jump to navigation

Attacken mot Cyklopen var en attack mot yttrandefriheten 10 februari 2009

Posted by Erik in Demokrati och mänskliga rättigheter, Från huvudstad till världsstad.
Tags: ,
trackback

Den eller de personer som den 29 november förra året brände ned kulturhuset Cyklopen i Högdalen har ännu inte gripits, och polisen tror inte att brottet kommer att klaras ut.

Attacken mot föreningen Kulturkampanjen, som hade byggt huset och drev verksamheten, var en attack mot kulturens frihet, och därmed en attack mot allas vår yttrandefrihet. Av den anledningen har Madeleine skickat ett öppet brev till länspolismästare Carin Götblad (DN, SVT,SFT) med frågan om vad hon kan göra för att branden ska klaras upp.

Erik

Länspolismästare Carin Götblad,

Den 29 november förra året angreps den fria kulturen i Stockholm när kulturhuset Cyklopen i Högdalen brändes ned. Cyklopen stod klart i somras och var ett resultat av tusentals ideella arbetstimmar inom föreningen Kulturkampanjen. Deras förhoppning var att skapa en ideellt driven, fri och självständig kulturverksamhet som skulle vara öppen för alla. Någon provocerades av deras ambitioner och av deras verksamhet, och brände ned huset till grunden.

Detta är inte bara ett angrepp mot föreningen som ägare av huset, utan också ett angrepp mot kulturens frihet och mot yttrandefriheten.

Yttrandefriheten i Sverige urholkas när de som angriper en förening med ambitionen att tysta den och skapa rädsla kring dess verksamhet når framgång. Även om föreningen lyckas bygga upp huset igen, så kommer verksamheten att präglas av misstänksamheten om ytterligare en attack. För om det var möjligt att komma undan första gången är det förstås möjligt också den andra.

Jag har förstått att polisen idag inte har några misstankar om vem som låg bakom dådet och inte heller tror sig kunna hitta någon skyldig. Enligt ansvarig person på polisen ser det ”mörkt ut”.

Det är för mig som kulturborgarråd mycket oroande. För att kulturlivet i Stockholm ska präglas av just den frihet, kreativitet, generositet och mångfald som vi vill, måste alla känna sig välkomna att delta. Alla måste också veta att de har polisens skydd om någon försöker tysta ned deras verksamhet.

Jag vill därför fråga dig om du anser att utredningen om branden mot kulturhuset Cyklopen har de förutsättningar som krävs för att det ska klaras upp? Om inte, vad kan du göra för att skapa dessa förutsättningar?

Vänlig hälsning

Madeleine Sjöstedt (fp)
Kultur- och idrottsborgarråd i Stockholms stad

Kommentarer»

1. Cyklopen utreds i Efterlyst « Från huvudstad till världsstad - 26 februari 2009

[…] februari 2009 · Inga kommentarer För två veckor sedan skrev Madeleine ett öppet brev till länspolismästare Carin Götblad angående utredningen av branden mot kulturhuset Cyklopen i […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: