jump to navigation

Till citykärnans försvar 21 april 2009

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad.
Tags: , , ,
trackback

Den förtätade staden är lösning även på finanskrisen, enligt Richard Florida i hans artikel How the crash will reshape America. Man vill gärna tro honom.

Inget ont som inte har något gott med sig. Den snabba omställningen framför allt av industrin i USA snabbar på en process som redan kommit lång

Han fortsätter att driva tesen att människor idag söker kreativa och intressanta miljöer. Detta gör att storstäder och citykärnor är där människor vill bo i framtiden.

Urban metabolism kallar han det som gör att ju större en stads befolkning är desto större innovationskraft och desto mera välståndsskapande per person. Internet har inte ersatt människor vilja att träffas i ett kreativt och intressant klimat i verkliga livet. Stadens densitet, täthet, är en framgångsfaktor då det handlar om att transportera nya idéer snarare än varor.

Den stora utmaningen är hur vi använder det attraktiva utrymme som storstadslivet erbjuder.

Stadens och därmed dess invånares möjlighet till utveckling måste vara högt på varje storstadspolitikers agenda. Relationen citykärna – förort erbjuder där en särskild utmaning. Något som jag själv kunde se vid mitt besök i USA, där stadsbyggande genom anläggande av mastodontprojekt långt utanför storstäderna med en galleria eller arena som mittpunkt nu helt har avstannat. Se bild från Westgate nedan.

I Stockholm förtätar vi nu i hela staden och den nya stockholmsarenan byggs citynära i Globenområdet. Stämmer Richard Floridas vision är vi på rätt väg.

Madeleine

Westgate utanför Phoenix, Arizona. Arenan och shopping är på plats, men kommer bostäderna?

Westgate utanför Phoenix, Arizona. Arenan och shopping är på plats, men kommer bostäderna och människorna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: