jump to navigation

Mångfald på kulturscenen 23 september 2009

Posted by annaws in Från huvudstad till världsstad.
Tags: , ,
trackback

Det finns fullt av konstnärer i Stockholm från olika delar av världen, som varit kända i sina forna hemländer, men som idag inte når den stora publiken i Sverige. Idag berättar Svd om irakiska konstnärer i Sverige, som har svårt att nå ut på kulturscenen i Sverige. Det finns uppenbarligen hinder som försvårar för många konstnärer.

Det är en förlust såväl för kulturlivet som för publiken, att duktiga och respekterade konstnärer inte har möjligheter att nå ut. Förra året tog därför Madeleine, tillsammans med sina allianskollegor i kulturnämnden, initiativ till att sätta igång ett arbete för att skapa mångfald på Stockholms kulturscen. Madeleine och Sahar Almashta, folkpartistisk ledamot i kulturnämnden, skrev också en artikel på temat i tidningen Konstnären.

Det pågår arbete på flera håll inom staden för att ge plats på kulturscenen för konstnärer från olika delar av världen. Bland annat finns inom kultur- och integrationsstödet bidrag till exempelvis Selam, Re:Orient och Intercult, som arbetar med detta på olika sätt. Projektstödet Jalla! är ett av kulturnämndens stöd, som går till nya arrangörer för interkuturella möten och  har bidragit till att fler nya aktörer kommit fram.

Shahrazad är ett europeiskt litteraturprojekt som verkar för att nya röster blir hörda i Europa. Det rör sig om författare, journalister och andra skribenter som är förföljda och inte kan verka i sina hemländer. Projektet är ett samarbete mellan sex europeiska stöder och har mänskliga rättigheter, yttrandefrihet, mångfald och solidaritet som sina kärnvärden.  Projektet har EU-stöd och drivs med projektledare från kulturförvaltningen.

Inom Kulturhuset och Kulturfestivalen arbetar man också mycket med att hitta en bred mångfald av konstnärer och artister och inom Kultur för de unga, som subventionerar kultur till barn och unga, pågår ett arbete för att öka mångfalden.

Detta är några exempel av flera på hur staden arbetar med att synliggöra konstnärer från olika delar av världen. Men det finns säkert mer att göra. Kulturförvaltningen har därför fått i uppdrag att intensifiera arbetet för att höja kunskapsläget och hitta ytterligare förslag för att erbjuda professionella konstnärer från andra delar av världen en plats i det stockholmska kulturlivet.

Anna

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: