jump to navigation

Samarbetet mot våldet förstärks 20 mars 2009

Posted by Teodor in Okategoriserade.
Tags: , , , , , ,
trackback

I går bjöd Madeleine, tillsammans med polisstyrelsens ordförande Kristina Alvendal, in till ett samtal kring fotbollsvåldet inför den allsvenska premiären. Alla fyra Stockholmslag, polisen, Solnas kommunstyrelseordförande och SL fanns representerade och överlag var stämningen god.

Anledningen till mötet var bland annat att presentera stadsledningskontorets förslag med anledning av Madeleines skrivelse till kommunstyrelsen angående förbättringar av stadens arbete mot det idrottsanknutna våldet. Vår ambition har varit att öka samarbetet med alla parter, och stadsledningskontoret föreslår därför en flytt av ansvaret från räddningstjänsten till idrottsförvaltningen, något som de flesta närvarande tyckte var en bra idé.

Klubbarna berättade om vad man gjort hittills för att komma åt våldet. Bland annat en två veckor lång utbildning för alla säkerhetsansvariga.

I diskussionen var lagen mycket positiva till att spela högriskmatcher på helgerna, men påpekade också att det inte bara är upp till dem att besluta om sånt. Tex tevebolagen har satt käppar i hjulen. Dock har initiativ till helgderbyn redan tagits och söndagen den 19:e april spelar Brommapojkarna – AIK klockan 12:30 på en söndag.

Det blev också tydligt att de kameror som satts upp inte fungerar som det var tänkt.

Flera konkreta åtgärdspunkter tog upp.

  • Bättre kameror på läktarna
  • Upprustning av arenornas ingångar för att skapa en trevlig atmosfär.

Borgarrådet lyssnade till kravet på nya kameror, och i går eftermiddag började detta att utredas. Klubbarna efterlyste också tuffare lagstiftning och eventuellt anmälningsplikt under matcher.

Både TV4 och ABC fanns på plats.

Teodor
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer»

1. Garuda - 23 mars 2009

Hej!

Jag tycker det är bra att man gör någonting mot våld och kriminalitet i samhället. En del av dem som begår brott i Sverige är folkpartister. Jag undrar därför vad Folkpartiet gör för att förhindra sina huliganer att begå brott? Vissa av dessa supportrar är organiserade i s.k. Firmor som anordnar slagsmål och upplopp med andra firmor, t. ex. tillsammans mot AFA (Antifascistisk aktion) och andra. Kan man kanske sätta upp kameror i vallokalerna eller kräva id-kontroll för att se vilka det är som röstar och skärpa straffen för dessa? Många medborgare efterlyser tuffare lagstiftning och eventuellt anmälningsplikt för dessa när någon håller tal på något torg eller det pågår politiska möten någonstans i världen.

Vilket ansvar tar ni för era supportrar? Idrottsföreningarna tar uppenbarligen ett stort samhällsansvar för sina supportrar – Gör de politiska föreningarna det för sina?

Bör man inte inse att den allmänna frustrationen är ett samhällsproblem och stifta allmänna lagar som gäller lika för alla och sluta experimentera med undantagslagar som baseras på om en människa har ett visst fritidsintresse eller om det råkar finnas en vallokal, idrottsanläggning eller någon viss kulturbyggnad i närheten när brott begås?

2. Josef Boberg - 23 mars 2009

HÄLSAN ÄR EJ ALLT – MEN UTAN HÄLSAN SAKNAR ALLT ANNAT BETYDELSE

3. Jesper - 24 mars 2009

Väl rutet Madeleine! Blir det nu lugnt på derbyt BP-AIK är det ju en gång för alla bevisat att högriskmatcher ska ligga före lunch på helgerna.

Brommapojkarnas så kallade fans har plundrat, våldtagit och bränt Västerort i åratal, man förfäras över vad som skulle hända om dom mötte AIK en vanlig vardagskväll! Jag tror det sjunde inseglet skulle kunna brytas.

Tack för att du tar tag i denna fråga!

4. Rolf-Kenneth - 24 mars 2009

Bra där Madeleine!
Tycker det är på tiden att någon tar tag i problemen inom Stockholmsfotbollen! Alldeles för slapphänt däruppe. Skönt med någon som vågar ryta till så att vi vanliga människor vågar gå på fotboll!

Mvh,
Rolf-Kenneth från Tofta

5. Kamerorna är på plats, nu måste huliganerna portas « Från huvudstad till världsstad - 23 april 2009

[…] jag hade ett möte med klubbarna i mars förklarade de att en av anledningarna till att de stängde av så få bråkstakar var att […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: