jump to navigation

Ishockey-VM i Stockholm både 2012 och 2013 22 juni 2009

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad.
Tags: , , ,
trackback

Sedan tidigare är det klart att ishockey-VM 2013 ska gå i Sverige med Stockholm som huvudort. Men nu är det klart att också flera av matcherna i VM 2012 i Finland kommer att spelas i Stockholm. I utbyte kommer några av matcherna 2013 att gå i Finland.

Detta kommer att bli ett fint lyft för ishockeyn i Stockholmsområdet när VM spelas här två år i rad. Dessutom lockas ungefär 450 000 besökare till Stockholm, som i snitt spenderar 1000 kr var om dagen, utanför Globen.

VM-arrangemanget är också en del av hela det omvandlingsarbete som görs av Globenområdet för att det ska utvecklas till Stockholm Entertainment District (SR, DN).

Madeleine

Kommentarer»

1. Johannes - 22 juni 2009

Det viktigaste gällande ishockeyn i Stockholmsområdet måste väl ändå vara att låta klubbarna i de högre divisionerna (AIK och Djurgården) få kontrollen över sina egna evenemang, samt en upprustning av Hovet, annars blir det svårt att skaka liv i sporten i Stockholm även om det skett en positiv utveckling under de två senaste säsongerna. Landsorten ligger långt före här, vilket tyvärr är väldigt uppenbart.

Rogge - 23 juni 2009

Man borde nog fokusera mer på det sportsliga än på lokalerna. Är det här gnället ett Stockholmsfenomen?
Ska DIF nu börja skylla på hovet för att publiken svikit och laget hänger på nedflyttningsstrecket?
Är det inte fel på stadion så är det fel på hovet, eller fel på globen, eller… osv

Johannes - 23 juni 2009

Naturligtvis är publiktappet ett stort skäl till stockholmsklubbarnas ekonomiska läge är det som det är idag, men det är viktigt att komma ihåg att DIF har haft i stort sett samma omsättning som när de senaste gulden kom. Detta beror till största del på arenaläget som knappast blivit bättre sen dess. Samtidigt har i stort sett alla landortsklubbar med tillhörande kommuner i ryggen byggt nya arenor och tjänar mycket mer per besökare än klubbarna knutna till globenarenorna, detta just för att de har kontrollen över sin arena och sina evenemang och det sportsliga grundas i ekonomin. Det du kallar gnäll är snarare ett konstaterande att Stockholms Stad varit väldigt loja när det kommer till sport på elitnivå sen 1989, i det bland annat arenafrågan. Sjöstedt är glädjande nog ett undantag från den attityden. Att DIF spelar på Hovet nu beror på en önskan från supportrarna. Det går inte att vänta sig 13 000 åskådare när man möter till exempel rögle eller mora, och när arenan inte är fylld blir atmosfären obefintlig. Hovet blir lättare fyllt och skapar en intimare känsla kring matcherna. Stadion orkar jag inte gå in på i detalj, du verkar inte ha läst på problematiken kring den frågan, men kortfattat: SvFF har anammat UEFAs regelverk och då måste arenorna anpassas efter det. Sen kan du läsa på kommentarerna till inläggen rörande den frågan.

2. Rogge - 24 juni 2009

Re: Johannes
Jag har nog en del koll på stadionfrågan, men det var inte UEFAS regelverk jag siktade på i min kommentar. Det är inte detta regelverk som DIF egentligen har besvär med, utan det är löparbanorna och friidrotten som är fienden och den stora knuten. Det landar alltså i en ren estetisk fråga … igen.

Problemet för DIF:s fotboll löses knappast med kosmetika, vilket det finns massor av bevis för i Europa, detsamma gäller hockeyn.

Framgång inom idrotten kräver hårt arbete och rätt fokus, av samtliga, sen spelar det ingen roll hur många arenor Percy bygger.
När man vill måla om sjunkande skepp så är det oftast ett tecken på att man försöker rädda sig med desperata åtgärder.
Men en sjunkande båt kliver inte många ombord på, hur snygg skutan än må vara.

Johannes - 24 juni 2009

Jag har lite svårt att se vad som är kosmetika med att ha kontrollen över sina egna evenemang. Det är som sagt den största skillnaden mellan stockholmsklubbarna och landsortsklubbarna. De kan tjäna på alla evenemang samt det som säljs i arenan från kioskerna i arenan, det kan varken DIF eller AIK. Andra inkomster är arenanamnet. Det är ingen slump att t.ex. Linköping som full kontroll på sin arena har en omsättning som är mer än dubbelt så stor som DIF, som har väldigt liten kontroll över Hovet.

Glädjande nog ska Hovet rustas upp till VM 2012, så den punkten är förhoppningsvis löst.

Tack för en kul debatt för övrigt.

3. Stockholmare - 24 juni 2009

Kul med hockey i toppklass 2012 och 2013! För stadens hockeyälskare blir det något att sukta efter, för något Elitserielag kommer Stockholm inte att ha de åren.

Djurgården, AIK och Hammarby (R.I.P.) spelar i den sämsta Elitseriearenan och har dessutom de sämsta förutsättningarna att tjäna pengar på de åskådare man lyckas få till arenan.

Det är game over för Stockholmshockeyn om inte politkerna agerar mycket snart.

4. Staden stöder ishockey-VM « Från huvudstad till världsstad - 25 maj 2010

[…] i Tyskland har varit en fest med fullsatta hallar i såväl Mannheim som Köln. 2012 och 2013 är det dags för Stockholm att tillsammans med Helsingfors stå värd för detta arrangemang. För att det ska bli en rejäl hockeyfest likt nere i Tyskland […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: