jump to navigation

Nya arenor i New York 8 april 2009

Posted by Teodor in Från huvudstad till världsstad.
Tags: , , , , ,
trackback

Läktarkulturen i USA skiljer sig från den i Sverige. Vid basket, hockey, baseball etc ser man en betydligt mera blandad publik än i Sverige. Desto trevligare stämning, desto flera sålda biljetter och företagsköp, desto bättre ekonomi i arenorna, desto bättre lag, så fungerar logiken.

Därför beklagar jag det som verkar pågå inom svensk fotboll, att klubbarna vid sämre tider väljer att nöja sig med och slå vakt om de supportrar man har till förmån får att bredda sig och försöka nå flera. På annat sätt kan jag inte tolka motviljan mot att förlägga derby-matcherna i Stockholm till dagtid på helgerna.

Eftersom idrottspubliken är så stor i USA kan man också satsa på stora arenabyggen. I New York är två mastodontbyggen på gång.  Öppna länken och se Yankees nya stadium och förundras.

Madeleine

Kommentarer»

1. Rasmus - 8 april 2009

Hej Madeleine,
Det är gigantiska kulturella skillnader mellan USA och Sverige. Svensk fotbollspublik påminner mer om den engelska. Man samlas på den lokala puben innan match. De utgör stommen i publiken. I USA har de ingen supporterkultur och läktarsång värd namnet. Här tatuerar man in sitt klubbemblem på kroppen och har det i dödsannonsen. För många är klubben religion.

Att exempelvis Stockholms Stadion är i så uselt skick gör det inte lättare att locka kvinnor och barnfamiljer. Bättre WC-faciliteter, restaurang med kök, bekvämare säten, tak mot regn och höjd säkerhet behövs.

DIF gör enormt mycket för att locka barnfamiljer, trots den otidsenliga standarden på arenan. Moderna arenor måste till innan man vågar äventyra stommen i publiken, de 1000-tals som lever fotboll dygnet runt. DIF Hockey misslyckades totalt för några år sedan när man började göra Kalle Anka-evenemang av hockeymatcherna på amerikanskt manér. Pajas-Petter ljöd i högtalarna för att kväsa läktarsången och ropa ut budskap från sponsorer titt som tätt. Lägg därtill dunkadunka-musik och dansande tonårsflickor med pompom. Det blev pinsamt och publiken minskade drastiskt. Där kunde inte en modern arena i form av en glob rädda situationen. Den upplevdes själlös och ”inte DIF”. Viktigt att klubben som ska arrangera matcher har kontroll över hela evenemanget, däribland arenautformningen.

Trots den urusla standarden på Stockholms Stadion försöker jag så ofta det går ta med min familj med barn på matcherna. Motståndet är inte tidpunkterna för matcherna utan just bekvämligheterna runt om. Hur kul är det att stå i extrema köer till sunkiga toaletter för att barnen ska kissa? Jag skulle själv inte vilja sitta och kissa där! Korv med bröd för hungriga barnamagar eller öl och kaffe har man svårt att hinna köpa i halvtid.
Mvh

Madeleine Sjöstedt - 8 april 2009

Självklart är det så att arenastandard och utbud också avgör hur trevligt publiken tycker att det är. det ena motsäger ju inte det andra. Här kan mycket göras.
Om svensk fotboll ska nå högre klass och att spela på bättre arenor måste man sträva efter en större publik. Större publik ger mera pengar. Det behöver fotbollen.
Madeleine

2. Rickard - 8 april 2009

Madeleine, tycker du inte att det finns en viss skillnad mellan NHL/NFL/NBA, som ju är bäst i världen i sitt slag, och Allsvenskan som är en av de sämsta ligorna i Europa?

Ingen går på Allsvenskan för att se kvalitativ fotboll, man går för att uppleva stämning och drag. Klubbarna tänker alltså helt rätt genom att lyssna på det enda som gör Allsvenskan till en intressant upplevelse – supportrarna på läktarna.

//Rickard

3. Martin - 9 april 2009

Madeleine:

Att sträva efter en större och bredare publik är självklart. Men det krävs nya arenor för att detta skall kunna bli verklighet. Att fotbollsklubbarna inte vill spela på helger handlar väl inte om att de försöker slå vakt om de befintliga supportrarna (som inte skulle klaga om matcherna gick på helger). Det handlar om att slå vakt om sponsorsintäkterna som är betydligt högre vid vardagsmatcher.

4. Rasmus - 15 april 2009

Kul med fotboll som spelas på ordentliga fotbollsarenor i Madrid, Barcelona, Rom, Milano, London, München, Manchester, Liverpool, Köpenhamn, Helsingborg, Göteborg, Malmö och Borås. Stämningen blir så mycket bättre på en riktig fotbollsarena.

Som fotbollsfrälst stockholmare kan jag bara drömma mig bort. Tänk om fotbollsintresset i vår stad hade varit i samma nivå som i Malmö eller Borås. Eller om vår stad hade varit lika stor. Då kanske vi hade haft åtminstone en modern fotbollsarena.

5. Tomas - 18 april 2009

”Medgångssupporters” är inte väl sedda.
”Hard core” med ”hjärta” ska det vara!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: