jump to navigation

Varför läser inte Piratpartiet kulturutredningen? 15 maj 2009

Posted by Erik in Okategoriserade.
Tags: , , ,
trackback

På tisdag i nästa vecka går remisstiden för kulturutredningen ut. Av den anledningen skriver Madeleine detta på politikerbloggen.

”Varför läser inte Piratpartiet kulturutredningen?”

DEBATT. Stockholms kultur- och idrottsborgarråd Madeleine Sjöstedt ifrågasätter i dag Piratpartiets egentliga politiska engagemang. Hon konstaterar att partiet bara ägnar sig åt opinionsbildning — och inte kommer med några konstruktiva kommentarer eller konkret kritik.

Den 19:e maj går tiden för ut för på remissen om Kulturutredningen. Det är medborgarnas, organisationernas, kommunernas och alla andras bästa möjlighet att systematiskt påverka propositionen om framtidens kulturpolitik, som regeringen ska presentera i höst.

Om man vill vara konstruktiv och bidra till den framtida kulturpolitiken har läget alltså aldrig varit bättre än nu. Några av alla de viktiga frågor som jag tycker att regeringen borde behandla i propositionen är hur framtidens upphovsrätt ska se ut, hur lagstiftningen kring fildelningen ska formuleras, och hur internet måste ses som en positiv kraft i framtidens kulturpolitik, vilket kulturutredningen tyvärr låter bli att analysera i grunden.

I Stockholms stads svar på kulturutredningen har vi gjort dessa frågor till några av de viktigaste påpekandena om vad som behöver utvecklas i propositionen.

Med tanke på hur viktiga dessa frågor har varit i den offentliga debatten det senaste året, hade jag förväntat mig att Piratpartiet, som har satt ”fri fildelning” och ”reformerad upphovsrätt” som sina portalparagrafer, skulle skriva ett genomarbetat svar till Kulturdepartementet. Men än så länge har inget svar skickats in.

Kandiderar man till såväl EU-parlamentet som riksdagen bör man ju göra allvar av sina idéer och framföra dem på ett sätt som blir användbart i propositionsskrivandet. Men Piratpartiet har inget om kulturutredningen på sin hemsida, och partiets ordförande Rick Falkvinge och vice ordförande Christian Engström bryr sig inte heller om Kulturutredningen. I sökmotorerna på deras bloggar ger “kulturutredning” inte en enda träff.

Om nu fildelning, upphovsrätt och kulturens frihet på internet är så viktigt, varför läser ni inte kulturutredningen för att se vad som står där, eller inte står där, och påpekar för regeringen vad den borde skriva i propositionen?

Vill man påverka politiken måste man ligga i takt med tiden. Om man bara har en massa åsikter om hur det borde vara, om vad som är rätt och fel, men inte förmår sätta samman dessa detta till konstruktiva kommentarer och konkret kritik så är det inte politik man arbetar med, utan opinionsbildning. Ni har fyra dagar på er att inte lämna walk over om framtidens kulturpolitik.

MADELEINE SJÖSTEDT

Kultur- och idrottsborgarråd (Fp) i Stockholms stad

Kommentarer»

1. larserick - 15 maj 2009

Ja, visst borde (pp) skriva en remiss. Rimligen bör den dessutom visa stora likheter med fp´s i den utformning som du Madde står för.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: