jump to navigation

Långt till jämställd idrott 15 maj 2009

Posted by Madeleine Sjöstedt in Kultur för fler.
Tags: ,
trackback

DN har i två stor artiklar satt fokus på att pojkar får en betydligt större del av medlen som går till idrotten. Väldigt bra att denna fråga kommer upp, tycker jag. I morse fick jag debattera den i Svt.

Att det är en stor snedfördelning av stöden inom idrotten har många skäl. Grovt förenklat kan man säga: att pojkar spelar i lag – flickor ägnar sig mera åt individuella idrotter, pojkar är mera intresserade att komma in i idrotten – många flickor vet inte vad de ska efterfråga, pojkar ägnar sig idrott som betalas av skattebetalarna – flickor betalar ofta mest själva, pojkars idrottande kräver ofta dyra anläggningar- med flickor är det inte alltid så.

Eftersom jag tycker att det är viktigt att alla rör på sig och tycker att motion är kul har jag flera gånger skrivit om att det är ett stort problem att många flickor är ointresserade av att börja idrotta och att om de väl gör det försvinner de i tonåren (vilket även gäller för pojkarna i hög grad).  Undersökningar i Stockholm visar också att i många av våra utanförskapsområden är flickorna i tonåren fysiskt inaktiva. Detta är mycket oroande.

Vad som förvånat mig som idrottborgarråd är bristen på engagemang för dessa frågor inom idrottsrörelsen.

Eftersom idrottsrörelsen förvaltar stora delar av det offentliga miljardstöden till idrotten måste idrotten uppdrag vara större än att förbättra villkoren för dem som redan är inne. Ofta upplever jag att idrottsrörelsen väjer för de konflikter som finns inneboende och som kommer fram då man måste prioritera.

I Stockholm försöker vi dra vårt strå till stacken för en mera jämställd idrott:

För att stimulera föreningar att arbeta hårdare kring att rekrytera tonåringar och behålla dem som finns hos dem har vi genom den s k tonårspengen viktat aktivitetsstödet så att man får mera stöd för att aktivera en tonåring än ett barn.

Vi har gjort en genomlysning av om flickor missgynnas vad det gäller tider. Med en suck av lättnad kunde vi konstatera att så inte var fallet.

För att inte ge lagidrotter en oproportionerligt stor del av stödet och för att uppmuntra att man ägnar sig åt flera idrotter har vi en begränsning på hur många aktiviteter man får stöd för att göra inom en idrott per vecka. Detta har inte staten, vilket är en förklaring till varför pojkidrottarna får mera resurser är flickidrottarna per person.

Ridning är den stor flickidrotten. Vi gör en storsatsning på att upprusta Stockholms ridhus samt att se till att det finns fritidspersonal i ridhusen.

Idrottsförvaltningen har gjort en forskningsrapport om vilka som är inaktiva och varför. Den visade att främst unga flickor i utanförskapsområden är väldigt fysiskt passiva. För att råda bot på detta ville de att staden satsar på dans/aerobic och simhallar.

Simhallar står högt på flickornas önskelista över vilka anläggningar de vill ha och vilka anläggningar de går till. Staden planerar en mångmiljon upprustning av våra bad för att göra dem trevligare. Detta kommer i hög grad att komma flickor till del.

Konstgräsplanerna har lett till en boom inom damfotbollen. Vi kommer att gå vidare med detta.

Det vore väldigt positivt att få höra idrottssverige kräva en mera jämställd idrott. Jag skulle med nöje svara ja till mycket och ha möjlighet att se till att det genomfördes i Stockholm. Men än så länge är dte alltför tyst.

Madeleine

Kommentarer»

1. Karin Ländin - 16 maj 2009

Simhallar och bad, ja: vad är den aktuella beslutsstatusen för Aspuddsbadet? / KL

2. Thomas - 3 juni 2009

Och fotbollsarenor byggs för miljarder.
För män och stökiga, testosteronstinna öldrickande pojkar.

Kvinnorna niger och ler…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: