jump to navigation

Måndagen var musikens dag 8 september 2009

Posted by annaws in Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler.
Tags: , , ,
trackback

Igår fick musiken mycket plats i medierna. Efter Madeleines brev till Paul Simon om att han inte borde stoppa den lettiska pjäsen Sound of Silence, visade det sig att Simon inte alls hade stoppat pjäsen, utan att det var musikbolaget Universal Music Publishing AB som hade gjort det. Se SvD, DN, Aktuellt, Kulturnyheterna, Mitt i musiken, ABC, Metro.

Igår presenterades också ett program för musiken i Stockholm, med bland annat krav på att musiker som anlitas av staden ska få betalt och att det ska bli mer musik på gator och torg. Se DN, DN, Mitt i musiken, ABC.

Anna

Kommentarer»

1. Terje Larsson - 8 september 2009

Jag har spelat gatumusik i över 15 år. I ständig motvind ska jag säga, är vädret bra och folk på gatan glada så nog kommer det en väktare eller en polis och kör bort en, oftast på grund av någon ren formalitet och inte för att man faktiskt stört eller stått i vägen. Senast igår blev jag avvisad av två vältare från gången mellan tunnelbanan och pendeln i Sundbyberg, en plats jag spelat på i säkert 12 år nu och där jag snudd på har en publik. En kille gick förbi och blev förbannad när han såg att vakterna ville köra ut mej och la en 50-lapp i fodralet i ren sympati. Har väl aldrig fått ihop så mycket så fort i just den gången…

Ja, man behöver se över regelverket och praxis för så som det är nu, och så som det varit under nåra år faktiskt, gynnar det bara folk som sitter, utplacerade av internationell maffia på olika ställen och slirar på dragspel där pengarna i fodralet och glädjen man möjligen sprider är av mindre betydelse eftersom det är andra saker som drar in pengarna (trafficking). Det är den gatumusik Stockholm har idag, det är just nu den gatumusik vi förtjänar för det är dom enda som orkar hålla på.

Att gå ut och ställa sej på gatan kräver ett visst mod. Att dessutom göra det i det klimat vi har kräver envishet. Att utöver detta dessutom alltid behöva vara beredd på att bli bortkörd… ja, det blir inte så många kvar som ens orkar tänka tanken. Kort sammanfattat gäller att man får stå på allmän plats så länge man spelar akustiskt och inte stört någon. Vill man vara mer än tre personer och vill man använda nån form av förstärkare måste man ha tillstånd, som går att söka men som är utformade för helt annan verksamhet (politiska möten).

Ett förslag på enklare regler som skulle gynna gatumusiken vore att alla offentliga platser borde vara tillåtna att spela på, hur många som helst, med eller utan förstärkare. Om någon faktiskt blir störd får polis tillkallas om det inte går att resonera sej fram till något, och sen får polisen avgöra vem som har rätt i det enskilda fallet.

Jag vill hänvisa till min serieblogg där jag nyligen lagt upp några strippar som berör ämnet http://terjelarssonserier.blogspot.com/


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: