jump to navigation

Jag hoppas att matchen spelas inför storpublik i Malmö 23 februari 2009

Posted by Erik in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags: , , , ,
trackback

I lördags kontaktade jag Tennisförbundet för att undersöka möjligheten att arrangera Davis cup-matchen mellan Sverige och Israel i Stockholm istället för i Malmö. Anledningen var att Ilmar Reepalu förklarat att han helst såg att matchen inte spelades överhuvudtaget.

Vi har nu undersökt alla tänkbara möjligheter för Stockholms stad att ta över ansvaret från Malmö kommun, och varit i kontakt med polisen om de nödvändiga säkerhetsarrangemangen. Tyvärr har det visat sig att det inte är möjligt att flytta matchen till Stockholm på bara några dagars varsel. Allt måste vara klart redan till på söndag.

Jag hoppas nu att matchen spelas inför storpublik i Malmö istället, som tanken var från första början.

Madeleine

———

Lyssna på debatten med Ilmar Reepalu i Studion ett och diskussionen med ”Stoppa Matchen” i Radio Stockholm (efter 9 minuter) i eftermiddags.

Annonser

Kommentarer»

1. Stockholmare - 23 februari 2009

Hej Madeleine,
Jag vill bara uttrycka min uppskattning för din klarsyn och ditt hårda arbete i denna fråga.

Du har visat prov på stor integritet.

Mvh
Johan

2. dibbuk.se - 23 februari 2009

Tack för Ditt engagemang!
Kändes idag extra bra att ha flyttat upp till Stockholm =)

/Anders

3. Dag Selander - 23 februari 2009

Vi är många som är tacksamma för det försök du gjorde. Det innebar också att du breddade förutsättningarna.
Matchen Stockholm – Malmö vann du med 6-0, 6-0, 6-0.

4. Stefan Lindmark - 23 februari 2009

Hej Madeleine
Angående ditt initiativ till att försöka flytta DC- matchen till Stockholm.
O, vad härligt med en människa som du ,som inte viker ned sig, utan törs stå upp för de demokratiska värdena – som ständigt måste försvaras- Tack

5. Magnus Karlsson - 23 februari 2009

Kära Madeleine

Som nyhetsintresserad medborgare kan jag inte annat än att skämmas å dina vägnar efter ditt utspel på Svt. Att se dina tafatta försök till att på ett barns manér dra paraleller mellan nynazister och vänsterradikaler, i hopp om att få Ilmar Reepalu att framstå i dålig dager, var nästan mer än jag mäktade med. Om något fick du Ilmar att framstå som en politisk gigant då han ställdes mot ett så naivt motstånd. Det är i sig ingen liten bragd. Kritik bör och skall givetvis ges partier emellan, men bör då läggas fram av någon med ett visst mått retoriskt kunnande.

Vänliga hälsningar
Magnus

6. S. - 23 februari 2009

Bra initiativ, synd att ni inte hann få till det.

Klart att man kan hantera en stökig publik. Om man kan hantera en full fotbollsstadion kan man hantera en liten tennisarena.

I Aktuellt målade Reepalu upp ett scenario med 10000 demonstranter utanför arenan. Det är ju fullständigt befängt. När senast hade Malmö en politisk demonstration med 10000 deltagare?

Även om det så vore så får man väl spärra av området kring arenan och låta motdemonstranterna demonstrera någon annanstans. Det råder mötesfrihet i vårt land, och att låta ligister hindra tennisfans att heja på sina idoler är en kränkning av grundlagen.

7. Harry Harrysson - 23 februari 2009

Man behöver inte någon större slutledningsförmåga för att inse att Reepalu helt enkelt säjer: ”självklart får judar inte försvara sig!”

Om Malmö hade tagit emot mer än 10000 raketer och granater från Köpenhamn under 8 år, vilket södra Israel har gjort från Gaza, hade han sagt samma sak?

8. Misan - 23 februari 2009

Tack Madeleine för att du inte blir Sveriges Chamberlain och tror att ”appeasement” är ett gångbart alternativ för detta land som på sistone har skämt ut sig så många gånger, nu mer än någonsin även i internationella sammanhang, att man faktiskt skäms över att vara svensk. Tack vare sådana som du känns det inte fullt så bedrövligt. Kanske kan vi få upprättelse. Tack för att du ställer dig upp och försvarar oss med demokratiska värden i en tid då just detta demokratiska system utnyttjas i ett icke demokratiskt syfte och våld och hot om våld tar mer och mer plats i vårt tidigare fredliga samhälle. Utan sådana som du tror dessa våldsideologer att det är fritt fram att hota och terrorisera. Det krävs mod att stå emot extremister som anser sig ha rätt att bete sig hur som helst utan hänsyn till andra människor för att nå sina mål. Det är tur att alla inte är som Reepalu som stryker antidemokraterna medhårs, som för att undvika att själv falla offer för deras metoder och samtidigt försäkra sig om samma våldsverkares röster vid nästa val.

9. DLK - 23 februari 2009

Hej Madeleine!

Malmö verkar just nu enbart prestera dubbelfel.
Tack Madeleine för engagemanget och ärlighet,
något som Reepalu helt saknar oavsett vilken
sida man tar ställning för. Kanske är han helt enkelt rädd med hänsyn till vilken publik han och hans parti får stöd ifrån idag. TRAGISKT!!!
RF borde se till att matchen flyttas från Sverige
till ett land som inte ger efter för arabiska påtryckningar! Är nästa steget att judar inte ska få vistas på allmänna platser då landet inte klarar av att garantera vår säkerhet?

10. Kontinental observatör - 24 februari 2009

En svår fråga blir väldigt enkel i såväl ”Israelvännernas” som ultravänsterns värld.

Israels nye premiärminister kommer från ett parti som har i sitt program att man motsätter sig en självständig och suverän Palestinsk stat. Likud tänker sig snarare en kolonial lösning där Palestinier får visst ekonomiskt självstyre under israelisk överhöghet.
Palestinska tennis-spelare har idag inte ens ett land att representera. Och de kommer aldrig att få det heller om Bibi Netanyahu får råda.

Lika dålig som ultravänstern är på att genomskåda Hamas. Lika dåliga är ”Israelvännerna” på att genomskåda den ökande extremismen i Israel.

I det avseendet påminner inläggen i den här frågan om klackarna i en fotbollsmatch snarare än en politisk diskussion baserad på reflektion.

Samtidigt blir en stoppad match enbart till plakatpolitik för de redan frälsta. Det vore bättre om människor lade energin på att t ex stödja idrott och idrottsutövning i t ex Palestina.

11. Mia - 24 februari 2009

Madeleine,

Fantastiskt framträdande i gårdagens Studio ett.
Tack för ditt fantasktiska engagemang.

Lycka till.

12. Filip - 24 februari 2009

Till Kontinental observatör ovan,

For the record,
Likud och Netanyahu förespåkar en tvåstatslösning. Men det Netanyahu har sagt är att det idagsläget inte går. Det beror på att Hamas har genomfört en statskupp i Gaza och mördat sina oliktänkande. Hamas motsätter sig allt tal om permanent fred med Israel. Denna splittring mellan palestinierna gör att de inte kan ”leverera” en fred med Israel.

Det är i det läget som netanyahu (Likud) har sagt att det idagsläget endast finns utsikter till en ”ekonimisk fred”, dvs gemensamma investeringar, handel, utbyte m.m., men inte en politisk fred.

13. FRED I MELLANÖSTERN - 24 februari 2009

[…] idrottslag att stanna hemma Frihandelsministern: Tennisbojkott Från huvudstad till världsstad: Jag hoppas att matchen spelas inför storpublik i Malmö Ilya Meyer: Sverige 2009: Ingen tid för demokrati Dick Erixon: Bojkotta Malmö Gulan Avci: Malmö […]

14. Kontinental observatör - 25 februari 2009

Filip,

Helt kort. Du har fel. Väldigt fel.

Likuds partiprogram från 1999, som i allt väsentligt har bekräftats av Netanyahu i denna valrörelse, säger följande:

http://www.knesset.gov.il/elections/knesset15/elikud_m.htm

” Self-Rule

The Government of Israel flatly rejects the establishment of a Palestinian Arab state west of the Jordan river.

The Palestinians can run their lives freely in the framework of self-rule, but not as an independent and sovereign state. Thus, for example, in matters of foreign affairs, security, immigration and ecology, their activity shall be limited in accordance with imperatives of Israel’s existence, security and national needs. ”

Likud vägrar med andra ord att erkänna en palestinsk stat. Likud föreslår ett slags bantustan för palestinier under en kolonial överhöghet från Israel.

Föga liberalt, men Netanyahu har ju heller aldrig utgett sig för att vara liberal.

15. artur - 25 februari 2009

Tack Madelaine för dina goda försök med Davies Cup matchen!
Det värmer efter Reepalufrosten!
Artur

16. Sara - 25 februari 2009

Tack för dina försök. Man skäms att vara Malmö-bo

17. E-mil - 25 februari 2009

Mycket bra initiativ att försöka flytta tennismatchen till Stockholm för spel med publik. Bravo!

18. johan - 28 februari 2009

Jag är medelålders och normalbegåvad. Under hela uppväxten har jag sett dödade palestinska barn i TV, och galna israeler gapa om något självförsvar och tagit tanksen och krossat hus och hem.. Därför demonsterar jag.. och 10.000, det tror jag kommer vara understatements.

19. Vågar Löfven markera mot Malmö-antisemitismen « Från huvudstad till världsstad - 22 mars 2012

[…] mera här, här här och här Share this:FacebookTwitterLike this:GillaBli först att gilla denna […]

20. Kristen - 16 oktober 2012

Excellent blog here! Also your site loads up very fast!
What web host are you using? Can I get your affiliate link to your
host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol

21. Antisemitismen är en farsot – den ska bekämpas – inte understödjas med kommunala medel | Från huvudstad till världsstad - 11 mars 2014

[…] Jag har tidigare kritiserat Daniel Sestrajcic (V), ordförande i Malmös kulturnämnd, för att han i samband med att Malmö stod värd för Eurovision Song Contest drev en kampanj för att Israels bidrag inte skulle få medverka, läs här. Min kritik mot tidigare kommunstyrelseordförande Ilmar Reepalu (S) har också varit skarp, inte minst med anledning av hans uttalande i samband med Davis Cup-matchen mellan Sveriges och Israels tennislandslag i Malmö 2009 men också senare, läs här. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: