jump to navigation

Carl Bildt: Ta flyget direkt från Gaza till Asmara! 4 februari 2009

Posted by Madeleine Sjöstedt in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags: , , , , , , ,
trackback

Idagarna har det blivit känt att Dawit Isaak är intagen på sjukhus i Asmara och att den svenska regeringen har skickat Sveriges ambassadör, som normalt är stationerad i Stockholm. Det finns all anledning att vara orolig för hans liv. (Svd, DN, DNMothugg, Freedawit)

Arbetet för Dawits frihet har varit en liberal hjärtefråga i många år. Stiftelsen Silc har givit ut den hittills enda boken om Dawit ”Dawit och friheten”, och flera riksdagsledamöter har engagerat sig för att han ska friges. Även det svenska kulturlivet har engagerat sig allt mer, och Teater utan hund har satt upp en pjäs om Dawit

UD har dock hela tiden hävdat att den rätta strategin är att arbeta i det tysta och att  inte flytta upp frågan till den högsta politiska ledningen. Nu måste man dock erkänna för sig själva att den förda strategin inte har fungerat. Det enda som är rimligt nu är att Carl Bildt själv börjar agera. Ta flyget direkt från Gaza till Asmara!

Dawit Isaak är inte bara den enda svenska samvetsfången, han är också en representant för den oberoende eritreanska journalistiken. Arbetet för Dawit är därför viktigt inte bara för hans rätt till frihet, utan för alla frihetstörstande människor i Eritrea.

Men arbetet för Dawit är också viktigt för att alla människor i Sverige som har flytt från förtryck ska veta att om de vill åka tillbaka för att arbeta för förändring och demokrati – precis som Dawit – så har de stöd från hela det svenska samhället i ryggen.

Madeleine

———-

intressant

Kommentarer»

1. Frågorna som Cecilia Uddén lät Carl Bildt slippa « FRED I MELLANÖSTERN - 4 februari 2009

[…] prioriteringar, Marie-Hélène Boccara om Hamas, Svansbo, 2, Mathias Sundin, Fredrik Axelsson, MXp, Madeleine Sjöstedt, I Gilboas svala skugga, JiM, Ilya Meyer om Carl Bildts Gazabesök, Fredrik Malm om den Svenska […]

2. Sanningen - 4 februari 2009

Om nu David Izak valt att återvända till sitt hemland för att där starta en tidning visar att denne man måste ha varit en naiv tok. Han har ju flytt sitt land för den regim som där fanns. Visserligen kan man tycka att han är ett föredöme vad gäller att kämpa för sitt lands reformation, men att göra denna bedrift utan att ta med sig resten av sina proselyter, som hjälptrupp visar ju endast på en naiv inställning.
M.a.o det finna ingen anledning att våra skattepengar skall förödas av dessa tokar som återvänder utan att tagit reda på fakta.

3. Apse - 4 februari 2009

Han reste in i Eritrea på sitt inhemska pass och då räknas han inte som svensk av Eritrea. Är det då konstigt att dom skiter i att han OCKSÅ är svensk medborgare?

4. Erik - 4 februari 2009

Sanningen och Apse,

Dawit Isaak har satsat allt han har för sina medmänniskors frihet. Han har dessutom gjort det på ett fredligt och öppet sätt. För mig är det obegripligt att ni menar att han får skylla sig själv. Er brist på solidaritet är generande för oss andra.

Erik

5. Erik - 8 februari 2009

Folkpartiet gjorde på sitt partiråd i Göteborg i helgen en tydlig uppmaning till regeringen att agera för Dawit Isaak:
2009-02-07

Folkpartiets partiråd i Göteborg antog enhälligt ett uttalande till förmån för den fängslade svenske journalisten Dawit Isaak.

Uttalandet lyder:

”Frige Dawit Isaak
I över sju år har nu den svenske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea. Han har inte fått sin sak prövad i rättegång. Hans ”brott” är att han som journalist har använt sig av yttrandefriheten. Folkpartiet samlat till partråd i Göteborg uppmanar regeringen och sina ministrar att skyndsamt agera för att få Dawit Isaak fri. Det finns uppgifter som säger att Isaaks hälsotillstånd försämrats och att han tagits in på sjukhus. Vi vet att förhållandena för fångar i Eritreas fängelser är mycket dåliga och att tortyr förekommer. Dawit Isaaks familj i Sverige fruktar för hans liv. Regeringen måste nu med kraft agera på alla plan – också inom EU. Vi får inte svika Dawit Isaak och det fria ordet!”

http://folkpartiet.se/FPTemplates/NewsPage____85878.aspx


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: