jump to navigation

Ipred handlar inte om upphovsrätt 25 november 2008

Posted by Madeleine Sjöstedt in Okategoriserade.
Tags: , , ,
trackback

I förra veckan skrev jag en artikel i Aftonbladet om fildelning och de möjligheter som skapas när kulturarvet blir tillgängligt för i princip alla människor. Jag har sedan fått många kommentarer på artikeln här på bloggen och i ett antal mejl. De allra flesta har varit mycket positiva, precis som omröstningen visar.

Däremot finns det de som menar att jag skulle ha argumenterat emot själva upphovsrätten. Det är i så fall ett missförstånd som jag härmed vill rätta till. För att vi ska ha en fungerande kulturmarknad i Sverige är det helt nödvändigt med en fungerande upphovsrättslagstiftning. IPRED varken undergräver eller förstärker upphovsrätten. Den handlar om vilka juridiska verktyg upphovsrättsinnehavare ska ha tillgång till.

Debatten som pågår just nu, och som min artikel är en del av, handlar inte i första hand om upphovsrätten, utan om det lagförslag om civilrättsliga sanktioner mot dem som gör intrång på upphovsrätten, som regeringen arbetar med. Problemen med lagförslaget är flera, men de viktigaste är själva grunden, och som beskrivs mycket tydligt i sammanfattningen:

En effekt av förslaget blir att rättighetshavare ges en civilrättslig möjlighet att få ut information från en Internetleverantör om vem som har ett abonnemang (en IP-adress) som har använts vid ett immaterialrättsintrång via Internet.

Detta innebär att de företag som menar att deras upphovsrätt är kränkt kan runda polisen, och själva ta IP-adressägaren till en civilrättslig process i domstol. Det leder inte till att förståelsen för rättsstaten upprätthålls bland ungdomar, om företag börjar agera poliser. Förslaget undergräver dessutom människors rätt till personlig integritet:

I lagrådsremissen föreslås vidare uttryckliga bestämmelser om att rättighetshavare ska få samla in och behandla personuppgifter om intrångsgörare (bl.a. IP-adresser), i den mån behandlingen är nödvändig för att ett rättsligt anspråk ska kunna fastställas, göras gällande eller försvaras. I dag kräver sådan behandling särskilt tillstånd från Datainspektionen.

Detta innebär sannolikt att företag kan komma att lagra information om den fildelning som idag också är laglig, och som inte direkt hänförs till de verk man har upphovsrätt till. I dagsläget är det mycket svårt för den enskilde personen som laddar ned musik från nätet att veta om den är upplagd lagligt eller inte.

Regeringen hänvisar dessutom till EU:s Sanktionsdirektiv, att svensk lagstiftningen måste till. Men enligt det förslag som nu ligger går man längre än vad som krävs. I det s k Telefonica-målet slår EG-domstolen fast att staterna inte behöver ha en lagstiftning som ger just rättighetsinnehavarna tillgång till information om från vilken IP-adress överträdelsen har skett. Det går att lösa genom ett domstolsförfarande.

Dessa tre skäl räcker alldeles tillräckligt för att regeringen borde lägga förslaget på is. Kanske skulle det också ge en tydlig signal till musik- och filmbranschen om att den borde lägga resurserna på att skapa användarvänliga och lagliga alternativ för konsumtion av musik och film på internet. Enligt utredningen ”Musik och film på Internet – hot eller möjlighet?” som kom förra året är just bristen på bra och lagliga alternativ otillåten fildelning en av anledningarna till att fildelningen exploderat.

För min del handlar den sk IPRED-debatten inte om att vara för eller emot upphovsrätten. Däremot visar debatten allt tydligare att det både behövs en ansträngning från företag i musik- och filmbranschen att hitta lagliga alternativ till otillåten fildelning, men också en moderniserad lagstiftning som skapar och reglerar en fungerande marknad för kultur på internet. Upphovsrätten måste självklart vara en grundläggande princip för en sådan lagstiftning.

Det lagförslag som ligger nu skapar inte förutsättningar för en ny kulturmarknad på internet, utan riskerar bara att straffa kulturhungriga människor som inte hittar lagliga alternativ till fildelningen.

Madeleine

Intressant, GP,

Kommentarer»

1. Folkpartiet borde vara alternativet « Att dricka liberalt - 25 november 2008

[…] av folkpartiets företrädare har insett detta, men hos många andra är motståndet fortfarande stort. Det är konstigt att en av partiets […]

2. m00ns Hellre upplyst än nedsläckt - 25 november 2008

Det är ingen som saknar dom stackars is-försäljarna som släpade is innan kylskåpet kom.
När is marknaden sinade och försäljarna försvann så fick ett fåtal som inte köpt kylskåp problem. Men även dom anpassade sig till den “nya” marknaden och visst vore det hemskt om dom fortfarande släpade is längs våra gator? Att is-försäljarna hittade andra sätt att få mat pengar på är jag säker på för dom kunde iaf arbeta.(jfr: artisten)

Nu knorren:
Dom här gnyende Direktörerna som tjuvat av artisterna upphovsrätten till deras verk.
Dom kan man jämföra med själva is-handlaren.

Där sitter is-handlarn med en massa is men inga som bär ut den och ingen som vill ha den.
Istället för att anpassa sig så kräver han en lag som bara för att han sålt is förut så måste alla dra ur kontakten ur sina kylskåp så han kan fortsätta med det och han ska ha rätten att själv kontrollera vem och vilka han vill. Om någon har satt i kontakten.

Slutsats:
Enklast är att avskaffa is-handlaren och hans is ingen behöver. Den “isen” han sålt en gång men anser sig äga kan han väl få köpa tillbaka och stoppa i en låda märkt “Öppnas om 70år” när upphovsrätten gått ut så slipper han dela ut den “gratis” och alla är nöjda.

För vad säger att någon skulle vilja blanda den fina nya gratis musiken med den fula dyra musiken? Dom “artisterna” som Marcus.R 25# menar lär bli jätte glada över att slippa dela ut något gratis så det här måste vara den perfekta lösningen. Att betala tillbaks det alla betalat kan inte vara några problem för klart det ska vara rättvist för alla.

Ingen upphovsrätt = inga lagbrott

Dom nya kreaktörerna delar sitt gratis på myspace redan. för dem finns ingen nytta med lagen.
Mvh

3. Christian Engström - 25 november 2008

Precis! Jag hoppas verkligen att åtminstone någon från regeringen läser din blogg.

4. Douglas Kennedy - 26 november 2008

Korkad liknelse om isförsäljarna och kylskåpen.

Om vi översätter detta till filmbranschen så säger vi åt filmmakarna: ”Vi vill inte betala för att se fina filmer längre, vi laddar hem dem i våra datorer”. Då anpassar sig filmmakarna till den ”nya” markanaden och kommer att hitta andra jobb.

Det är bara ett problem. Vem skall göra filmerna?

Våra kylskåp kan ersätta iskarlarna men kan din dator göra filmer själv? Eller nöjer du dig med att bara titta på de ”nya kreatörerna” på myspace och amatörfilmer på YouTube?

Du skriver också ingen upphovsrätt = inga lagbrott. Så sant. Men vem skall lägga ner tid och pengar på att forska fram nya läkemedel, nya innovationer som alla sedan kan sno ritningarna till?

Vem har lust att ägna månader och år till att forska, författa, måla, gör film när det man inte kan skydda det färdiga resultatet och få betalt för sitt arbete.

Ibland är det inte så dumt att tänka lite längre.

Dogge

5. m00ns Hellre upplyst än nedsläckt - 27 november 2008

Det är hemskt när man går från klarhet till klarhet. När man inser hur enkelt det är. Antipirat mantrat går ut på att möta all kritik med det som passar sämst. Nån säger något om musik antipiraten gör en jämförelse med film industrin. Det är fean att man gått på det så länge. Att blanda ihop 4a helt olika skrå. Musik,film,program och spel gör att det blir svårt att föra en vettig diskution. Att ha samma regler för 4a olika saker är i sig orimligt och det har dessa antipirater insett och utnyttjat. Att jämföra musik och film samtidigt är som att jämföra program och gatsopning. Separerar man dom 4a olika sakerna tystnar antipiraten fort.
Mvh

6. Leo - 10 februari 2009

Kul att det finns Folkpartister som förstår de här frågorna.

Synd bara att de inte sitter i riksdagen.

Därför faller tyvärr rösten 2009 och 2010 på ett parti som verkligen står upp i frågorna information, integritet och rättssäkerhet.

7. Mikael - 12 februari 2009

@Douglas
”Vem har lust att ägna månader och år till att forska, författa, måla, gör film när det man inte kan skydda det färdiga resultatet och få betalt för sitt arbete.”
Och hur kommer det sig att vi faktiskt har kulturskatter som är äldre än Upphovsrättslagen? Inte hade väl någon lust till att skapa något innan denna lag fanns?

”Ibland är det inte så dumt att tänka lite längre.”
Jo, som sagt…

8. Bloggosfären och Piratpartiet är ur tiden « Från huvudstad till världsstad - 16 april 2009

[…] kring fildelningen ska formuleras, och hur Sverige ska ställa sig till EU-initiativ som ipred […]

9. Krav till regeringen: Modernisera upphovsrätten på internet” « Från huvudstad till världsstad - 17 april 2009

[…] om något, att det radikalaste kravet till regeringen just nu är: Tillsätt en utredning för att modernisera lagstiftningen kring upphovsrätten på […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: