jump to navigation

Kulturmiljön och Stadsbiblioteket 17 september 2009

Posted by annaws in Från huvudstad till världsstad, Mer läsning och bättre bibliotek.
Tags: , ,
trackback

Debatten om ett nytt stadsbibliotek har pågått länge, från tankefrö till det vinnande förslaget Delphinium. Igår fick jag ett brev från Icomos, en obunden, världsomspännande organisation för professionella kulturmiljövårdare och Unescos expertorgan för kulturmiljövård och Världsarvskonventionen. Icomos skriver att de anser att en tillbyggnad av Stadsbiblioteket vid Odenplan förstör kulturmiljön.

Jag vill beskriva hur förslaget på nytt stadsbibliotek har kommit till. Debatten om att bygga ett nytt bibliotek i anslutning till Gunnar Asplunds pärla vid Odenplan började för många år sedan. Arbetet har skett i politisk enighet.

2003 fick stadsbyggnadskontoret, markkontoret, fastighets- och saluhallskontoret och kulturförvaltningen i uppdrag att genomföra en förstudie om förutsättningar och behov av ett nytt stadsbibliotek i Stockholm. Förstudien presenterades under år 2004 och under 2005 gavs ett uppdrag att fördjupa förstudien. Efter detta har arbetet fortskridit i flera moment, inom vilka kulturmiljön spelat en betydande roll. I det detaljplaneprogram om området som togs fram 2007, finns en grundlig miljöanalys med.

När arkitekttävlingen inleddes, utsågs en jury bestående av tjänstemän inom olika delar av stadens förvaltning och fackmän inom arkitektur. Juryn har i sitt arbete vägt in alla viktiga aspekter, däribland kulturmiljöfrågor. Kulturhistoriska aspekter är alltså på intet sätt glömda område i processen för att ta fram ett nytt stadsbibliotek.

Gunnars Apslunds vackra biblioteksbyggnad är ritad och byggd för att vara ett centralbibliotek. Redan idag är biblioteket överbelastat och när station Odenplan byggs, kommer folktillströmningen att öka kraftigt. Om man vill att det ska fortsätta vara ett huvudbibliotek så behövs en kompletterande byggnad.

Madeleine

Kommentarer»

1. Jonas - 17 september 2009

Det finns i mitt tycke två stora fel med Delphinium (förutom att byggnaden är ful och totalt ointressant; 1900-talstotalitär klossarkitektur):

1. Delphinium kommer att kasta en tidig skugga på Asplunds byggnad, som är oerhört vacker från Sveavägen i eftermiddagssol.

2. Delphinium kommer – i sann okänslig modernistisk anda – att stå i vägen och täcka halva Asplunds byggnad i blickfånget från Odenplan.

Jag hade förväntat mig detta från en socialdemokrat, inte från en borgerlig politiker. Skrattretande och tragiskt om det byggs.

2. Åskådare - 17 september 2009

Det är förstås helt ointressant hur processen har gått till vilka och hur många tjänstemän som har gjort vad och vilken jury som har sagt vad vilka skattepengar som har använts var och så vidare. Det är inte vad frågan handlar om nu. Nu handlar det om: en internationellt välrenommerad organisation, helt opolitisk, med omfattande fackkunskap har kommit till slutsatsen att en byggnad av internationell och historisk betydelse är hotad i Sverige, i Stockholm, idag. DET är vad det handlar om. De anser att hotet är så stort att en kampanj måste sättas igång. Är man blind för denna fackkunskap så finns det några alternativ till förklaring:

– man förstår den inte.
– man tycker inte att den är viktig
– man ser andra värden som större.

Borgarrådet anser att arbetssättet (som hon beskriver i sitt inägg) berättigar henne till att godta att förstöra en del av byggnaderna rent fysiskt samt att med en jättelåda förta intrycket.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: