jump to navigation

Läsintresset ökar i hela Stockholm 22 december 2008

Posted by annaws in Mer läsning och bättre bibliotek.
Tags: , , ,
trackback

Den här artikeln skriver Madeleine och Lotta Edholm på Brännpunkt i dagens Svenska Dagbladet:

Stockolm har brutit trenden. Efter åratal av minskat läsande ökar nu utlåningen vid skolbiblioteken i grundskolorna med hela 85 procent. Läs­intresset ökar och fler författare än någonsin besöker idag sko­lorna.

Tyvärr blev förra mandatperioden för­lorade år för läs­utvecklingen i Stockholm och viktiga landvinningar drogs tillbaka. Drastiska ­besparingar på bibliotek och avskaffandet av viktiga instrument för läsutveckling blev förödande.

Nu tar vi krafttag för att återupprätta läsningen. Vi går nu vidare med en historisk ­investering i biblioteken. Vår lässatsning har flera komponenter. Genom resurscentret Medioteket får skolorna låna klassuppsättningar av böcker med den författare som de sedan får besök av, ­exempelvis Jonas ­Hassen Khemiri, Ingrid Olsson och Mats Wahl.

Läsutvecklare har inrättats på alla grundskolor och vi återinför läsutvecklingsscheman. En särskild budget för kultur i skolan finns för att garantera barn och ungdomar kulturupplevelser och vi har ­initierat ett omfat­tande samarbets­projekt mellan skolorna och kulturlivet.

Nästa steg blir ännu större fokus på biblioteken. År 2009 får ­biblioteken ett påslag till budgeten med 19 mkr och investeringar med 38 mkr. Vi har ökat anslagen till en rekordnivå. Målet är att biblioteken ska vara förlagda där stockholmarna är och vara öppna när stockholmarna vill gå dit.

Skolbiblioteken får också ett välbehövligt tillskott då varje skola med årskurs 1–3 erhåller betydande medel för att till exempel köpa in fler böcker till skolbiblioteket eller att arbeta med projekt kring läsning.

Stockholm är nu på väg att bli läsandets huvudstad.

Lotta Edholm, (fp) skolborgarråd i Stockholm

Madeleine Sjöstedt, (fp) kultur- och idrottsborgarråd i Stockholm

Kommentarer»

1. Stockholm satsar på läsning « Från huvudstad till världsstad - 22 januari 2009

[…] i dagens SvD och refererar till artikeln som skolborgarrådet Lotta Edholm och Madeleine skrev i SvD före jul, om stadens satsningar på läsning och […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: