jump to navigation

Stockholm på bronsplats – Det behövs mer internetpolitik 24 september 2009

Posted by Erik in Från huvudstad till världsstad, Internet och kulturen.
Tags: ,
trackback

Handelskammarens e-förvaltningsindex för statliga myndigheter och kommuner placerar Stockholms stad på en knappt godkänd bronsplats av 37 kommuner.

En av de faktorer som nämndes på pressträffen var att stadens system för e-upphandlingar är eftersatt.

Andra delar som flera kommuner och myndigheter är för dåliga på är att öppna upp remissförfarandet, följa PSI-direktivet om hur offentliga data ska tillgängliggöras och informationssäkerhetsarbetet. Dessutom var det tydligt att statliga myndigheter generellt var bättre än kommuner på e-förvaltning även om spridningen var stor.

En viktig förklaring till varför vissa myndigheter och kommuner har kommit långt med e-förvaltning, förklarade Fredrik Sand från handelskammaren, var att det ofta är enskilda eldsjälar som driver på arbetet, inte ledningarna. Så kan det inte fortsätta.

Ett annat problem som är uppenbart är att internetfrågorna har behandlats som organisationsfrågor, och inte som politik. För att e-förvaltning och andra internetrelaterade frågor ska prioriteras bland kommuner och myndigheter måste de politiska beslutsfattarna ha en tydlig åsikt om vart man vill.

I Folkpartiet i Stockholms stad arbetar vi däför med att skapa en kommunal internetpolitik. Vår förhoppning är att många vill delta med bra åsikter. Utkastet finns på vår utvecklingsblogg.

Erik

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: