jump to navigation

Idegaards blå dunster 7 augusti 2009

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler.
Tags: , , ,
trackback

Då DN Debatt igår låter Thomas Idegaard några exempel på kommunal misshushållning tas till intäkt för att kommunerna bara ska hålla på med välfärd och utbildning. Han definierar kommunala kärnuppgifter som välfärdsfrågor och låtsas som om kommunerna kan spara en femtedel av sin utgifter genom att inte anslå några medel till kultur och idrott.

Det finns mycket att säga om detta.

1. Det är alltid fel då kommuner spenderar skattepengar på felaktiga sätt. Detta sker tyvärr även inom skola och omsorg.

2. Kultur och idrott utgör inte en så stor del av kommunernas budget som Idegaard låtsas i sin undersökning. I Stockholm går ungefär 6 procent av driftbudgeten till kultur, fritid och idrott. De övriga utgifterna som Idegaard tror kan hållas inne går till renhållning, vägunderhåll etc. Så skulle en skön stad förvandlas till slum.

3. Kultur och idrott tillhör kommunens kärnverksamheter. Jag utvecklar varför i dagens artikel på Newsmill. Kultur och idrottens roll för Stockholms attraktivitet och utveckling är mycket stor. Se den regionala utvecklingsplanen.

Timbro har ett övergripande mål: skattesänkningar till varje pris. I verkligheten arbetar vi politiker varje dag med att se till att skattebetalarna får valuta för varje krona. Idegaard vill ta ut svängarna. Effekten blir bara att han genom att låta ideologi gå före kunskap och vett försöker visa att politiker är slösaktiga. Så var det kanske på 80-talet men den nya tiden tillåter, tack och lov, inte sådana excesser.

Madeleine

Kommentarer»

1. Katarina - 7 augusti 2009

Madeleine Sjöstedt gör rätt i att försvara att kultur och idrott ingår kommunernas kärverksamheter. Det gäller för övrigt staten också. Tyvärr är Sjöstedts argument om varför inte det bästa. Hon menar at kultur bidrar till kommunens attraktivitet, och att den därigenom får intäkter som kan gå till sjukvård och skola etc. Det kan nappast vara kulturens uppgift i samhället att dra in pengar och locka världsstjärnor. Kulturen är mycket bättre på att stå för skönhet, bidra till demokratins och offentlighetens samtal om vilka vi är och vill vara som ett samhälle, yttrandefrihet – ja grundläggande diskussioner om vad det är att vara människa och att ingå i en gemenskap. Sådana diskussioner är nödvändiga för det demokratiska samhället. Madonna kanske kan bidra en del hon med men det är knappast tillräckligt.

Andra som formulerat detta bättre:
http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/nina-bjork-kreativitet-varde-generositet-nagon-forsoker-fa-mig-att-inte-forsta-de-har-orden-1.811281

http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/stefan-jonsson-konstfacks-elever-foljer-den-nya-kulturpolitiken-1.815076

http://www.eurozine.com/articles/2007-06-28-peck-sv.html

2. Stockholmsvänstern » Timbros förslag leder i själva verket till dyrare välfärd. - 10 augusti 2009

[…] Till och med Folkpartiets Madeleine Sjöstedt skriver bra TIMBROS blå dunster. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: