jump to navigation

Stor spridning i årets bonusfördelning 25 augusti 2009

Posted by annaws in Okategoriserade.
Tags: ,
trackback

Det ska löna sig för kulturverksamheter att öka de egna intäkterna och att öka den unga publiken. Därför har vi i Stockholm infört en kulturbonus, som fördelas bland dem som har verksamhetsstöd från kulturnämnden. I juni delades bonusen ut för andra året i rad och nu kan vi i en rapport från kulturförvaltningen se en analys av resultaten.

Precis som förra året fördelades 5,5 mkr bland dem som har verksamhetsstöd från kulturnämnden. Totalt har 62 kulturverksamheter i Stockholm fått en bonus på mellan 10 procent och 197 procent av deras verksamhetsstöd.

Bonusen fördelas enligt fyra kriterier: Andel egna intäkter, ökning av andelen egna intäkter, andel barn och unga i publiken, ökning av andelen barn och unga i publiken. Det går att få bonus inom en, flera eller alla kriterierna. De flesta verksamheter har fått bonus inom en, två eller tre av kategorierna. De som har lyckats bra med något av kriterierna har alltså i de flesta fall lyckats bra med flera. Sex verksamheter har fått bonus inom alla fyra kategorierna.

Det som gett störst utslag i årets fördelning är de som lyckats öka sin självfinansieringsgrad mycket jämfört med förra året och det område som gynnats mest i årets fördelning är filmen. Det har även gått bra för teatrarna och musiken. Områdena museer och musikdramatik har inte blivit lika gynnade. Det är dock stora skillnader inom varje område. Inom gruppen teatrar fanns utdelning på mellan 0 och 26 procent av verksamhetsstödet.

Resultaten visar att bonussystemet fungerar väl. Alla verksamheter har fått veta hur beräkningen fungerar och har möjligheter att jobba för att få bonus. De allra flesta har också fått bonus i årets fördelning. Bara nio verksamheter inom verksamhetsstödet har inte fått någon bonus alls. Nästa år har de chansen igen.

Det behövs mer tillväxt i kultursektorn, både av pengar och publik. Kulturbonusen är en del av ett större paket, de så kallade växtpengarna, för att öka tillväxten. Andra delar är Fonden för innovativ kultur, delfinansiering av EU-projekt, Kulturdirekt, livecheckar och att konstnärer som anlitas av staden ska få betalt.

Hela bonusfördelningen finns nedan.

BONUSFÖRDELNING 2009 word

Madeleine

Kommentarer»

1. Vi underlättar för teatrarna att öka sina intäkter « Från huvudstad till världsstad - 4 november 2009

[…] öka sina intäkter. Därför har staden infört de så kallade växtpengarna, med bland annat ett bonussystem i kulturstödet, skälig betalning till konstnärer, en fond för nyskapande kultur och flera andra saker. Nyligen […]

2. Kulturbonus ökar tillgängligheten « Från huvudstad till världsstad - 26 januari 2010

[…] för Innovativ kultur för att gynna nyskapande och samverkan med näringslivet. Se här, här, här, här och […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: