jump to navigation

Universal får inte lyckas stoppa ”De tre musketörerna” 27 augusti 2009

Posted by annaws in Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler.
Tags: , , ,
trackback

Kultur- och idrottsroteln i Stockholms stadshus
Pressmeddelande
2009-08-27

Madeleine Sjöstedt (FP)
kultur- och idrottsborgarråd

Jonas Uebel
pressekreterare
076-12 29 177

Madeleine Sjöstedt (FP) om hotet mot Stockholms stadsteater:

UNIVERSAL FÅR INTE LYCKAS STOPPA ”DE TRE MUSKETÖRERNA”

– Universal och andra bolag ger sig på konstens innehåll och uppträder arrogant mot stockholmarna. Att de försöker stoppa en föreställning mitt under spelperioden och en annan innan den ens har börjat visar att hävdelsebehov är viktigare än att sprida kultur.

Det säger kultur- och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) med anledning av att Universal Music Publishing AB har hotat att rikta en stämningsansökan mot Stadsteatern pjäs De tre musketörerna, samt att bolaget genom skadeståndshot har stoppat ett lettiskt gästspel innan det ens kommit hit.

– Att upphovsrättinnehavarna höjer tonläget är ett hot mot ett fritt och självständigt kulturliv i Stockholm. Ett oförutsägbart regelverk leder till inskränkningar i den konstnärliga friheten. Detta måste motverkas. Stockholms stad kommer att stödja och bistå Stadsteatern i en eventuell process.

– Stadsteatern har med alla medel försökt att hitta ett sätt att samverka med bolagen. En överenskommelse nåddes om vårens föreställningar. Men inför hösten har inga krav eller förslag till lösningar framställts av upphovsrättsinnehavarna. Flertalet av bolagen har inte ens svarat på brev.

– Det förefaller, kanske beroende på den svenska debatten om upphovsrätten, som om bolagens blickar särskilt riktas mot Sverige och Stockholm. Det lettiska gästspelet The Sound of Silence har tidigare spelats i Lettland, Finland, Kanada, Tyskland, Frankrike och Österrike utan problem. Stockholm är redo att ta striden, avslutar Madeleine Sjöstedt (FP).

DN, SvD

Annonser

Kommentarer»

1. Soile - 27 augusti 2009

ursäkta min dumhet men vad exakt har Universal med saken att göra?
börjar snart kräkas på all tjafs hit & dit.
kan bara sluta illa för all sorts kultur och kreativitet. gränserna blir bara snävare vad man kan göra. på väg att bli en tråkig värld…

2. Madeleine Sjöstedt - 27 augusti 2009

Universal äger upphovsrätten till vissa av de musikstycken som framförs i pjäsen. Stadsteatern betalar stim-avgifter enligt avtal för att få framföra musiken.

3. Robert - 27 augusti 2009

Tack Madeleine för ett rådigt agerande!

4. Teufel - 28 augusti 2009

Jag tycker tvärtom att de borde få lyckas med att stänga ner föreställningen. Kanske det kan öppna ögonen på våra beslutsfattare över vilka de har bredvid sig i sängen.

5. Sharpless - 28 augusti 2009

Teufel: De kommer bara bry sig den dag de själva drabbas, vilket med största sannolikhet inte kommer att inträffa.

6. omfrihet - 28 augusti 2009

En för alla och allt till oss!

7. Peter - 28 augusti 2009

Vari ligger det oförutsägbara i regelverket?

Gör man en så stor produktion är det helt amatörmässigt att inte se över eventuella rättigehtsproblem. Det hade gått att byta ut alla låtarna säkert- INNAN föreställninegn börjat gå. Stadsteatern är ju en känd scen med bra rennomé- hur fasen kan de misslyckas med att hitta bra musik där upphovsmännen ej har invändingar. Frågar en sådan bra/prestigefylld teater med publiksucceér i ryggen i förväg säger väl ändå 95% ja till medverkan???

8. Madeleine Sjöstedt - 28 augusti 2009

Stim och svensk scenkonst har ett avtal som Stadsteatern har följt. Musikförlagen vill nu bryta detta avtal.

9. farmorgun - 28 augusti 2009

Eftersom det är ont om rättrådiga politiker, hoppas jag att du har ork att stå upp i en situation när denna jätte bestämt sig för att statuera exempel genom att göra nya tolkningar av redan ingångna avtal. Det är verkligen synd om letterna som råkat illa ut på grund av Sveriges inbjudan.

10. Låt pjäsen spelas, Paul Simon « Från huvudstad till världsstad - 2 september 2009

[…] blogginlägg om Universal och Stadsteatern: Universal får inte lyckas stoppa De tre musketörerna Musketörer även utan Madonna […]

11. Agnes - 4 januari 2010

En för alla, alla mot Universal!!!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: