jump to navigation

Stockholmaren i centrum vid biblioteken 18 februari 2009

Posted by annaws in Mer läsning och bättre bibliotek.
Tags: , , ,
trackback

Biblioteken ska ligga där stockholmarna är och vara öppna när stockholmarna vill gå dit. Det är utgångspunkten för den nya biblioteksstruktur som nu håller på att införas. Detta skriver SvD om idag.

Stockholms stadsbibliotek har ett viktigt uppdrag: att öka tillgänglighet och öppettider, så att fler stockholmare kan och vill komma dit. Ett tydligt medborgarfokus. Den omorganisation som har gjorts inom biblioteket, och som SvD tar upp kritiska åsikter om, är ett led i att uträtta detta uppdrag.

Biblioteket har sedan 2006 ökat öppettimmarna med 2,9 procent. En ny strukturplan har tagits fram för att föra biblioteken närmare stockholmarna. T-banebibliotek och bibliotek i köpcentra är exempel på tillgängliggörandet. Det första t-banebiblioteket, i Högdaelen, invigs på fredag.

I artikeln presenterar tidningen också siffror på utlåning, inköp av böcker och liknande och visar att Stockholm ligger under riket på flera punkter. Här gäller det att tolka statistiken rätt. Enligt en rapport från Svensk biblioteksförening, vilken SvD använder, ligger Stockholm under riket när det gäller utlåning och satsning i kronor på biblioteken.

Den andra bilden visar att utlåning, besök och öppethållande har ökat betydligt de senaste åren i Stockholm. Bokslutet för 2008 visar att besöken vid stadens bibliotek har ökat med 25 procent sedan 2006, inklusive det virtuella biblioteket. Bara de fysiska besöken vid Stadsbiblioteket har ökat med 2,2 procent. Utlåningen har under mandatperioden ökat med 2,7 procent och lån av barnböcker vid Stadsbiblioteket med 6,6 procent. Nyligen framtagna siffror visar också att lånen vid grundskolebiblioteken har ökat med 70 procent sedan 206.

satsas det också mer än någonsin på Stockholms bibliotek. Efter att den förra vänsterstyrda majoriteten skurit ned på biblioteken med 12 mkr, har vi nu med råge lyckats komma upp i samma nivåer som den förra alliansstyrda majoriteten. I år får biblioteken en budgetökning med 19 mkr, samtidigt som 38,5 avsätts för engångsinvesteringar inom den nya biblioteksstrukturen.

Stockholms bibliotek är på väg framåt. Rejäla satsningar på budgetökning och biblioteksstruktur, ökade öppettider, fler besök och ökad utlåning visar att Stockholm har bibliotek av hög klass. Det arbete som pågår med en ny biblioteksstruktur kommer att förbättra dem ytterligare.

Madeleine

———

Det nya biblioteket i Högdalen invigdes i fredags. Mer rapportering finns här (Svt, Svd)

Kommentarer»

1. Lars Lundin - 19 februari 2009

Madeleine presenterar siffr0r på utlåning och besök på Stockholms stadsbibliotek. Här gäller det att tolka statistiken rätt.
Den andra bilden, den Madeleine inte låtsas om, visar att utlåning och besök visserligen har ökat under den period hon hänvisar till, men skälet väljer hon att mörka: UNDER ÅRET 2006 HAR TRE BIBLIOTEK ÖPPNAT EFTER STÖRRE MODERNISERINGS- OCH OMBYGGNADS-ARBETEN: KUNGSHOLMEN, VÄLLINGBY OCH BLACKEBERG. VIDARE HAR PÅ STADSBIBLIOTEKET VID ODENPLAN ETT OMFATTANDE ARBETE GENOMFÖRTS FÖR ATT BRANDSÄKRA FASTIGHETEN… Om nu Kungsholmen, Vällingby och Stadsbiblioteket har haft stängt: Har detta möjligen haft någon inverkan på utlånings- och besöksstatistiken? Kan det vara så att utlåningen och besöken ökar när biblioteken är öppna? Detta är ju vad Madeleine själv antyder i sitt övriga valtal!

2. Nya idéer på Stadsbiblioteket « Från huvudstad till världsstad - 12 mars 2009

[…] återkommer till det de tidigare skrivit om ekonomi för Stockholms bibliotek. Jag har tidigare skrivit om […]

3. karinamanda - 13 mars 2009

Men är alltid och enbart det antal timmar som besökare kan komma in genom dörren på ett bibliotek och hur många som gör så under dessa timmar synonymt med ”klass” och kvalitet på verksamheten?

24,5 bibliotekarietjänster har försvunnit – bara under förra året – och kompetens spills sorgligen när de återstående få ska springa mellan flera olika bibliotek mest för att hålla deras dörrar öppna.

Samlingarna, bibliotekens kärna, betyder allt mindre för politiker och politiskt tillsatta bibliotekschefer. Spelningar och konferenser ger nämligen både fler antal huvuden-in-genom-dörren och högre intäkter än den verksamhet som biblioteken själva värnar om: böcker och läsfrämjande.

Är detta framtiden? Hoppas inte det.

4. Kulturnämndens sammanträde den 15 september « Från huvudstad till världsstad - 16 september 2009

[…] förvaltningens avdelningar pågår olika utvecklingsarbeten och projekt, exempelvis med den nya biblioteksstrukturen, växtpengarna, bevakning av enprocentsregeln, Ekoteket, Stockholms digitala stadsmuseum, och […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: