jump to navigation

Vi underlättar för teatrarna att öka sina intäkter 28 september 2009

Posted by annaws in Okategoriserade.
Tags: , , , ,
trackback

Det ska löna sig för det fria kulturlivet att öka sina intäkter. Därför har staden infört de så kallade växtpengarna, med bland annat ett bonussystem i kulturstödet, skälig betalning till konstnärer, en fond för nyskapande kultur och flera andra saker. Nyligen har vi också sjösatt ett program för bättre villkor för stadens musikliv.  Nu tar vi nästa steg för att underlätta för teatrarna att öka sina intäkter.

Stockholm har ett mycket livaktigt teaterliv och gott om scener runt om i staden. Scenerna fyller en viktig funktion i för de fria grupperna och skapar kreativa mötesplatser för många människor. Men för många grupper är också själva teaterlokalerna en outnyttjad resurs som skulle kunna inbringa viktiga intäkter. Många teatrar skulle kunna hyras ut när uppsättningarna spelas i andra delar av landet, i perioder mellan det att en uppsättning läggs ned och de nya repetitionerna börjar, eller under andra tider när de inte används.

Det är dock en komplicerad och arbetstung uppgift att hitta dem som vill hyra, och sedan hantera själva bokningarna. På idrottsförvaltningen finns dock en bokningsenhet som fyller precis denna uppgift för stadens samlingslokaler, och som utöver bokningarna för de föreningar som är beviljade subventionerad taxa eller nolltaxa, sköter administrationen av bokningarna till privata fester, konferenser, möten mm. Denna bokningsenhet borde också kunna omfatta teatrar.

Madeleine har därför, tillsammans med sina allianskolleger i kulturnämnden och idrottsnämnden, lagt en skrivelse där kulturförvaltningen och idrottsförvaltningen får i uppdrag att undersöka möjligheterna för idrottsförvaltningens bokningsenhet att även erbjuda sina tjänster till de teatrar och andra kulturaktörer i Stockholm som vill hyra ut sina lokaler när de inte används.

Anna

Annonser

Kommentarer»

1. Anders Lorentzon - 29 september 2009

Ack, ja. En känslig och svår fråga att ta tag i. Men låt oss kanske fundera lite kring ”varför”. Att hyra ut sin lokal handlar väl om att låta andra synas men att teatern också förmedlar lite av sin egna profil. De flesta strävar nog efter att balansera nyttan med att hyra ut och att ställa krav på kvalitet. Och kan man inte också ställa sig frågan vilka hinder det finna för att spela mer på den egna scenen. Hur kan vi öka de möjligheterna? Vi borde kunna samarbeta mer kring frågan hur vi gör Stockholm till en bättre kulturstad?

2. Erik - 29 september 2009

Anders
Det kan ju finnas tusen anledningar att hyra en teaterlokal, allt från en organisation som vill ha ett seminarium, till ngn som vill ha fest, eller hyra in sig för en konsert.

Vad vi vill med initiativet är att erbjuda bokningsenhetens tjänster till de teatrar som vill hyra ut sina lokaler när de själva inte använder dem. Det blir då lättare att administrera och marknadsföra uthyrning mm, och därmed hitta nya intäkter.

Erik


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: