jump to navigation

Bloggosfären och Piratpartiet är ur tiden 16 april 2009

Posted by Madeleine Sjöstedt in Okategoriserade.
Tags: , , , ,
trackback

Just nu pågår remissrundan om Kulturutredningen, det vill säga det öppna förarbetet till denna mandatperiods stora kulturpolitiska händelse, nämligen den proposition om framtidens kulturpolitik som regeringen ska presentera i höst.

Läget för att påverka den framtida kulturpolitiken har alltså aldrig varit bättre än nu. Några av alla de viktiga frågor som jag tycker att regeringen borde behandla i propositionen är hur framtidens upphovsrätt ska se ut, hur lagstiftningen kring fildelningen ska formuleras, och hur Sverige ska ställa sig till EU-initiativ som ipred tex.

Jag hade därför också förväntat mig att den svenska bloggosfären skulle vara full med intressanta åsikter och analyser av kulturutredningens resonemang i dessa frågor. Men med några få undantag är det tomt. Nyss fanns det mer än 2397 inlägg om ipred på knuff, 1633 om fildelning, 598 om upphovsrätt – men bara 75 om kulturutredningen.

Och Piratpartiets två främsta representanter, Rick Falkvinge och Christian Engström, som har gjort just framtidens kulturkonsumtion och kulturspridning till basen för hela sitt partis existens, bryr sig inte heller om Kulturutredningen. I sökmotorerna på deras bloggar ger ”kulturutredning” inte en enda träff.

Om nu fildelning, upphovsrätt och ipredlagstiftningen är så viktiga, varför läser ni inte kulturutredningen för att se vad som står där, eller inte står där, och påpekar vad regeringen borde skriva i propositionen? Det är i alla fall vad jag kommer att göra i de remissvar som jag deltar i. Vill man påverka politiken måste man ligga i takt med tiden.

Madeleine

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer»

1. Mikael Nilsson - 16 april 2009

Jag har snabbläst den, men den lämnar mig liksom svarslös. Piratpartiet tar mycket riktigt upp framtidsfrågorna om kulturens tillgänglighet och deltagarkulturen. Det kan man faktiskt inte säga om utredningen, som säger näst intill ingenting om detta, annat än i extremt svepande ordalag utan substans eller förslag.

Sen har den ett flertal förslag på kultursatsningar räknat i kronor. Men kulturpolitik som kostar är uttryckligen utanför pps ställningstaganden.

Sen finns det saker som rör bibliotek och liknande tillgångsfrågor som det nog skulle gå att ha åsikter om.

Eller var det någon särskild del du undrade om?

/Mikael, pp

2. Perty - 16 april 2009

Jag säger bara en sak.

Sänk momsen på digitalt innehåll, det är skandalöst att en plastbit med ljudbok har 6% moms och densamma ljudbok på mp3 har 25% moms. Var är logiken?

Lyckas de med det så har de kommit otroligt långt.

3. Leo - 16 april 2009

”Om nu fildelning, upphovsrätt och ipredlagstiftningen är så viktiga, varför läser ni inte kulturutredningen för att se vad som står där, eller inte står där, och påpekar vad regeringen borde skriva i propositionen?”

Regeringen har gång på gång visat sig helt okunniga i de här frågorna. T o m så pass okunniga att de med sina lagförslag som Ipred m.fl. hotar medborgarnas integritet och rättssäkerhet; grundläggande demokratiska rättigheter.

Själv har jag sen en tid tillbaka gett upp hoppet om att regeringen (eller Socialdemokraterna för den delen) ska förstå de här frågorna. Glappet till folket är helt enkelt för stort.

4. Och samtidigt – kulturpolitik utan fildelning | Kulturekonomi - 17 april 2009

[…] diskussionen om kulturutredningen. Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP) påpekar också idag vilket tomrum det finns i debatten om framtidens kulturpolitik – läs: kopplad till processen som […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: