jump to navigation

Aspuddsbadet igen 27 januari 2009

Posted by Madeleine Sjöstedt in Okategoriserade.
Tags: , , , ,
trackback

Jag har fått flera frågor i diskussionen om Aspuddsbadet här på bloggen. Svar på de flesta av dessa finns i de tjänsteutlåtanden från idrottsförvaltningen som finns länkade i den tidigare artikeln om Aspudden, t ex om överenskommelsen mellan idrottsförvaltningen och badhusföreningen, renoveringsbehoven och vilka andra badmöjligheter som finns i närområdet.

Inom en mils radie från Aspuddsbadet finns det åtta andra kommunala bad som i princip alla har mycket stora renoveringsbehov. De pengar det skulle kosta att renovera Aspuddsbadet, kommer betydligt fler stockholmare till del om de satsas på de andra baden, vilket också är anledningen till idrottsnämnden beslutat att stänga badet och överlämna det till exploateringsnämnden. Detta är för mig det helt överordnade argumentet varför idrottsnämnden inte kan bekosta en upprustning.

Vad gäller anklagelserna om att jag inte skulle vara intresserad av att träffa badhusföreningen så är det en anklagelse som många andra föreningar i staden kan dela. Trots att en stor del av min tid går åt till att träffa företrädare för olika organisationer inom kultur- och idrottslivet, är det omöjligt för mig som enskild politiker att personligen ha kontakt med alla. Och det är inte heller meningen. Det är kulturförvaltningen och en idrottsförvaltningen som ska hantera de löpande kontakterna med kultur- och idrottslivet i Stockholm, och förbereda beslutsunderlag för kultur- respektive idrottsnämnderna.

Jag har dock försäkrat mig om att idrottsförvaltningen har haft de kontakter med badhusföreningen som är nödvändiga. Idrottsförvaltningens chef Inger Båvner har tillsammans med fastighetschef Lennart Andreasson besökt styrelsen, vilket även andra tjänstemän har gjort. De har även haft flera telefonkontakter med såväl styrelsen som de anställda på badet.

Men om det nu ändå finns information som inte har kommit mig eller idrottsförvaltningen till del, och en vilja och förmåga hos föreningen att fortsätta ta ansvar för badet, och därmed även för de renoveringar som behövs, så undrar jag varför föreningen inte har skickat en sådan viljeförklaring.

Idrottsförvaltningens bedömning har varit att föreningen inte har kapaciteten att bekosta renoveringarna. Jag har inte möjlighet att göra en annan bedömning. Men om badhusföreningen menar att man har det så är det dags att visa det. Badet står kvar som det gör, och det finns inget beslut om något annat. Idrottsnämnden kommer inte att bekosta renoveringen, men om det finns någon annan som vill göra det är det förstås fritt fram.

Madeleine

Kommentarer»

1. styrelsen för Aspuddsbadet - 29 januari 2009

”Detta låter som ett jättebra besked, och vi kommer närmaste veckorna
att presentera vår plan för renovering och finansiering, vilket vi
önskar ett möte om. Föreningen beklagar verkligen om vi har varit
otydliga i vår kommunikation, men nu ser vi bara framåt och lägger all
vår energi på att jobba för ett vidareutvecklat bad- o kulturhus i
Aspudden.
Kommer du och klipper bandet efter renoveringen, Madeleine ?

mvh
Styrelsen för Aspuddens badhusförening”

2. Bengt Larsson - 30 januari 2009

Jätte kul, hoppas nu att någon stor aktör i Aspudden som HSB/Stockholmshem eller någon annan vill gå in och renovera badet eller ta över det. HSB badet i Aspudden låter väl bra!
Med all det energi som nu finns så måste vi bara finna ett sätt att få fram perngarna till renoveringen.

3. Ola Schubert - 30 januari 2009

Vad vill du säga med det här meddelandet Madeleine?
Kontraktet löper ju ut nu den 31:a januari, och ni kräver ju fortfarande att verksamheten ska upphöra då!? På obestämd tid!

Om ni menar allvar med att låta föreningen visa vad den går för (vilket de redan gjort många gånger om enligt min mening) så borde ni väl ändå stödja dem, inte motarbeta dem. Det minsta ni kan göra är att låta verksamheten rulla på, jag kan verkligen inte se någon skada i det.
Föreningen står ju för alla omkostnader. Dom betalar el, gas, drift, omkringkostnader, underhåll. Det kostar inte er ett nickel, har jag fel?
Just i denna stund drivs Aspuddsbadet i princip helt med ideella krafter, dom betalar med sin tid och sin energi för att kunna möta den stora efterfrågan hos badande gäster. Samtidigt jobbar dom häcken av sig för att försöka övertyga er om att badet inte drivs av ett gäng ansvarslösa förskingrare, en stämpel som ni så orättvist lyckats utdela.

Faktum kvarstår att badet fortfarande används lika mycket nu som tidigare, behovet har
snarare ökat. Jag har varit på babysimmen, familjebaden, herrbaden, relaxbaden och biobaden det senaste året och därmed både upplevt och sett vad föreningen gör och hur badet sköts. Och jag är inte ensam om detta.
I ärlighetens namn, hur många gånger har någon ansvarig beslutsfattare varit där, och i så fall när?

Nej, jag är inte lika överväldigad som föreningen. Jag hoppas deras önskemål tillgodoses. Visa lite god vilja, skjut till lite pengar, låt dem köra vidare.

Ni vet mycket väl vad lite uppskattning kan göra för de som kämpar motströmms.

4. Anna Blaix - 31 januari 2009

Jag är verkligen jätte glad och lättad att vi får ha kvar aspuddens badhus!!!Tack alla ni som har gjort det möjligt!!!

5. Malin Khoso - 31 januari 2009

Aspuddsbadet blir kvar?! Fantastiskt!!!! Politiker kan alltså lyssna till medborgarnas ståndpunkter och inse när tidigare fattade beslut måste rivas upp.
Framtida generationer kommer vara tacksamma. Tänk om politiker fått som de velat under 70-talet då man ville riva alla vackra (men då förfallna) sekelskifteshus i Aspudden istället för att renovera dem… Vad sorgligt detta hade varit.
Men varför är badhusföreningen fortfarande uppsagda från badet? Hur tänker du då?

Det är helt underbart att staden låter Aspuddsbadet få leva kvar men snålt att inte en krona gives till renovering. Att förvänta sig att detta ska göras enbart på idella krafter är inte schysst tycker jag.
Malin Khoso

6. Pelle - 31 januari 2009

badet står kvar som det gör alltså. underbart! Gällande finansieringen av badet så finns det ju nu alltså något att förhandla om med intresserade. Något som gjorde finansieringen svår förut var väl just att man bara hade ett rivet bad att förhandla med.

7. KARL-JOHAN ENGLUND - 31 januari 2009

Tack Madeleine! Det var årets bästa nyhet trots att året knappt börjat. Jag är stolt över dig! Du visar att du är en tänkande människa med ett hjärta. Kom nu, trots att du är en mycket upptagen person, och bada med oss i Aspudden. Jag lovar att bjuda dig på entréavgiften och den hembakta kakan till kaffet! Puss och kram!

8. Johan - 31 januari 2009

Det är et sånt coooool bad. Det ska självklart vara kvar 🙂

9. Sofia (skberg74) - 31 januari 2009

Håller alla tummar och tår för att badet ska få vara kvar, på något sätt måste det gå att ordna finansiering, Aspuddsbadets stora plus är just dess litenhet, det är ett bad som passar barnfamiljer där man lätt har översikt över vad som sker.

10. Kristin - 31 januari 2009

Åh vad roligt!

Även om det finns andra bad inom en mils radie så finns det inte andra bad som har den kulturella betydelsen som vårt badhus.

Hoppas, hoppas, hoppas att det går att ordna ekonomin! Det borde vara i stadens intresse i allra högsta grad att rusta upp detta kulturminne, men om det är omöjligt så får vi ju hoppas på någon privat aktör!

11. Kent Karlsson - 31 januari 2009

Hej

Jag vill bara kort säga att i vilken regi det än blir så hoppas jag badet blir kvar,helst då med folket som kämpat med detta vid rodret då de har bäst kännedom de behov som finns.

12. Birgitta Biesheuvel - 31 januari 2009

Vi kommer precis från Aspuddsbadet och Rainer Hartlebs film från 1970 om Aspudden. Många entusiaster hade samlats, men ändå bara några av alla oss som vill se Aspuddsbadet som en viktig knutpunkt ”ett landmärke” i det nya tättbebygda Hägersten. Vi värnar om badets verksamhet med vanligt bad, babysim, handikappbad och olika arrangemang i stil med det vi deltog i nu på eftermiddagen.
Det är viktigt att vi låter gammalt och nytt mötas, att nuvarande boende och nyinflyttade får samlingsplatser och får ta del av historien från en av Stockholms första förstäder.
Hägerstens Hembygdsförening

13. diana heriö - 31 januari 2009

Jag gråter!Av glädje och det lilla hoppet,som vi fick !Tack,Madlleine,Du har inte dödat våra lilla livslina!

14. Aspuddsbo - 31 januari 2009

Härligt ,alla kommer att vara stolta över Aspuddsbadet i framtiden!

15. Anna Gustin - 1 februari 2009

”Idrottsnämnden kommer inte att bekosta renoveringen, men om det finns någon annan som vill göra det är det förstås fritt fram”, säger hon.

Tja…tänk om skattebetalarna fick styra lite mer över var deras pengar ska plöjas ner…då skulle Aspuddsbadet, Lindgården på Djurgården och andra för medborgarna värdefulla byggnader ha rustats upp för länge sen. Men när det gäller nya skrytbyggnationer…då finns det alltid möjligheter i de politiska korridorerna.

16. Martina Kiibus - 1 februari 2009

Att badet får stå kvar är naturligtvis en fantastisk nyhet, liksom att det nu finns en möjlighet att mötas för förhandlingar. Badhusföreningens synsätt att se framåt är konstruktivt och inger hopp inför dessa möten.

Att det finns ett stort renoveringsbehov även på andra bad tvivlar jag inte på och som jag skrivit i tidigare inlägg uppskattar jag givetvis Idrottsförvaltningens satsning på dessa bad. Vad jag fortfarande inte förstår är varför man inte också kan stödja renoveringen av Aspuddsbadet. Det finns mig veterligen inga andra bad i närheten som håller den höga badtemperaturen, en förutsättning för såväl barnbad som rehabilitering.

Jag hoppas också att den värdefulla verksamheten får fortsätta som vanligt under förhandlingsperioden.

17. Peter Vincent - 1 februari 2009

Badhusföreningen som drivit Aspuddsbadet i 30 år förstår något som de som driver stora kommunala badhus inte förstår. För att det skall vara skönt och roligt att bada, skall barn och vuxna inte behöva frysa. Det skall vara lugnt och avslappnat och jag som förälder skall inte behöva akta mig för att få en 13 åring i huvudet.

Aspuddsbadet på onsdagar är en underbar upplevelse, både för stora och små. Det är varmt i vattnet, de mindre barnen får utrymme, ljudnivån är uthärdlig.

Det finns inte bad i närheten av Aspuddsbadet som ger de kvaliteer som Aspuddsbadet har. Jag har under det senaste året genomfört en mycket ovetenskaplig undersökning av de som besöker badet. Ungefär 50% kommer inom gång avstånd från badet. Resten kommer från hela stockholm! Det finns inget annat allmänt bad som har så varmt i vattnet!

Läste om västbergabadet i dn före jul, där ansvarig chef berättade att man sänkt temperaturen i vattnet för att spara pengar. Hur tänker ni? Att sänka temperaturen för motionssimmare fungerar hyffsat, men för de små barnen slutar det med blåa munnar och ledsna miner.

Låt Badhusförening engagera sig i upprustningen, gör ett för båda parter fördelaktigt avtal, skydda stadens intressen, men låt denna pärla finnas kvar. Snälla, tänk om!

18. per starck - 1 februari 2009

Jag har jobbat på många av stockholms kommunala bad, och jag vet att många av dessa är eftersatta. Frågan är hur det kan komma sig? Jag tror nog att eriksdalsbadet och husbybadet tar 90% av budgetkakan om man ser till 2000-talet. För det har nog inte gått många kronor in i övriga maskinrum för att göra badvattnet tjänligt. Detta sagt med god insikt i vattenkvalitè och vad idrottsförvaltningen har gjort åt detta. Senaste renoveringen på husbybadet resulterade i sämre vatten och större begränsningar i antal badande. En ganska dum renovering kanske? Husbybadet har nog kostat, sett till vattenreningen, skattebetalarna runt 35-45 miljoner kronor. En summa som borde ligga runt 15-20 miljoner kronor.
Om aspuddsbadet behöver 6-8 miljoner kronor för renovering, så kan jag förstå att förvaltare Bror Gustafsson och Lennart Andreasson skruvar lite på sig, för de kan nog behöva de pengarna för att renovera husbybadet…

19. Maria Struck - 2 februari 2009

Hej Madeleine,
Jag tycker att det vore en oerhörd förlust om Aspuddsbadet inte kan leva kvar. Badet är ett riktigt kulturmärke i området. Efter att ha sett Rainers film i lördags så bör man som politiker dra lärdom av värdet av att bevara byggnader och samlingsplatser för att få ett levande område. Många Aspuddsbor liksom jag själv är oerhört stolta och måna om sin närmiljö. Vi behöver inte färre platser utan snarare fler där vi kan träffas och umgår. Härligt om vi hade bevarat några av biograferna i området. Vi avundas Midsommarkransen med sitt härliga Tellus som är ett gott exempel vad som händer i ett längre perspektiv när man bevarar trevliga träffpunkter. Det finns eldsjälar som driver badet. Uppmuntra dessa personer och gör så att Aspudden kan fortsätta att vara en levande stad med engagerade boende.

20. Irma Andersson - 2 februari 2009

Hej borgarrådet!
Visst finns det många andra bad i trakten men inget som Aspuddsbadet. Det varma vattnet och den lugna miljön gör att många äldre, handikappade och riktigt små barn älskar att bada just där. Måste allt vara exakt likadant i borgarnas värld? Kan inte det lite udda och slitna också få finnas?
Kom och bada någon gång Madeleine, så kanske du förstår.

21. Ulla Tammerman - 2 februari 2009

Hoppet har tänts, tack vare alla envisa frivilligkrafter. Måtte nu Madeleine och andra som kan hjälpa till med nödvändiga medel börja stötta badet istället för att motarbeta alla som vill fortsätta bada i Aspudden.

Leve mångfalden – låt också de små badhusen få leva!

22. Isak Svensson - 3 februari 2009

Som en av alla de småbarnsföräldrar som bor i området skulle jag vilja understryka hur värdefullt Aspuddsbadet är för oss. Aspuddsbadet passar sig särskilt bra för de små medborgarna. Och eftersom det finns ett sådant engagemang hos många i vårt område för badet kanske man kan finna kreativa lösningar, bortanför låsningar i positioner? Mitt förslag är att man gör Aspuddsbadet till ett ekologiskt pilot-projekt, med bergvärme, solpaneler, och snålsprutande duschar.

23. Karin Ländin - 4 februari 2009

Det är några logiska luftsprång här som aldrig riktigt landar…

OM följden av att Aspuddens Badhusförening anses ha eftersatt delar av badets underhåll är att verksamheten bör upphöra – varför är det då ok att i princip alla de åtta kommunala baden som finns inom en mils radie från Aspuddsbadet har mycket stora renoveringsbehov?

OM både Staden och föreningen har misshushållat med min skatt och mina inträdesavgifter blir konsekvensen att Staden tycker sig tvungen att VÄLJA nu och vill då satsa BARA på de bad där Staden skall bekosta BÅDE renovering och drift. Hur tänker man då?

OM Aspuddsbadet rivs förlorar vi något vi inte kan ersätta med bansimning i hallarna. Det tredje krumsprånget består i begreppsförvirring. ETT BADHUS OCH EN SIMHALL ÄR INTE SAMMA SAK. Det kan omöjligt vara omöjligt att behålla båda!

OM man tar ifrån människor vad de värderar blir de förfärligt upprörda och uppriktigt olyckliga. Glädjen över nysatsningar är varken lika stor eller lika varaktig som den olyckligheten. Det viktigaste missförståndet tycks vara bristande insikt om den saken under prioriteringsprocesserna.

HUR SOM HELST, vad händer nu? Vem har BAD-BOLLEN och vad behöver jag göra för att kunna börja familjebada på onsdagseftermiddagarna igen med mina tösar?

God fortsättning! / KL

24. Susanne Valentin - 8 februari 2009

Hej Madeleine!

Badhuset är en unik inrättning i Stockholm. Den måste bevaras och kan konkret visa en del av Stockholms historia och människors livsvillkor för inte alls så länge sedan.

Aspuddsbadet fyller en otroligt stor social funktion. Att vuxna och barn/ungdomar har en naturlig positiv mötesplats i sin närmiljö. Det är ett tillfälle där de olika generationerna kan umgås. Något som debatteras och efterfrågas idag.
Vuxna träffas under avslappnade former. Många av de ungdomar som besöker Aspuddsbadet har gått där sedan de gick på babysim. Föräldrar går och badar med sina barn efter dagis/skola. På fredagarnas herrsim har småpojkar gått tillsammans med sina pappor till badet. De lite större barnen/tonåringarna har sedan fortsatt själva att gå dit på fredagarna och säger att det är veckans höjdpunkt.

Det byggs flera stora nya bostadsområden i närheten. Många nya barnfamiljer flyttar in. Säkerligen kommer fler företag etablera sig i området. Det är den småskaliga och gedigna mijön i Aspudden som tilltalar innevånarna i stadsdelen. Aspuddsbadet förhöjer verkligen den redan attraktiva småstadskänslan. Tomten runt själva badhuset är utmärkt till servering och rekreation mitt i centrum av Aspudden.

Tack badhusföreningen för era insatser och kreativa idéer.
Vi är många som står bakom er!!!!

25. Per Alsmo - 10 februari 2009

Detta skapar bara politikerförakt.
Med tanke på Stadens budget och vad pengar läggs på är det verkligen tarvligt att inte kunna skjuta till pengar för en renovering och sedan låta föreningen driva badet.
Visa att ni värnar det lilla men ack så viktiga. inte bara 500 miljoner för eriksdalsbadet…

26. Martina Kiibus - 18 februari 2009

Hej Madeleine! Jag skulle vilja ha svar på ett par frågor. I gårdagens DN citerades du från måndagskvällens frågestund i Stockholms kommunfullmäktige. Där säger du att Aspuddsbadet är ett litet bad med en 17-metersbassäng. Detta skulle innebära att det inte är prioriterat. Måste säga att jag blev synnerligen förvånad när jag läste detta. Har du då inte tagit in några av de argument som framkommit om Aspuddsbadet särart? Att det är just småskaligheten som är ett av värdena med badet. Liksom badtemperaturen, läget, tillgängligheten mm.

Vidare säger du att badet är i det närmaste otjänligt. Här förväntar jag mig ett snabbt svar. För mig är otjänligt ett mått på mängden bakterier i ett badvatten, och då i synnerhet coli-bakterier. Menar du att bakteriehalten är så hög att man som badande riskerar att bli magsjuk? Eller har du någon egen definition på otjänligt? I vilket fall som helst är det viktigt med ett klargörande vad som avses.

27. Eva Hanses - 26 februari 2009

Läste också med förvåning ovanstående fakta. Det är ju just bassängens STORLEK (och DJUP )som är de speciella.
Det varma vattnet, badethusets storlek, intimiteten gör badandet till en njutning. På badet känner man sig trygg.
Andra bad har problem – vissa har fått stänga pga dåligt vatten -våldtäkter har hänt. Oro hos besökare för stölder, otillbörigt närmande osv.
Otjänligt bad!?
Vad menar du? Badet är slitet men rent, golv, duschar, toaletter mm. Vattnet kontrolleras enl. direktiv.
Jag har aldrig fått urinvägsinfektion vid besök där, vilket jag fick när jag besökte andra bad tidigare.
Vid invigningen av Högdalens bibliotek sa du bl.a. :Man måste våga något för att vinna något!

Ja Madeleine – vi hoppas fortfarande att du VÅGAR satsa på detta bad som har framtiden för sig. Det har ju en entusiastisk förening med massor av ideer som kan driva det vidare och en växande skara badare.

28. ann-sofi - 16 april 2009

hej susanne valetin hoppas att det är bra med dej det är fint med mej med pluggar två dagar på handel jag är på praktik på okq8 i farsta på torsdagar mina tider där är kl9.00-14.00 är tjänstledig från hunddagisettrofast nu karam sussi från fia ann-sofi man kommer ihåg alla fina minnen när du jobbade på dalensgruppbostad

29. Fredrik Baeckström - 8 oktober 2009

Hej Madeleine!

Se till att riva upp beslutet genast och ge plats för detta fina Aspuddsbad som vi har!! Allt annat vore fel och det vet Ni också. Ge föreningen möjligheter att driva det vidare med lite extra tillskott för badet, det är det enda rätta just nu. Politiker är utvalda i förtroende, och det skall behandlas med folkets intressen också. I detta fall vet Ni att svaret är att riva upp beslutet och se till att med alla medel behålla Aspuddsbadet!!!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: