jump to navigation

Mannen framför stridsvagnarna ser ut som Dawit Isaak 4 juni 2009

Posted by Erik in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags:
trackback

Idag är de 20 år sedan massakern på Himmelska fridens torg i Peking. Bilden av den ensamma mannen som ställer sig i vägen för stridsvagnarna finns överallt i medierna och är kanske den starkaste bilden av enskilda människors kamp mot förtrycket som finns.

Om man tittar noga ser han ut som Dawit Isaak; rak i ryggen tar han sig rätten att ställa sig i vägen för militären.

Och precis som om Dawit har det spritts massor av rykten om vem denna person är, och vilka intressen han har representerat. Själv har han aldrig fått komma till tals. Och det är ingen som vet om han lever.

Härom veckan skrevs det en artikel på Newsmill om Dawit Isaak som hävdade att den liberala biståndsorganisationen Silc hade finansierat hans tidning Setit med amerikanska pengar, och att det var därför han var fängslad. Det fanns inte ett sant ord i artikeln var gäller Silc och Dawit Isaak. Idag skriver Silcs nuvarande och tidigare generalsekreterare, Gunilla Davidsson, Madeleine Sjöstedt och Erik Jennische, en artikel som dementerar ryktesspridningen. Silc har aldrig finansierat Dawit Isaak, men vi hade gärna gjort det.

En lämplig hyllning till alla som har tagit strid för yttrandefriheten, och som fortfarande gör det, är att besöka Nobelmuseets utställning ”Yttrandefrihet – var går gränsen?” Den har öppet hela sommaren och har en fin beskrivning både av yttrandefrihetens värde och porträtt på många personer som har tagit striden. Dawit Isaak har en särskild plats på utställningen bredvid den ryska journalisten Anna Politkovskaja.

Dawit på Nobelmuseet 2 Dawit på Nobelmuseet

Erik

DN om 20-årsdagen 1, 2, 3

Svd om 20-årsdagen 1.

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: