jump to navigation

Nu riktar vi blickarna mot Östermalms IP 2 september 2009

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad.
Tags: , ,
trackback

Idag skriver Alf Johansson, VD Djurgården, Douglas Roos, från Djurgården fotbolls arenagrupp, Sten Nordin och jag på Newsmill om hur vi ska gå vidare i arbetet med att hitta en bra arenalösning för Djurgården fotboll.

Ni som har följt arbetet här på bloggen vet att turerna har varit många, och budskapen skiftande. Men så är det när man arbetar med en svår och viktig fråga, att man inte har svaret från början. Man måste arbeta igenom idéer och förslag ordentligt för att veta om de är möjliga att genomföra.

Huvudbudskapet har dock hela tiden varit detsamma: staden ska stödja Djurgården att hitta en plats där Djurgården kan bygga en arena.

I vintras var huvudspåret i arbetet att undersöka förutsättningarna för att bygga om Stockholm stadion. Under våren presenterades ett antal förslag för hur arenan skulle kunna moderniseras.

Sedan dess har staden och Djurgården fotboll studerat de olika förslagen och undersökt förutsättningarna för att skapa en modern elitarena för fotboll på Stadion. Vad såväl Djurgården som staden har kommit fram till är dock att det inte är möjligt. Stadion är inte en fotbollsarena från början och hela konstruktionen är snart hundra år gammal. Det kommer aldrig att blir en förstklassig fotbollsarena. Vi måste nu tillsammans rikta blickarna åt något annat håll.

Djurgårdens arenagrupp har förklarat att de vill undersöka förutsättningarna för att bygga en arena på Östermalms IP istället. Vi ställer oss bakom det förslaget, och kommer tillsammans med Djurgården att börja undersöka om det är möjligt. För er som minns så var detta det första förslaget som utreddes redan några veckor efter att jag blev kultur- och idrottsborgarråd hösten 2006. Då stöp det på att markägaren Kungliga Djurgårdens förvaltning inte accepterade projektet. Kanske har förutsättningarna ändrats nu.

Madeleine

DN, Svd,

Kommentarer»

1. TTTThomas - 2 september 2009

Synd att ni inte satsade ordentligt på det förslaget från början men bättre sent än aldrig!

ÖIP måste vara det bästa förslaget för alla intressen. Mycket av idrotten som bedrivs där till vardags borde kunna bedrivas på Stadion eller Storängsbotten m.fl. närbelägna områden efter små investeringar som inte riskerar ”siktlinjer” eller andra intressen.

Även med hänsyn till befintlig infrastruktur måste det vara det bästa förslaget.

2. Kristina E. - 2 september 2009

Det här är en av de bästa nyheterna på länge!

Som boende i området vet jag att ÖIP är mycket dåligt utnyttjad mark idag. En spöktomt i storstan.

Skulle vara kul med en fin modern fotbollsarena där. Läget är perfekt. Marken är i allra högsta grad lämplig och befintliga kommunikationer är goda.

Madeleine, du har hela DIF-familjen med dig!

Per P - 4 september 2009

Hej!

Visst är det märkligt hur öde ÖIP är på sommaren, när det äntligen finns is på rundbanan kommer det 1000 tals skrinnare från när och fjärran och njuter.

Då är det fullt av allt från från småbarn till elit och inte minst utländska turister.

Men det är klart, gör om Stadion till ett inomhus skridskopalats, reservera det för konståkning, långfärd och hastighetsskridsko året runt.

Vilken manifestation av Stockholm, att reservera utrymme för dessa två sporter den ena en tynande sport på Hockyns bakgård, den andra en angelägenhet för 10 000 tals människor som lever i mälardalen.

Fotbollen i all ära, låt gärna 22 spelare få visa vad de kan i en bra stadion någonstans, men låt det inte
ske på bekostnad av 10 000 tals människors fritidsintresse.

Ultras AIK - 10 september 2009

Bygg en inomhus arena på ÖIP så djurgårdsjävlarna äntligen får någonstans och spela än på sin skitiga nuvarande stadion.

3. m - 2 september 2009

Förhoppningsvis hålls klåfingriga fingrar borta från olympiastadion nu. Jag tycker ändå inte att det känns bra att bygga en ny arena vägg i vägg med gamla stadion. Området blir alldeles för dött. Istället borde man bygga bostäder på östermalms ip och bygga en arena längre ut mot lidingö. Som jag ser det är storängsbotten, loudden eller varför inte ropsten de bästa områdena för en ny arena.

Nestor - 3 september 2009

Man får inte bygga bostäder på östermalms IP. Området är skyddat för idrott och rekreation i nationalstadsparken.

4. Johannes - 2 september 2009

Cirkeln är sluten, vi är tillbaka till september 2006! Finns inget som talar för att det kommer gå bättre den här gången, ridå!
Synd att Stadion kommer vara en död arena nu när DIF flyttar ut.

5. Mats Berglunds blogg: Elitfotboll på Östermalms IP? - 2 september 2009

[…] är att gemensamt ta upp en dialog med KDF (=Kungl. Djurgårdsförvaltningen)". Och på Sjöstedts blogg: "Kanske har förutsättningarna ändrats nu…". …inte mycket till vare sig löfte eller hopp […]

6. Östermalms IP aktuellt. Igen. | DIF-bloggen - 2 september 2009

[…] en uppdatering på vad fan som sker kring arenafrågan. På dif.se, newsmill samt även på Maddes blogg kan vi läsa om att Stockholms Stadion alternativet nu är övergivet och att fokus nu återigen […]

7. Christopher Anderton - 3 september 2009

Kristina E. Ja, ni är ju inte många. Och färre lär ju ni bli nere i Superettan. Men lycka till med arenabygget, och att få Kungen att ändra sig (vilket han inte har gjort).

Adam - 3 september 2009

Christopher Anderton

Varför lägger en Aikare som du ju är, sig i Djurgårdens arenaplaner?

Alla här inne vet att du gör allt för att spoliera våra planer och lär ta dina kommentarer med en stor nypa salt så du behöver inte skriva mer. Du tillför inte något till debatten i och med att du inte är seriös utan bara vill DIF illa.

VASASTANS FINEST - 3 september 2009

Hörru Kly!
Lägg energin på din egen förenings arenaproblem istället för att sitta här och posta infantil smörja, OK!

8. PeO - 3 september 2009

Jag har inget emot beslutet som sådant. Det är dock för mig en gåta hur man skall kunna bygga en fotbollsarena med stora läktare för en stor publik på området för nuvarande Östermalms IP. Någon utvidgning av området är det ju inte tal om eftersom området avgränsas av viktiga gator och av Stockholms Nationalstadspark.

9. D - 3 september 2009

Jahaja….nu har någon inte riktigt koll på vad staden har investerat i. Precis när de nya konstgräsplanerna är klara på Östermalms IP kommer det här förslaget!!

Det är dessutom inte bara DIF som använder sig av Östermalms IP. Flera lag spelar fotboll där och skolor har idrottslektioner där. Undrar också hur man tänkt sig att satsningen på Ishallen ska hanteras. En arena på Östermalms IP lär ju ta större plats än en fotbollsplan i yta!

10. Nils Larsson - 3 september 2009

Östermalms IP är den enda konstfrusna rundbana som finns i Stockholm. Detta betyder att det är den enda plats som finns i huvudstaden där man kan bedriva kvalificerad träning och tävling i hastighetsåkning på skridskor. Denna olympiska idrott har alltså Östermalms IP som sitt enda hemvist i Stockholm med omnejd.

Östermalms IP är vidare den enda konstfrusna bana i Stockholm där alla tiotusentals skridskomotionärer kan åka ostört på kvällstid. Stockholm är tack vare sitt geografiska läge troligen den huvudstad i världen som har flest skridskomotionärer. När naturisarna ligger går många människor man ur huse för att åka skridskor, men när dessa isar inte bär är Östermalms IP dessa människors enda möjlighet att åka skridskor.

Det vore ett svårt slag för hastighetsåkningen och folkhälsan i Stockholm om Östermalms IP försvann som skridskobana utan att kompenseras med en bana minst i samma klass.

teodork - 3 september 2009

Hej Nils,
naturligtvis innebär en byggnation av Östermalms IP att vi hittar alternativa lösningar för de aktiviteter som redan finns där idag.

11. Kristina E. - 3 september 2009

Eftersom jag bor i närheten har jag god koll på beläggningen på ÖIP idag.

Vintertid i genomsnitt 3 skridskoåkare per dag – högt räknat! Sommartid innan konstgräset – 3 baltiska husvagnar och 2 tyska per dag i genomsnitt.

Det ska bli riktigt kul med en modern fotbollsarena på ÖIP, läget är perfekt, och när den står färdig kommer 100-tusentals stockholmare vallfärda dit varje år för ca 15-20 fotbollsmatcher, fotbollsträningar och även andra evenamang kan man tänka sig.

12. Adam - 3 september 2009

Hej Nils!
Tiotusentals skridskoåkare? Skön överdrift. Men självklart går det att lösa. Att spola en lämplig is åt er på vintrarna borde vara det minsta problemet.

13. Yes!!! - 3 september 2009

Tack Stockholms stad för att ni äntligen tagit ert förnuft till fånga och väljer att inte offra friidrottsarenan Stockholms Stadion till elva blårandiga bollsparkare.

Zvorko - 3 september 2009

Skönt med någon som höjer nivån bland kommentarerna. Ärligt talat, det här är en bra lösning för både friidrotten och Djurgårdens IF. Varför denna fåniga nivå?

14. 08 - 3 september 2009

Måste applådera de politiker som jag har varit med att välja fram. Hur snyggt ni stängde Stadionspåret, hur simpelt fokus hamnade på KDF. Hur mycket av mina surt förvärvade skattepengar har allt kostat fram till nu? Blankröst och antipolitisk propaganda till barn o barnbarn blir min fortsatta uppgift. Case closed.

15. Zvorko - 3 september 2009

Nils!

Du glömmer väl inte att Stadion både har löparbanor och en hel fotbollsplan som utan större problem kan bli en skridskoåkningsrink i världsklass. Förstå vilken underbar känsla att skrinna runt på vackra Stockholm Stadion framöver!

16. Kristina E. - 3 september 2009

Tanken att allt är ett välregisserat skådespel från Madeleine & Co ska inte alls avfärdas.

Vi kommer dock att hålla örnkoll på att en fotbollsarena på ÖIP blir verklighet. Allt annat är otänkbart för fortsatt politiskt förtroende från nuvarande politiska majoritet i vår stad.

Oavsett vad som händer i frågan kommer den sittande politiska ledningen att hållas ansvarig om det här inte går i lås. Vi öppnar bara Stadionspåret igen annars.

ÖIP är bästa alternativ för DIF och en fotbollsanpassad Stockholms Stadion näst bästa.

Madeleine, vi önskar att du fortlöpande informerar om vad du gör för att få till stånd ett arenabygge på ÖIP. Hur ni sörjer för att befintliga diminutiva verksamheter där kan flytta till annan plats och ditt bidrag i förhandlingarna med KDF.

Det börjar dra ut irriterande länge på tiden nu. Jag hoppas att du inser hur besvikna djurgårdarna är idag, men alla besvikna ställer snabbt om i en hyllningskör till dig när första spadtaget är taget!

17. Nils Larsson - 3 september 2009

Då ska jag korrigera och förtydliga mig: Tiotusentals skridskoåkare ska förstås som tiotusentals besök på rundbanan. Östermalms IP är öppen ungefär 90 dagar om året. Var och en som varit där på dagtid när skolorna är där och åker vet hur fullt det kan vara. Om man till en sådan dag lägger till ett kvällspass mellan 19 och 22 när allmänheten är där och motionsåker, är det inte svårt att komma upp i de 112 besök som behövs per dag för att de 90 dagarna sammanlagt ska ha inneburit 10.000 besök. Det finns tyvärr ingen officiell besöksstatistik som kan bekräfta dessa siffror eftersom det är en öppen anläggning, men det står var och en fritt att gå ner en vardagkväll i december och räkna själv.

Zvorko - 3 september 2009

Nils, som jag skrev ovan, vore det inte fantastiskt om detta förläggs till Stadion istället? En mycket vackrare arena att skrinna på!

Martin - 3 september 2009

Nils:

Självklart så skall även skridskoåkarna ha någonstans att vara.

Det här kan var ett förslag som gynnar alla i området.

Härliga - 3 september 2009

Skulle en fotbollsarena på Östermalms IP bli verklighet kanske ett tomt ekande Olympiastadion duger som alternativ för alla dessa skridskomotionärer? Försök att se möjligheter istället för att fokusera på ”problemen” så blir det här nog en bra lösning för ALLA till slut.

Kristina E. - 3 september 2009

Håller med ovanstående kommentarer. De fåtaliga skridskoåkarna är det minsta problemet. Stadion är ett kanonbra alternativ, bättre än ÖIP!

Kicki - 3 september 2009

Kristina E,
”De fåtaliga skridskoåkarna.” Vad menar du? Bara en person som aldrig varit i närheten av ÖIP vintertid fälla en sådan kommentar. Det formligen kryllar av åkare i olika åldrar och av olika kaliber på kvällarna. ÖIP är dessutom det enda stället där kvinnor (som inte deltar i lagidrotter) kan träna säkert under den mörka årstiden. En fördel med ÖIPs läge är att det även är säkert att ta sig till och från anläggningen. /Kicki

18. Petra Ulsén - 3 september 2009

Ett strålande förslag, detta är något som gynnar hela stadsdelen. Bra jobbat.

19. Innerstan - 3 september 2009

Äntligen kanske området kring Stadion, Östermalms IP med omnejd lever upp lite. Det är ju inte direkt ett tillhåll för flanörer idag.

20. Johan - 3 september 2009

Låt nu detta bli verklighet. Ett perfekt plats för DIF. Eftersom Stadion nu inte blir någon fotbollsarena kan man flytta all verksamhet som bedrivs på ÖIP till Stadion.

21. Nils Larsson - 3 september 2009

Jag vill gärna förtydliga mig ytterligare: Skridskoåkarna i Stockholm är inte ”fåtaliga”; bara Stockholms skridskoseglarklubb, SSSK, har c:a 10.000 medlemmar. Det är synd att det inte finns någon officiell besöksstatistik för rundbanan på Östermalms IP, eftersom vissa debattörer tydligt försöker hävda alldeles för låga siffror. Det är väldigt många människor som skulle bli utan is att åka skridskor på ifall Östermalms IP försvann som skridskobana. Vad det gäller Stadion som alternativ så tycker jag visst att det skulle vara fantastiskt att skrinna där. Tyvärr är jag inte övertygad om att det är möjligt. Det är mig veterligt i alla fall inte möjligt att få till en tävlingsbana av samma mått som på ÖIP utan mycket omfattande ombyggnationer. Det skulle i så fall innebära att den olympiska vinteridrotten skridsko blev utan tävlingsbana i Stockholm. Det handlar inte om att enbart se möjligheter; det är faktiskt fråga om att inte göra sig blind för de problem som verkligen finns.

Zvorko - 3 september 2009

Hej igen Nils,
Jag kan själv inte erinra mig om någon tävling på ÖIP i skridskoåkning, men den kanske bara förbisetts av media.

22. Zvorko - 3 september 2009

Tilläggas bör – för de som inte känner till det – att long track/hastighetsåkning sker på banor som är 400 m långa, dvs på exakt lika långa banor som en normal friidrottsarena. Vilket Stadion råkar vara/kommer att bli.

När du, Nils, talar om ”omfattande ombyggnationer” så låter det som om man måste riva Stadion. I själva verket är det alltså bara att ordna isaggregat på löparbanorna. Inte så ”omfattande ombyggnation” sett till den stora satsningen som kommer ske på Stadion och ÖIP.

23. Nils Larsson - 3 september 2009

Två kommentarer: I vintras arrangerades bl.a. Ungdoms-SM på ÖIP samt Stockholm Trophy, Sveriges största barn- och ungdomstävling på skridsko, men media brukar tyvärr inte vara så intresserade av hastighetsåkning. Det är vidare tyvärr faktiskt fråga om omfattande byggnationer eftersom det inte är riktigt så enkelt att en 400-meters bana är den andra lik. En rundbana i skridsko har nämligen en annan radie än en löparbana. Stadion skulle inte räcka till på längden och man skulle vara tvungen att göra stora ingrepp i en av läktarna på kortsidan.

24. Zvorko - 3 september 2009

Med tanke på att internationella skridskoförbundet tillåter viss prutmån på såväl storlek som radie på kurvan, så blir det nog inga problem tror jag.
Fatta vad häftigt med Friidrott på sommaren och Skridsko på vintern på Stockholms Stadion – för alla; barn, bredd och elit!

25. Sune Hjort - 3 september 2009

”Stadion skulle inte räcka till på längden och man skulle vara tvungen att göra stora ingrepp i en av läktarna på kortsidan.”

Fondläktaren är inte k-märkt och det vore en kulturgärning att jämna den med marken.

26. Lennart Gustafsson - 3 september 2009

Östermalms IP är drygt en och en halv fotbollsplanplan lång, vilket gör det möjligt att spela 11 manna, 7 manna och 5 manna-fotboll samtidigt. Inför den förra vintersäsongen revs dom gamla rören upp och nya lades ner inte bara under rundbanan utan under hela ytan. Som avslutning lades ett konstgräs ut och alla ytorna runtomkring asfalterades eller anlades med löparbanor och hoppgropar. På vintern används rundbanan av 5 skridskoklubbar för träning och tävling, ca 8-10 tävlingar per säsong. Tanken med is även på mitten är att kunna bedriva skridskoskola och träning för yngre barn i mitten när klubbarna her träningstid.Övrig tid åker allmänheten på rundbanan och i mitten och då har Friluftsfrämjandet, Friskis & Svettis med flera organisatiner verksamhet på och runt banan. Isytan i mitten användes inte förra säsongen då det krävs kraftigare kylaggregat för att orka kyla ner hela ytan.
En 400-metersbana kräver en och en halv fotbollsplan då banan ligger innanför sidlinjerna på en fotbollsplan för att få rätt radie på kurvan. Det tävlas i vissa sammangang, nationellt och på juniornivå på 333-metersbana som ofta är en förlängd bandyplan. Juniorer och ungdomar kan tävla på bandyplan, banan blir då 250 meter lång men för att kunna arrangera seniortävlingar och få plats med alla motionärer behövs en 400-metersbana och det är nästintill omöjligt att få till på stadion. Den är tänkt som fortsatt friidrottsarena och släggor,spjut och diskusar är inte nyttigt för kylrören. Rundbanan skulle korsa löparbanorna vilket komplicerar anläggandet av is.
MEN….. Om man tänker sig en rundbana för skridsko med två 7-mannaplaner för fotboll i mitten, gräver ned alltihop och bygger en fotbollsstadion ovanpå, då skulle man kanske kunna tänka sig en fotbollsarena där Östermalms IP finns idag, men det skulle kosta mycket pengar…spillvärmen från ishallen skulle i och för sig kunna värma upp gräsmattan vintertid….

27. Nils Larsson - 3 september 2009

Det är trevligt med entusiasm, men det är tråkigt med faktaslarv. Internationella skridskoförbundet kräver en kurvradie mellan 25 och 26 meter på tävlingsbanor. Stadion har en kurvradie på 35 meter.

28. Nils Larsson - 3 september 2009

Vad det gäller ”kulturgärningen” att riva fondläktaren är jag inte övertygad om att alla skulle hålla med om resonemanget i fråga.

29. Zvorko - 4 september 2009

Jag hoppas att om IAAF kan ge friidrotten dispens för felaktig kurvradie på Stadion, att skridskoförbundet kan göra det också.

Och att riva fondläktaren är det ju inte tal om, kanske kan man dock ändra i basen av den.

30. Adam - 4 september 2009

Ni pratar om tiotusentals skridskoåkare och sen om mått som krävs på isen ungefär som om alla skridsko-motionärer kräver en olympiskt korrekt bana när de åker skridskor.
Jag är helt övertygad om att den stora majoriteten som åker skridskor på ÖIP idag inte har någon aning om mått på banor eller något som helst intresse av det. De är motionärer som nyttjar närmsta spolade is.
Vågar påstå att de är ganska ointresserade av kurvradier och att de lika gärna skulle åka på Stadion om en is spolades där på vintrarna.

Nu passar det er att använda den stora motionerande massan för era ändamål men alla vet att ni fanatiska skridskoåkare är ett litet, litet fåtal bland en stor grupp motionärer.

Om du/ni inte tror mig kan vi göra en undersökning på ÖIP i vinter och fråga de som åker skridskor där följande:

1) Känner du till kurvradien här?
2) Kan du tänka dig en annan kurvradie?
3) Skulle du kunna tänka dig att åka skridskor inne på Stockholms Stadion istället?

Gissningsvis skulle åtminstone 90% svara ”ja” på fråga tre, förutsatt att det är några andra skridskoåkare än Nils där när frågan ställs.

Vill för övrigt minnas att jag som liten åkte skridskor på en spolad bana någonstans på Gärdet. Spolar man inte is där nuförtiden? Fel kurvradie kanske?

31. Ulf Silfverling - 5 september 2009

Jag håller helt med Nisse Larsson. Som pappa till utövande och kanske lovande skridskoåkare och medlem i en klubb med ungdomssatsning förstår jag inte varför just dessa ska få ge upp sin sport bara därför att några andra ska kunna sitta och titta på fotboll ibland. Förslaget gynnar ingen idrott, bara sittfläsk och klubbkassan hos Djurgårdens IF. Skridskosporten behöver adekvata arenor, precis som fotbollen. Att hänvisa till isbana med godtycklig radie är som att hänvisa Djurgårdens IF till grusplan å skolgård. Dessutom: ÖIP är den mest besökta idrottsplatsen i Stockholm. Av utövande, inte åskådare…Det finns gott om statistik som kan visa detta.

32. Nils Larsson - 5 september 2009

Jag minns också banan på Gärdet; en av mycket få skridskobanor med backar. Kurvradierna var säkert varierande de med. Banan var både lång, rolig och uppskattad vad jag minns. Problemet är bara vintertemperaturen eftersom det var en naturisbana. Jag är inte övertygad om att Stockholms stad vill konstfrysa 1 km mark på Gärdet för skridskomotionärernas skull.

Sedan undrar jag vad detta hårda tonläge tjänar till? Jag missunnar inte alls Djurgården en lösning på sitt arenaproblem. Tvärtom så förstår jag att väntan har känts väldigt lång. Det jag tycker är tråkigt är att flera debattörer i detta forum plötsligt verkar ha utnämnt skridskon till boven i dramat. Jag och några till har försökt framföra faktiska sakargument för svårigheterna med en flytt till Stadion och vad jag kan se har de inte blivit särskilt sakligt bemötta: Ett problem med en för stor kurvradie är t.ex. att både hastighetsåkare och ett antal motionärer får svårigheter att ta kurvskär eftersom kurvan blir för stor. Njutningen med skridskoåkning skulle bli betydligt mindre för ett antal människor. Vad det gäller att sporten hastighetsåkning är liten i förhållande till motionsåkningen så är det helt sant. Om den enda banan med riktiga mått i Stockholm försvann skulle dock sannolikt sporten dö totalt. Borta skulle då chanserna vara att Stockholm någon gång skulle få fram en ny skridskoåkare av klass. I vinter är det OS i Vancouver och den som har hängt med vet att Sverige faktiskt har medaljchans i lagtempo. Trots att sporten är liten i Sverige, uppmärksamheten från media nästan obefintlig och resurserna små har några åkare ändå nått världsklass. Jag och ett antal människor till vill gärna se att den möjligheten finns i framtiden också. Det vore helt enkelt en tråkig värld om det enbart fanns en eller två lagsporter kvar för barn och ungdomar att hålla på med. Ingen mångfald direkt.

Schrödan - 5 september 2009

Men snälla Nils, som det antyds i både pressmeddelanden och överallt man tittar vad gäller det här nya förslaget så är det väl ganska solklart att det som redan finns på ÖIP inte kommer försvinna utan snarare få både bättre och nyare faciliteter.

Skridskoåkarna kommer med allra största sannolikhet inte få ge upp sin sport.

Men det måste vara trist att alltid ha ett halvtomt glas.

Ulf här ovan orkar jag inte ens svara på då det inlägget var fullt av fördomar och dumma antaganden.

33. Ulf Silfverling - 6 september 2009

Sign Schrödan torde inte vara informerad om att ÖIP fick konstgräs och ny röranläggning så sent som i vintras, detta till en kostnad av 20 mkr. Det är vi skridskovänner tacksamma för. Skilladen mellan en elitarena för fotboll och en skridskoarena är att den ena används uteslutande till träning och tävling för elitklubbar, medan den andra används för både motion och träning/tävling. Det är där diskussionen om kurvradie kommer in. Jag tror inte man kan ha skolidrottsdagar på Råsundastadions gräs – men det kan man på ÖIP.

”Bättre och nyare faciliteter” – jo tack, gärna en inomhushall och en skridskois som inte används även till ponnyridning och isracing. Men det var ju nu inte det som förslaget handlade om, utan om en fotbollsarena på platsen för den enda banan som finns i Stockholm för en olympisk vinteridrottsgren med många svenska framgångar.

Zvorko - 6 september 2009

Ulf, förslaget innebär inte alls något bara för Djurgårdens IF. Alla verksamheter som idag finns på ÖIP kommer att få adekvata alternativ. Att det kanske inte blir den stipulerade kurvradien på Stockholm Stadion är synd (kanske är det dock inte omöjligt) men det är synnerligen snävt i mina ögon att förvägra de tiotusentals motionärskrinnarna i Stockholm möjligheten att skrinna på världens vackraste Stadion, bara för att några få elitskrinnare ska ha sin korrekta bana. DET är elitism om något.

34. Ulf Silfverling - 7 september 2009

Utan en ”korrekt bana” så dör en hel olympisk svensk paradgren ut i denna del av landet. Det är en prövning nog att motivera ungdomar att träna när det inte finns is mer än i 90 dagar om året. Skridskosporten har ingen affärsdrivande verksamhet och är därför svag gentemot de publikdragande idrotterna. Därför är det beklagligt att idrottsborgarrådet gör detta utspel, som ju går ut på att det finns en lösning för fotbollsarena, men ingen för skridskobana.

Det har åkts skridsko på Stadion, se denna länk: http://www.sodermalmsik.se/skridskor-pa-is/banrekord/stadion/ Se också banlängderna; 266 resp 333 m.

Zvorko - 7 september 2009

I och med att det är 21 år sedan Tomas Gustafson tog Sveriges senaste guld i denna gren, så har du kanske en poäng i att den är utdöende. Jag tror personligen dock att fler människor i Stockholm skulle tycka bättre om att åka – och lära sig att åka skridsko! – på Stockholm Stadion än på ÖIP. Och i så fall finns nog alla möjligheter att öka återväxten – barn- och ungdomstävlingarna kommer ju att kunna hållas – inom sporten. Jag tror helt enkelt att fler upptäcker skridsko om man får åka på Stadion. Frågar du ungarna om ÖIP idag så har de knappt en susning, frågar du om Stadion säger de DN-gala och Djurgården – det är något som drar med Stadion!

35. Ulf Silfverling - 7 september 2009

Så – vi får nöja oss med ”barn- och ungdomstävlingar”. Överför det på fotboll så förstår du kanske vad du skriver. Därmed avslutar jag, allt som behöver sägas är sagt.

Zvorko - 7 september 2009

Med tanke på att det i länet finns 200 aktiva barn- och ungdomar inom skridskosporten och över 25 000 inom fotbollen, så är det min uppfattning att allt som går att göra för att öka intresset för skridsko bland ”kidsen” är av godo. Och där tror jag verkligen att Stadion skulle kunna ha en mycket positiv effekt. Och kanske är jag naiv, men det kanske kan gå att få in elittävlingar där i framtiden.

Jag hoppas i alla fall att det blir en bra lösning för alla, oavsett ålder och idrott.

36. SUR Å STEL - 9 september 2009

Om jag förstått det rätt:

Utövarna av en idrott som har lika många besök under 90 dagar som det är under EN MATCH på Stadion är arga för att de kommer få ett finare ställe att åka runt och leka på?

Låter ju rimligt.

Zvorko - 10 september 2009

Nej, vi är inte arga. Vi är jätteglada! Jag kommer att ta med frugan varje helg!

Det är (100? 500?) utövarna av senior elit inom hastighetsskridskoåkning som är arga, för att de kanske kanske inte får fullängd på sin bana.

För egen del tror jag att detta går att fixa på Stadion, men vissa här har bestämt sig för att det är omöjligt, och är därför emot allting.

Se möjligheterna istället! Det här kan bli jättebra ju!

37. Rickard Warg - 9 september 2009

Tycker att den diskussion som fors ar lite skev, en losning som ingen namnt ar ju att DIF far bygga pa OIP, friidrott samt andra motionarer, far tillgang till Stadion samt att det anlaggs en storre breddidrotts ”arena” med mindre laktare typ OIP idag fast fler planer osv pa storangsbotten. Vi far ett otroligt starkt idrottscenter mitt i stan med bade elit och breddidrott. Detta framjar ”allas” intressen och gors det pa ratt satt sa far t.ex. hastighetsskridskon ett tydligt centrum i Stockholmsomradet. Djurgarden utnyttjas ocksa precis pa det satt som man avsett dvs ”stimulerande fritids- och rekreationsmiljö”.
Alla glada alla nojda sa varfor inte?

38. Ulf Silfverling - 9 september 2009

Det är väl ingen som missunnar DIF en riktig fotbollsarena. Men det verkar lite si och så med förståelsen för skridsko…Och hur blir det med miljön? Området som anvisas ovan hör till Nationalstadsparken, som skyddas genom Miljöbalken kap 4:7§: ”Området Ulriksdal-Haga-Brunnsviken-Djurgården är en nationalstadspark. Inom en nationalstadspark får ny bebyggelse och nya anläggningar komma till stånd och andra åtgärder vidtas endast om det kan ske utan intrång i parklandskap eller naturmiljö och utan att det historiska landskapets natur- och kulturvärden i övrigt skadas.”

Zvorko - 10 september 2009

Nu letas det uppenbarligen efter nya sätt att stoppa den här idén.

Du glömmer två saker, Ulf.
1. Den aktuella delen Nationalstadsparken (Östermalms Idrottspark) är avsedd för ”rekreation och idrott”.

2. Miljöbalken är tydlig i att man visst får göra s k intrång på redan befintlig anläggning, om det rör sig om motsvarande verksamhet. (Att man fick anlägga de gräsliga tennishallarna, de stora betongschabraket mitt i skogen (vad är det? Ett vattentorn? och de stora butikshallarna är en fullständig gåta). Nu finns möjlighet att bygga en arena som passar in i området istället.

Det som är tråkigt i det hela – lagvrängning eller ej – är att så många är så negativa till all utveckling, även om det kommer något gott utav den. Man vet vad man har men inte vad man får. I det här fallet får Stockholm möjligheten att skapa en modern arena bredvid en anrik sådan, där en mängd idrotter verkar sida vid sida – mitt i huvudstaden. Där Stockholmarna själva får använda en av världens finaste arenor för idrott på vinter och sommar.

Andra länders huvudstäder skulle förmodligen bli gröna av avundsjuka – men här ska allt stoppas.

Jag vill ha en levande Stadion, öppen för Stockholmarna. OK, jag erkänner – jag bor jättenära. Men kan man se till att ha en levande Stadion samtidigt som man – i enlighet med miljökraven, och i samarbete med alla intressegrupper så klart – anlägger en modern idrottspark i samma område så är det ju helt fantastiskt. För alla Stockholmare!

39. Ulf Silfverling - 10 september 2009

Uppenbarligen så finns det en plan för en arena där nuvarande ÖIP ligger, men ingen plan för en modern skridskoarena. Ändå går idrottsborgarrådet och finansborgarrådet ut i en artikel som förklarar att staden står bakom planen. Det är bara det som både Nisse Larsson och jag har reagerat på. Om man från staden skulle föreslå en snar ombyggnad av Stadion till renodlad skridskoarena och sedan säga att fotbollsarena hittar vi nog någon plats till – så skulle nog många höjda röster höras.

Så skruva ner tonläget: Det letas inga hinder alls!

Tack för ordet.

Zvorko - 11 september 2009

Personligen hade jag inte haft något emot en Stadion som var ombyggd till bland annat skridskoarena (vinter) och friidrottsarena (sommar). Med en ny fotbollsarena i närheten också.

Och det är ju just det som är förslaget.
Alla happy.

40. orre - 12 september 2009

kan alla jävlar sluta gnälla DIF ska vara utte från stadion 2014 så det är på tiden att dom hittar en lösning för våran framtida arena

41. Möte med Djurgården « Från huvudstad till världsstad - 5 maj 2010

[…] Djurgårdens kommentar efter mötet finns här och Radio Stockholm inslag går att lyssna på här. Tidigare bloggposter finns här , här och här. […]

42. Det är inte bara formella beslut som saknas i arbetet med en ny arena « Från huvudstad till världsstad - 2 augusti 2010

[…] en arena åt Djurgården. Under de senaste åren har många  olika alternativ diskuterats. När Östermalms IP kom upp som förslag började vi genast undersöka förutsättningarna för en arena där. Staden […]

43. Fråga: När får Djurgården bygga sin arena på Östermalms IP | Folkpartiet liberalerna i Stockholms stad - 18 augusti 2010

[…] möjligheterna att bygga en arena på Storängsbotten, på fem andra platser i staden, och att bygga om Stockholms stadion. Av olika anledningar har alla dessa förslag visat sig omöjliga att genomföra. Sedan i vintras […]

44. Ulf Silfverling - 9 mars 2012

Jaha – hur blev det nu då? 1. En jättearena i Solna, med massor av jobb för tingsrätten som följd. 2. En jättearena vid Globen, som utplånat en fantastiskt fin bergskulle med de vackraste tallar man kan tänka sig i stan.

Enligt expertis kommer stolarna i stort sett aldrig vara fyllda. Arenorna kommer dessutom konkurrera ut varandra. På plan ryms bara 22 spelare, alla uttagna av tränare och knutna till klubbar. Inget av dessa miljardprojekt kommer alltså motionärer till del – sittfläsk och huligangäng kommer dock att trivas.

Tur att DIF.s lednjng äntligen nyktrade till – kanske med tanke på tabellerna: DIF: 11:a i allsvenskan Hammarby: 11:a i superettan.

Jag vill inte vara elak, önskar verkligen dessa stockholmlag alla framgångar – men att kräva en egen arena bara för att visa upp sig på är väl ändå hybris i detta läge.

Och ÖIP kommer finnas kvar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: