jump to navigation

Skolbiblioteken lånar ut mer än någonsin 5 maj 2009

Posted by annaws in Mer läsning och bättre bibliotek.
Tags: , ,
trackback

Idag berättar DN och SvD om en rapport från Kulturrådet som visar att skolbiblioteken i landet blir färre. I Stockholmhar vi god tillgång på skolbibliotek, vilket skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) beskriver på sin blogg. Vi kan också se att besöken vid skolbiblioteken ökar kraftigt. Mellan 2007-2009 ökade utlåningen i stadens grundskolebibliotek med 70 procent. För gymnasieskolorna är ökningen 25 procent under samma period. Utlåningen vid stadsbiblioteken ökade mellan 2006 och 2008 med 2,9 procent.

Stockholm har de senaste åren gjort stora satsningar på biblioteken. Alla stadens bibliotek är till för att användas, såväl av skolelever som av andra. En ny biblioteksstruktur har tagits fram för att biblioteken ska ligga där stockholmarna är och vara öppna när stockholmarna vill gå dit.

Anna

Kommentarer»

1. Anna-Stina - 6 maj 2009

Det vore jättespännande att få veta vilka åtgärder som har föregått den stora ökningen av lån. Jag har t ex sett att ett av biblioteken ökat utlåningen från 3 lån till 3478 lån på två år. Beror det på att man har börjat räkna lånen, eller helt enkelt på att man har startat ett nytt skolbibliotek på skolan?

Det vore också intressant att veta hur bemanningen ser ut på skolbiblioteken i Stockholm och olika exempel på hur man arbetar pedagogiskt med biblioteket.

2. annaws - 7 maj 2009

Hej Anna-Stina,

Elisabeth Söder från Medioteket har tidigare på bloggen berättat om undersökningen. Du kan läsa hennes inlägg här: https://madeleinesjostedt.wordpress.com/2009/01/27/boklanen-pa-skolbiblioteken-okar-och-okar/

När det gäller den exakta bemanningen på skolbiblioteken bör du vända dig till utbildningsförvaltningen.

Vänliga hälsningar
Anna Wåglund Söderström
Kultur- och idrottsroteln


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: