jump to navigation

Stockholm blir medlem i Filmpool Stockholm – Mälardalen 15 maj 2009

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad.
Tags: ,
trackback

Stockholm är en filmstad. Många vill filma i våra vackra miljöer. Många filmskapare bor här och vill filma på hemmaplan. Filmproduktionen är en viktig näring för Stockholm. Filmen är ett fantastiskt sätt att marknadsföra vår stad. Och filmen är en levande och kraftfull konstform.

Vid sidan av allt annat stöd som Stockholm ger till filmen (festivaler, produktion för och med barn och unga, stöd till dem som vill komma hit och filma) har det sedan ett par år pågått samtal om Stockholms stad skulle bli medlem i Filmpool Stockholm Mälardalen.

Filmpoolen stöder produktioner som spelas in i Stockholmsområdet. Förra året bidrog Stockholms stad till Filmpoolens verksamhet med 2 mkr med vilka poolen i sin tur stödde inspelningen av Millenniumtrilogin.

Att ta steget fullt ut och bli medlemmar har dock dröjt eftersom Stockholms stad vill att de medel vi avsätter till filmproduktion verkligen ska gå till densamma och inte till uppbyggnad av nya organisationer.

Därför är det nu desto roligare när vi har funnit en lösning och kan bli medlemmar. Nu hoppas vi att flera kommuner följer efter.

Madeleine

Idag gick följande pressmeddelande ut:

Folkpartiet Stockholms Stadshus

 

Stockholms stad går med i Filmpool Stockholm – Mälardalen
2009-05-15 14:32

 

Finansroteln, Stockholms stad
Finansborgarrådet Sten Nordin (M)

Kulturroteln, Stockholms stad
Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP)

Stockholms stad går med i Filmpool Stockholm – Mälardalen
Vid nästa styrelsemöte i Stockholm Business Region (SBR) tas beslut att Stockholms stad nu ansluter till Filmpool Stockholm Mälardalen.

– Vi har under en längre tid arbetat för att finna en bra lösning för filmens utveckling i Stockholmsregionen. Stockholm erbjuder fantastiska miljöer för film och därför tycker jag att det är angeläget att skapa förutsättningar för filminspelningar i autentiska Stockholmsmiljöer. Det är också ett utmärkt sätt att marknadsföra Stockholm. Det känns helt naturligt att Stockholm återtar sin plats som huvudstad för svensk filmindustri, säger Sten Nordin (M).

– Stockholm är en filmstad. Det märks på filmduken. Nästa steg är att inte bara stödja filmfestivaler, uppmuntra filmproduktion för och med barn och unga samt locka hit utländska filmare utan att stödja filmproduktion som sker här. Nu tar vi ytterligare ett steg framåt för filmen, säger Madeleine Sjöstedt (FP).

Stockholms stad ingår i och med detta avtal i Filmpool Stockholm Mälardalen. Den årliga kostnaden för att vara med i är 4 000 kronor. Utöver detta satsar Stockholm Business Region 500 000 kronor 2009 på Filmpool Stockholm Mälardalen.

Stockholms stad stöder sedan tidigare genom kulturnämnden och Stockholm Business Region den kommissionärsverksamhet som bedrivs inom ramen för Filmpool Stockholm-Mälardalen, Stockholm Film Commission, med 500 000 kronor (250 000 från SBR och 250 000 från kulturnämnden). Även i denna del fattas nu beslut om förnyat stöd.

 

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: