jump to navigation

IPRED i riksdagen 25 februari 2009

Posted by Madeleine Sjöstedt in Kultur för fler.
Tags: , ,
trackback

Idag diskuteras IPRED-lagen i riksdagen. Efter att ha följt debatten blir jag förvånad över hur argumentationen går i vårt lagstiftande organ. Mikael Oscarsson (kd) står nu och argumenterar för att fildelning är stöld.

Det är hög tid att riksdagens ledamöter tar denna fråga på något slags allvar – oavsett inställning i sakfrågan! Fildelning är inte stöld eftersom det inte sker någon förmögenhetsöverföring. Objektet som man anses ha stulit finns ju kvar hos den ursprungliga innehavaren.

Det pågår en intensiv debatt om upphovsrätten i digitala medier. Dock verkar den inte ha nått Sveriges riksdag. I många delar är den komplex och ställer helt nya frågor (läs tex Nicklas Lundblads mycket intressanta understreckare).

Det är nödvändigt att lagstifta kring upphovsrätten men frågan är var dess gränser ska gå. Att sticka huvudet i sanden och inte ens låtsas om vad som händer är den värsta björntjänst kulturskaparna kan få. Med sådana vänner som Mikael Oscarsson m fl behöver inte kulturskaparna några fiender.

Madeleine

DN.
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer»

1. Rhodin - 25 februari 2009

IPRED är en klassisk ”gammalt möter nytt”-kulturkrock. Det gamla tänkandet som bl.a. Karin Pilsäter och Johan Pehrson står för står mot nytänkande liberaler som tycker det är självklart med brevhemlighet. Brevhemlighet, meddelarskydd och liknande rättigheter är inte värda att skydda på internet anser Karin och Johan och röstar JA till FRA-lagen.

I affekt ska man nu besluta om IPRED, ett knasigt och ogenomtänkt förslag som inte alls kommer stärka upphovsrätten. Det finns åtminstone 10 olika sätt att vara helt säker att inte bli ”haffad” av privatpolisen redan idag, så man undrar ju vilken typ av ytterligare repressiv lagstiftning som våra riksdagsmän ska ta till när detta går upp för det gammaltänkande gardet.

http://fpeslov.blogspot.com/2008/11/ipred-en-komplettering.html

2. Katarina J - 25 februari 2009

Det är alltid beklagligt och farligt när beslutsfattare hänger sig åt generaliserande argument och osakliga jämförelser. Det leder till att debatten blir banal och populistisk och besluten dåliga och felaktiga.

I det här fallet är paralellen till fuskåkning uppenbar. Vare sig i fildelning eller i plankning sker någon förmögenhetsöverföring, från upphovsrättsägare respektive skattebetalare/SL.

Det handlar ju om uteblivna intäkter, vilket är något helt annat och kan åtgärdas på många olika sätt. Men att jämföra fildelning och plankning med stöld är direkt felaktigt, där har du helt rätt Madeleine.

Du ska ha tack för att du försöker få lite höjd i den politiska debatten. I dagsläget är den i både fallen pinsamt låg.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: