas. Det jag har sagt är att rättsläget är oklart och att musikförlagen agerar på ett oacceptabelt sätt mot Stadsteatern, när de föredrar hot framför diskussion.

Det är uppseendeväckande att kulturnämndens vice ordförande Roger Mogert (S) väljer att ta strid mot kulturen och stadens teater och självsäkert gör sig till uttolkare av svårtydda avtal och konstnärliga uttryck. Han bör kontakta sin styrelseledamot i Stadsteaterns, i denna fråga, eniga styrelse och få reda på att frågan alls inte handlar om huruvida Stadsteatern ska betala eller inte. Det är man fullt villig att göra. Vad det handlar om är om musikförlagen har rätt att stoppa föreställningar och vilka metoder de väljer för att sätta detta i verket. Här väljer tyvärr Roger Mogert (S) fel sida.

Madeleine Sjöstedt
kulturborgarråd i Stockholms stad

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: