jump to navigation

Om Ulfs fru och Erlings sambo, av Bertils mor 6 februari 2009

Posted by Madeleine Sjöstedt in Demokrati och mänskliga rättigheter, Kultur för fler.
Tags: , ,
trackback

Trots att flera av våra mest imponerande atleter är kvinnor så domineras nästan alla idrotter av män, ännu fler företräds av män och kommenteras av män på sportsidorna. Som idrottsborgarråd tvingas man höra på det ena och andra.

Ett svårslagnet rekord slog Jan Majlard i SvD idag när han skriver om landets idrottsminister som ”Ulfs fru”, trots att minister ändå är ett steg högre på karriären än såväl partiledare som landshövding och ordförande för SJ. Men finaste för Majlard är väl att vara man, kan man tro.

(Som av en händelse passade Majlard på att i samma krönika konstatera att den f.d. ordföranden i RF, Arne, hade större kompetens än den nuvarande, Karin)

Jan Majlard tog veckans topplacering i förolämpande beteende. Men konkurrensen var hård:

Vid en idrottslunch häromdagen förklarade kommunalrådet en grannkommun till Stockholm att den icke-närvarande, men i många sammanhang hyllade länspolismästaren Carin Götblad – Erlings sambo alltså – inte hade kompetens att bedöma hur polisinsatser ska genomföras. Tonen påminde i alla fall mig om hur det låter när fotbollens läktarkommentatorer pratar om kvinnor.

Inom idrottsrörelsen pågår ett seriöst arbete kring jämställdhetsfrågorna och många företrädare, ofta män, är uppriktigt engagerade i att se till att idrottens glädje och motionens nödvändighet ska komma flickor, pojkar, män och kvinnor till del. Men som Hanne Kjøller så påpassligt skrev på DNs ledarsida igår, finns det patriarker som konsekvent förstör det arbetet. Detta måste få ett slut.

Bertils mor

Kommentarer»

1. Maranda - 9 februari 2009

Googlar på Majlard med anledning av dagens krönika om LG Hockey Games. Inser snabbt att det inte är första gången som han är oerhört fördomsfull, på ett mycket förvånande grovt sätt. Tidigare har det varit fotbollsspelare med utländsk bakgrund, Ara Abrahamian, Ulfs fru, denna gång journalistkollegan Marie Lehman:
”Replikväxlingen fick inte sämre effekt av att Marie Lehman agerade följsam ringdomare, sannolikt i sin tur sekonderad av maken Tommy, gammal iskrigare i AIK.”
Hur många tror att hon blev sekonderad av sin make efter att ha sett hennes arbete på sporten med ishockey i hur många år? Majlard antar att hon inte har någon egen kunskap kring hockey utan måste förlita sig på sin make, den gamle hockeyliraren. Den som skulle behöva sekonderas är väl snarare Majlard…
Tro’t eller ej men jag är en sådan där märkligt upp-över-öronen idrottsintresserad ‘fru’, Jans fru (som tur är inte Jan Majlards fru)

2. Madeleine Sjöstedt - 9 februari 2009

Hej
Ja, ser man på. Jag hade inte noterat dagens släng http://www.svd.se/sportspel/nyheter/artikel_2442427.svd.
Man häpnar. Det är sorgligt att vissa vill förvandla kvinnor till bifigurer inom idrotten. Man undrar hur den andra på redaktionen tänker.
Madeleine

3. Jag är ledsen jag tog din tid, Ilmar Reepalu « Från huvudstad till världsstad - 26 februari 2009

[…] är därför hemskt ledsen att du fick sitta i alla medier och berätta om hur du ser på idrott och politik. Men om du hade […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: