jump to navigation

Var är medborgaren i kulturutredningen? 12 februari 2009

Posted by Erik in Kultur för fler.
Tags: , , , ,
trackback

Pressmeddelande, 2009-02-12

VAR ÄR MEDBORGAREN I KULTURUTREDNINGEN?

– Kulturutredningen har gjort ett gediget arbete och lägger grunden för en ny kulturpolitik. Men istället för att sikta in sig på kulturens roll för ”samhällets utveckling” (s. 16) borde kulturpolitiken handla om individens utveckling.

Det säger kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) med anledning av kulturutredningen som presenterades idag.

– Att en stor del av kulturpolitiken flyttas ut till landsting, regioner och kommuner är positivt och jag välkomnar den särlösning som föreslås för Stockholm.

– Jag saknar dock förslag i utredningen kring innehållet i politiken. Den kommande propositionen måste kompletteras med förslag kring hur kultursektorn kan växa, dels genom statligt stöd, dels genom egen kraft exempelvis efter den incitamentsmodell som införts i Stockholm, fortsätter Madeleine Sjöstedt (FP).

– Vidare saknar jag förslag på följande områden:
• Ett förslag till lagstiftning som underlättar digitalisering och spridning av kulturarvet så att det bli tillgängligt för alla.
• En strategi för att skapa goda förutsättningar för det fria kulturlivet som existerar vid sidan av de offentliga institutionerna.
• Ytterligare samordning av statliga kulturinstitutioner, till exempel Operan och Dramaten, för att minska administrations- och andra kringkostnader och därmed frigöra pengar till konst och kultur.

– Utredningen blir ett utmärkt underlag för Alliansen att lägga fram ett förslag till riksdagen som innebär en nystart kring synen på kulturen och kulturens roll och drivkrafter, avslutar Madeleine Sjöstedt (FP).

Jonas Uebel
tf pressekreterare
076-122 91 77

(DN SR)

Kommentarer»

1. Lisa - 23 februari 2009

Hej. Jag undrar lite kring vad du/ni lägger i begreppet kulturarv? Som jag har förstått det så är kulturarv något meningsbärande, något/en kulturell yttring som är betydelsefullt för någon. Ibland kan den meningen vara kopplad och associerad till något fysiskt vilket då blir materiell kultur eller artefakt om man så vill och ibland är den kulturella yttringen endast maninfesteradi sociala mönster och idéer.

Om det så är idéerna eller artefakterna som ni avser så har jag svårt att se hur dessa skulle kunna digitaliseras. Vissa typer av artefakter såsom dokument eller kartor går nog alldeles utmärkt att skanna men sådana ting som hus eller en idéhistorisk-, patriarkal- eller religiös strömning kan jag inte se hur de ska kunna digitaliseras.

Jag undrar då om ni har en annan definition av kulturarv än den gängse; om ni uttalar er lite väl överambitiöst eller om ni faktiskt tror att det går att digitalisera exempelvis Sergels torg eller protestantismen?

Hälsningar Lisa


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: