jump to navigation

Liberal politik gör skillnad lokalt 21 november 2008

Posted by Peter Ahlström in Kultur för fler.
Tags: , , , , , , , ,
trackback

I veckans nummer av den liberala tidningen NU (ej online) finns en artikel av Madeleine om de delar av folkpartiets idrottspolitiska program som berör den lokala idrottspolitiken. För den som inte är prenumerant kommer artikeln i sin helhet här.

Peter

Liberal politik gör skillnad lokalt

I somras presenterades folkpartiets nya idrottspolitiska program. Det är ett heltäckande program för att göra svensk idrott mer liberal. Främst är det förslagen om ett stöd till idrotten utan koppling till Svenska Spel och att inte ge ett särskilt stöd till SOK som har fått utrymme i media. Men vad betyder programmet för oss ute i kommunerna?

De flesta är överens om utmaningen. Vi rör oss för lite. Många unga lämnar föreningsidrotten i tonåren. Förutom att dessa ungdomar lättare blir inaktiva drabbas även föreningslivet av ledarbrist. Många unga får aldrig frågan om de vill bli ledare och lämnar till slut sin förening. Det är ett hot mot föreningsidrotten.

Skolan har ett stort ansvar för att främja rörelse. Där kan alla barn ges regelbunden tid till stimulerande fysisk aktivitet. Det sker inte över allt. Resultatet av den hittills förda politiken tydliggör problemet. Till exempel är över 60 procent av Stockholms gymnasieflickor i de lägre socioekonomiska grupperna fysiskt inaktiva. Det är ett utanförskap vi vill göra något åt.

Programmet lyfter fram flera konkreta förslag som skulle förbättra det lokala idrotts- och motionslivet. Här är de viktigaste förslagen.

Inför nolltaxa på kommunala idrottsanläggningar för föreningsdriven barn- och ungdomsverksamhet. Anläggningarna är redan finansierade i den kommunala investeringsbudgeten och en timtaxa reglerar på sin höjd föreningarnas vilja att boka tider. Men anläggningarna ska ju användas maximalt. Dessutom skapar timtaxan merarbete för föreningens redan hårt prövade kassör.

Underlätta för föreningarna att stärka sin ekonomi. Ekonomiskt trygga föreningar skapar mer utvecklande verksamhet för våra barn. Många föreningar har stora ekonomiska problem. Lösningen för dem är inte mer och högre bidrag. Det är istället att skapa förutsättningar för dem att själva generera nya intäkter. Det kan gälla anläggningsdrift, satsningar på servering, försäljning av varor, evenemang eller sommaridrottsskolor. Det finns flera bra exempel på samverkan mellan klubb, kommun och näringsliv att ta efter. Varje kommun borde ha en tydlig strategi för ett sådant samarbete.

Rädda tonårsidrotten. Det är där stillasittandet etableras. Barn rör sig mycket upp till tonåren. Sedan slutar de. I Stockholm ökar inaktiviteten mellan mellanstadiet och gymnasiet från 26 % till 39 %. Det ser ungefär likadant ut i hela landet. Därför utreder vi i Stockholm just nu något vi kallar ”tonårspeng”. Det är en fördelning av aktivitetsbidraget som ger lite mer till aktiviteter för tonåringar.

Skolan ska stimulera till rörelse. Därför föreslår vi ett nationellt åtagande för samtliga grund- och gymnasieskolor att erbjuda alla elever minst 3 lektionstimmar idrott i veckan. Idrottsämnet måste dessutom avteoretiseras. När det står idrott på schemat ska eleverna röra sig. Fokus ska ligga på deltagande och inte på prestation. I dag är det pojkar som uppskattar gymnastiken mest. Det hänger sannolikt ihop med att de vanligaste aktiviteterna är de som också är populärast bland pojkar. Det måste förändras.

I Stockholm har vi tagit flera initiativ för att stimulera motionerandet. Vi gör bland annat en stor simkunnighetssatsning. Vi har också trygghetsanpassat motionsspår för att fler ska våga röra sig i naturen när det är mörkt. Dessutom rustar vi upp skolgårdar och andra dåligt utnyttjade ytor för att underlätta spontanidrottande.

Utmaningen med fysisk inaktivitet är stor och svår. De här förslagen är inte hela lösningen. Men jag är övertygad om att de kan få fler i rörelse och då har vi kommit en bra bit på väg.

Madeleine Sjöstedt
Kultur- och idrottsborgarråd (fp)
Stockholms stad

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: