”Ny lagstiftning för internet är akut” 17 april 2009
Posted by Erik in Kultur för fler.Tags: EU, fildelning, internet, IPRED, lagstiftning, pirate bay, telekompaketet, upphovsrätt
trackback
Madeleine har precis publicerat artikeln nedan på politikerbloggen.
Erik
Efter domen: ”Ny lagstiftning för internet är akut”
DEBATT. Stockholms kultur- och idrottsborgarråd Madeleine Sjöstedt (fp) skriver nu på Politikerbloggen om The Pirate Bay-domen.
Det är sällan det känns radikalt att kräva en utredning. Men domen mot mot Pirate bay, den minskade internetanvändningen efter ipred-lagstiftningens införande och telekompaketet från EU mm, visar att behovet av en ny sammanhållen lagstiftning för upphovsrätten på internet är akut.
Dagens lagstiftning tar uppenbarligen inte hänsyn till den positiva kraft för kultur- och informationsutbyte i världen som finns i fildelningen och i andra tekniker, utan pressar in något helt nytt i en form som försökte lösa 1900-talets upphovsrättsproblem.
Målet för en ny lagstiftning ska alltså inte vara att förhindra fildelning, som domen och ipred-lagen kommer att leda till. Målet ska istället vara att skapa en lagstiftning som både gynnar den kulturexplosion som fildelning och annan teknik innebär, samtidigt som man skyddar upphovsmännens intressen. Även med ett kort historiskt perspektiv är det svårt att förstå varför det skulle vara omöjligt.
Jag tycker att man ska betala för musik och film som man laddar ned på internet om någon äger upphovsrätten till den. Men i dagsläget är det tex mycket svårt för den enskilde personen som laddar ned musik från tex Pirate bay att veta om den är upplagd lagligt eller inte. Risken är alltså att många människor låter bli att ta del även av det lagliga utbudet som finns. Det vore en katastrof. Att kriminalisera teknik som möjliggör för människor att ta del av kunskap och kultur de aldrig haft tillgång till tidigare är stötande.
Internet är något av det största som hänt mänskligheten, fullt jämförbart med revolutionen kring boktryckarkonsten.
Tillgängligheten till kultur via internet är vårt århundrades viktigaste kulturfråga. Vi måste alltså förhålla oss till detta på ett öppet och konstruktivt sätt. Därför är också utmaningarna för politiken svåra. Lagstiftningen måste utformas så att den överlever ett par decennier. Många komplicerade frågor ställs på sin spets.
Hur ska en lagstiftning se ut som tillgodoser de motstridiga intressen som kan finnas mellan upphovsmän och användare? Självklart måste vi ha ett system där artister kan få betalt för sina alster, men samtidigt måste kunskapstörst och kulturutövande uppmuntras.
Var är det rimligt att gränserna för upphovsmännens äganderätt går, och hur lång tid ska upphovsrätten gälla? Som jurist vet jag att t ex synen på äganderätten, och dess gränser, har varierat högst väsentligt genom åren – och lagstiftningen med den.
Dessa frågor och många andra som finns i debatten kan inte besvaras genom förändringar i praxis eller anpassningar av EU-direktiv. Det behövs en djupgående analys av hur de viktiga värdena av yttrandefriheten, kunskapstörsten och upphovsrätten ska kunna garanters på internet i framtiden. Därför är det radikalaste kravet till regeringen just nu: Tillsätt en utredning för att modernisera lagstiftningen kring upphovsrätten på internet!
MADELEINE SJÖSTEDT
kultur- och idrottsborgarråd (fp) i Stockholm stad
Läs även andra bloggares åsikter om ipred, fildelning, pirate bay, upphovsrätt, kultur,
Nej, det är inte mycket svårt för en enskild person att veta om musiken är upplagd lagligt eller inte.
Varför säger du det? Det är faktiskt jättelätt.
Det är heller ingen som kriminaliserar teknik, det är inte vad domen handlar om. Tekniken är laglig och väl använd inom många tjänster och egentligen helt ointressant i längre perspektiv. Det som är kriminellt är att inte betala för sig, oavsett vilken teknik man använder.
I dessa tider borde väl de flesta inse behovet av betaltjänster ännu mer, och behovet av gratistjänster mindre.
Det är inte alls kriminellt att inte betala för sig. Du betalar ju inte per automatik när du kör för fort.
Läs på innan du svammlar.
Läs på… 😉 ja jisses
Vem som svamlar är det ju ingen tvekan om.
Om det plötsligt inte är kriminellt att stjäla så borde du meddela dina upptäckter till HD och Justitiedepartementet så att arbetet med att skriva om BrB påbörjas snarast.
Men vilken adress bor du på? Jag tänkte att du kanske har något hemma som jag behöver, jag ska inte stjäla av dig utan bara ta, och det är ju inte kriminellt.
Vem pratar om fortkörning? Det är olagligt att köra för fort.. Ja?!
Argumenterar du emot dig själv eller vill du kanske ha fri fart överallt? Väx upp pojke lilla och inse att ingenting i världen är gratis, och så länge du själv inte arbetar gratis så kan man inte begära att andra ska göra det.
Det strejkas och tjoas när sopgubbar vill ha över 30 000 i månaden, men när en författare vill ha betalt, då går det inte. Nej för hans ersättning, den skiter vi tydligen i och tvärtom kampanjar för att han INTE ska få betalt.
Fjortismentalitet kallas din hållning.