jump to navigation

Sverige ett extremland 7 augusti 2009

Posted by Madeleine Sjöstedt in Okategoriserade.
Tags: , ,
trackback

En bärande tanke i kulturutredningen är de starka förändringar av människors värderingar som sker i Sverige. Förändrade värderingar leder till nya kulturvanor. Detta ställer särskilda krav på kulturpolitiken.

Kulturlivet är det samhällsområde inom vilket värderingar utvecklas och genomlyses. För att värderingar ska kunna brytas mot varandra och leda till nya insikter krävs mångfald. En av kulturpolitikens viktigaste uppgifter är att värna denna mångfald. Värderingsfrågor och kulturpolitik har därför ett nära samband.

Sedan 70-talet har väderingsundersökningar gjorts i Europa och nu genomförs de på global nivå inom forskningsprojekt the World Values Survey. I denna ställs individers värderingar i relation till utveckling.

På kartan nedan ser man hur sekulära värderingar, i motsats till traditionella, mäts på den ena axeln och frihetsvärden på den horisontella.

En gång för alla visas att Sverige alls inte är landet lagom. Istället framträder svenskarna som frihetsträvande individualister. Med sin ytterlighetsposition längs upp i högra hörnet bli Sverige ett av världens mest sekulariserade länder där friheten värderas högt. Sverige är ett värderingsmässigt extremland.

Slutsatsen för kulturpolitiken måste bli att dess betydelse ökar särskilt som en sfär där gränserna för det möjliga tänjs och där nya tankar tänks. Där är vi inte än.

Kulturpolitiken harvar på i samma hjulspår sedan 70-talet. I Stockholm söker vi förändring. Kan propositionen med anledning av kulturutredningen ge oss stöd?

Madeleine

WVS1Source: Ronald Inglehart and Christian Welzel, Modernization, Cultural Change and Democracy. New York, Cambridge University Press, 2005: p. 64 based on the World Values Surveys,

Kommentarer»

1. Christian - 8 augusti 2009

”Istället framträder svenskarna som frihetsträvande individualister” Haha, du måste skämta. Sverige är lika fritt som gammla DDR-Tyskland. Den statliga televisionen/radion styrs av socialister/liberaler, skolan styrs av socialister/liberaler, universiteten styrs av socialister/liberaler, de flesta dagstidningar ägs av socialister/liberaler, etc.. Menar du allvar med att du tycker det är positivt att Sverige är ett världens mest sekulariserade länder eller driver du med oss? Hur kul är det att leva i ett land med sex, våld, våldtäkter och dekadens? Är det inte trevligare att bo i ett familjevänligt land?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: