jump to navigation

Vässa kulturskolans uppdrag – Dagens samhälle, 4 juni 2009. 4 juni 2009

Posted by Erik in Kultur för fler.
Tags:
trackback

I senaste numret av Dagens samhälle (ännu ej på hemsidan) skriver Madeleine en artikel om kulturskolan, och betydelsen av att man tar kvaliteten i undervisningen på allvar. Madeleine har publicerat flera artiklar och bloggposter om kulturskolan tidigare, se här.

Erik

Vässa kulturskolans uppdrag!

Ungdomars skapande och konsumtion av kultur slår alla rekord. Kulturskolan måste hänga med, anser Stockholms-politikern Madeleine Sjöstedt (FP).

KULTUR. Den kommunala musikskolan var 70-talets mest omhuldade kulturpolitiska reform. Frågan är om den i dag är på väg att kramas ihjäl. Få kommuner har ifrågasatt värdet av att ha en kommunal musikskola. På senare år har många till och med utvecklats till hela kulturskolor.

Men bristen på ifrågasättande har en baksida. Det har lett till att de kommunala musik- och kulturskolorna har fått arbeta bäst de kunnat, utan annat stöd än pengar från sina politiska beslutsfattare.


Vad en kulturskola ska göra kan tyckas självklart. Men det är det inte. I Stockholm har inte påslag använts för att undervisa flera barn på deras fritid. Verksamheten har växt men kommit allt längre från ursprunget.

Det är inte bara i Stockholm som målen för den kommunala kulturskolans verksamhet varit vagt definierade. Många frågor är det som behöver ställas:

* Ska man undervisa många eller få?
* Ska man undervisa eller bara visa att kultur kan vara roligt?
* Ska man inrikta sig på de riktigt unga?
* Ska man bedriva verksamhet inom många olika konstformer?
* Ska man ha en verksamhetsidé som skiljer sig från de privata alternativen?
* Ska man ha ett folkbildningsuppdrag?

Alla dessa frågor kräver svar om man ska få ett mått på kvalitet.

Enligt Sveriges musik- och kulturskoleråd uppgick den totala budgeten för landets kulturskolor till nästan 2 miljarder 2007 (1 898 miljoner kronor). I ämneskurser (musik, dans, teater och bild) gick 187 000 elever och nästan lika många deltog på annat sätt.

Om den totala budgeten skulle fördelas per deltagare i ämneskurser skulle det bli runt 10000 kronor per barn och år. För en elev inom Stockholms stads kulturskola utbetalas cirka 6500 skattekronor per år. Därutöver betalar eleven en avgift på max 1800 kronor.

Det ska jämföras med vad lika många undervisningstillfällen hos privata utförare kostar. Enligt prisuppgifter på internet kostar dansundervisning kring 4000 kronor per år (Annikas dansskola), pianoundervisning 5 100 (Östermalms musikskola) och teater cirka 4 000 kronor (Kulturama).

Om den kommunala kulturskolan ska klara 2010-talets utmaningar så måste man svara på varför det ska få kosta nästan dubbelt så mycket, bara för att man driver verksamheten i kommunal regi.

Det är hög tid att vässa kulturskolans uppdrag för att matcha den nya tidens möjligheter. Unga skriver som aldrig förr, deltar i rollspel, spelar i band och skapar dataspel, drar i gång olika nätverk, distribuerar egenproducerad musik och film via internet. Ungdomars skapande och konsumtion av kultur slår alla rekord.

I Stockholm har alliansen gett kulturförvaltningen i uppdrag att skapa en kulturskola som möter en kulturvan och kulturutövande generations behov. Målen är högre kvalitet på alla nivåer och att fler barn ska kunna delta i den mycket uppskattade ämnesundervisningen.

Kulturskolans uppgift bör vara att stödja ungdomars vilja att uttrycka sig i olika former och ge de verktyg som behövs för att skapa framtidens kvalitetskultur. Kulturskolan har här ett tydligt kulturpolitiskt uppdrag. Utan en kulturskola av hög klass blir Sverige tråkigt, med färre musiker, författare, dataspelstecknare och skådespelare.

Madeleine Sjöstedt. Kultur- och idrottsborgarråd (FP), Stockholm

Kommentarer»

1. Kulturskolans budget minskar « Från huvudstad till världsstad - 4 december 2009

[…] ofta kostar upp till dubbelt så mycket som motsvarande plats i privat undervisning. (Se även min artikel i Dagens samhälle i somras.) Det är förstås helt orimligt och tyder på att det finns mycket att förbättra i […]

2. Kulturskolan hade 2009 fler elever än någonsin! « Från huvudstad till världsstad - 9 februari 2010

[…] pengarna som brustit, utan uppdraget och organisationen. Sedan 2009 har Kulturskolan fått både ett tydligare uppdrag och en ny chef i Marion Hauge-Lindberg. Att detta givit resultat redan första året är […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: