jump to navigation

Århundradets kulturfråga 13 november 2008

Posted by Madeleine Sjöstedt in Kultur för fler.
Tags: , , , ,
trackback

Med stort intresse har jag följt frågan om fildelning under senare år. Idag på DN-debatt skriver en rad kända konstnärer.

De möjligheter som internet ger är något som min generation inte ens kunde drömma om. Det är vi, som rattade in Radio Luxemburg, spenderade våra utlandsbesök med att leta igenom skivboxar efter rariteter och som aldrig någonsin trodde oss kunna få utbyta tankar med unga människor i andra delar av världen annat än genom brev, som nu sitter i positioner som kan styra utvecklingen.

Tanken svindlar när det nu finns en teknik som gör hela världens kulturarv tillgängligt för alla genom några knappryckningar. Att säga att det är fantastiskt är inte nog. Detta är något av det största som hänt mänskligheten och vi måste förhålla oss till detta på ett öppet och konstruktivt sätt.

När det handlar om rätten till information på nätet ställs många komplicerade frågor på sin spets.

Hur ska en lagstiftning se ut som tillgodoser de motstridiga intressen som kan finnas mellan upphovsmän och användare? Självklart måste vi ha ett system där artister kan få betalt för sina alster, men samtidigt måste kunskapstörst och kulturutövande uppmuntras.

Var är det rimligt att gränserna för upphovsmännens äganderätt går? Som jurist vet jag att t ex synen på äganderätten, och dess gränser, har varierat högst väsentligt genom åren – och lagstiftningen med den.

Vilka andra intäktsvägar finns för upphovsmän än de vi är vana vid? Ska staten vara med och styra vilka vägar som är bra? Sju svenska musikbolag med unga entreprenörer och kulturskapare, uppvuxna med det nya medialandskapet, arbetar inom The Swedish model med att hitta alternativa intäkter. Fildelning har varit en naturlig del i deras kulturkonsumtion.

Hur ska man upprätthålla lagar som hela generationer inte har en förståelse för? Det kan inte vara önskvärt att ge stora mediabolag tillgång till tonåringars internetaktiviteter.

Artisterna i DN har verkligen rätt då de påpekar att politiken duckar. I dagsläget går det inte att bita sig fast vid gamla metoder eftersom de endast löser de gamla problemen. Nya metoder och ny teknik kräver nya lösningar. Det är detta vi måste diskutera.

Regeringen måste vänta med det lagförslag om fildelning som dennu förbereder.

Sveriges liberala parti, Folkpartiet, som förenar en stor teknikoptimism och tilltro till enskildas rätt att söka information och förkovra sig med stolta rättighetstraditioner har en chans att ta ledningen i diskussionen om århundradets kulturfråga. Den vill jag delta i.

Madeleine

Kommentarer»

1. rikard - 13 november 2008

Folkpartiet? Tillåt mig småle!

Alliansföreträdarna Cecilia Wikström (fp) och Hans Wallmark (m) säger:

”Ipred-lagen behövs och kommer att röstas igenom. Och, det är inte aktuellt med någon kompromiss som SvD skrev om idag[läs igår].”

Wikström fortsätter:

”Alliansen med en del andra har en förkrossande majoritet i den här frågan. Sanktionsdirektivet kommer att röstas igenom.”

Källa:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2031775.svd

2. Magnus W - 13 november 2008

Välkommen!

3. Mattias Bjärnemalm - 13 november 2008

Hej Madeleine

Du skriver att Folkpartiet har en chans att ta ledningen i diskussionen om århundradets kulturfråga. Personligen tror jag det redan är försent för folkpartiet att ta ledningen, diskussionen har förts i ett antal år och Piratpartiet har i den debatten konsekvent varit den ledande företrädaren för användarnas rättigheter, som allt mer hamnar i skymundan i och med den utveckling som skett inom lagområdet. Dessutom tvivlar jag på att folkpartiet kommer landa i en sansad linje i den här frågan efter att ha lyssnat på er rättspolitiske talesman Johan Pehrson uttala sig i SVT debatt, men jag önskar dig all lycka till i din strävan att få igång en diskussion kring frågorna inom folkpartiet.

mvh

Mattias Bjärnemalm
Förbundssekreterare Ung Pirat

4. Erik - 13 november 2008

Rikard och Mattias.
Om det är ngt i politiken som är säkert är det att allt kan diskuteras en gång till. Iaf i den demokratiska politiken.

Frågan om fildelning är just nu mitt i debatten så det finns all anledning att försöka påverka folkpartiet i rätt riktning.

Erik Jennische
Kultur- och idrottsroteln i Stockholms stad.

5. Robban - 13 november 2008

Kulturarbetarna klagar på falnande försäljning, men varför är det så egentligen?

http://www.svenskbladet.se/politik/index.php?alias=kulturarbetare_hoppas_pa_ipred_lagstiftning.html

6. Martin E - 16 november 2008

Varvskrisen 2.0
Musikindustrins stora problem är inte kopiering, problemet är att musikindustrins affärsmodell är trasig. Enligt Cap Gemini så står otillåten kopiering för endast 18% av branchens intäktstapp. Resten står iTunes mfl för.

http://www.theregister.co.uk/2007/10/19/vrs_value_gap_report/

Den politiska frågan blir därmed hur man avväger integritet och yttrandefrihet vägd mot intresena av en enda branch som ändå är dödsdömd, för om lagen lyckas minska piratkopieringen till hälften, så har man bara åtgärdat 9% av branchens intäktsfall. Tror någon det räcker? Är det värt det?

7. Martin E - 16 november 2008

När vi ändå talar om musikindustrin och framtiden så kan jag rekommendera bloggen ”The Future of Music”. Länken här är till ett inlägg med en video där Kevin Kelly ger perspektiv på vart webben är på väg. 15 minuter sevärd video. Kevin Kellys egen blogg är f.ö. fantastisk, men den handlar å andra sidan inte om musik.

http://www.futureofmusicbook.com/2008/11/10/open-your-minds/

8. larserick - 17 november 2008

Hej Madde. Jag blev folkpartist innan du fötts. Men inte idag längre, pga att fp som parti övergett och korrumperat liberalismen. I denna fråga är Piratpartiet mest klarsynt, men jag är inte piratpartist.
Och fp-are som jag trodde bättre om, som t ex Cecilia Wikström, har inte förstått frågan.

Du är dock välkommen att tänka till konstruktivt och fördomsfritt. Jag vill gärna ge dig tipset att kolla upp min blogg.

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/11/privatkopieringsersttning-allts-de-fr.html

Du kan börja med detta inlägg och sedan scrolla dig fram till andra inlägg om IPRED, men även om FRA och andra frågor.
Hälsningar,
Lars-Erick F, socialliberal men hemlös vad gäller parti.

9. MaLj - 21 november 2008

Blev lite förvånad över att läsa detta inlägg efter att jag läst dagens text av dig i bloggen och en artikel i Aftonbladet. Visst förtjänar det att upprepas, men jag trodde att det var något alldeles nytt jag hittat idag. Eftersom det finns en del kommentarer här redan, hade det varit bra om denna sida var länkad till den senare. Jag kanske missade att den var det?

Lycka till, hur som helst! Folkpartiet måste börja förstå att de sviker en hel del av även sina medelålders kärnväljare genom partiets och regeringens agerande i integritets- och teknikfrågor. Det är inte bara fildelande ungdomar som sympatiserar med Piratpartiet i det här politiska läget – vilket hållit i sig sedan förra valet, då det var liknande frågor uppe som de etablerade partierna inte kunde hantera på ett anständigt sätt.

10. Orimligt och rättsvidrigt | Breki Tomasson - 26 november 2008

[…] kring fildelning håller nu på att eskalera till vad som redan kallats århundradets kulturfråga, och jag tror inte det är någon överdrift att anta att vi bara sett början på vad som kommer […]

11. Dennis Nilsson - 7 december 2008

Prata kan vem som helst göra, det är efter ens handlingar man skall bedömas.

Skall Folkpartiet kalla sig för liberalt, och stå för det du säger så skall hela ledningen bytas ut.

Ifall upphovsrättstalibanerna bl.a i Folkpartiet fortsätter på detta vis så kommer vi unga att överge all redan producerad kultur skyddad av de rabiata upphovsrättslagarna.

Vem vill sitta i fängelse fyra år för att ha laddat ned Magnus Uggla eller Abba? Låt gamlingarna “njuta” av sin egen kultur och vi unga av vår egen, som vi nu håller på och skapar.

Det vore förskräckligt för samhället i stort, och mest förskräckligt för alla befintliga kulturskapare, och intressenterna bland upphovsrättstalibanerna.

När årtiondena har gått, är Per Gessle, Eva Dahlgren med flera glömmda och begravda.

Med dagens teknik så är det mycket lättare än någonsin att producera kultur, och många gör redan det. Jag är fascinerad av allt som enskilda individer producerar, kvaliten är varierande, från mycket bra till mycket dåligt. Ju fler så producerar, desto större sannolikhet för att nya talanger kommer fram. De flesta som producerar har olika varianter av (cc)-licens (Creative Commons), som tillåter exemplvis fildelning.

De flesta som producerar på detta sätt har också en “donate”-knapp på sin webb, eller annat ställe, där filerna finns tillgängliga, så vi fans kan stödja verksamheten, så de kan fortsätta med det vi uppskattar. En hel del klarar att försörja sig på de intäkterna.

En bra början är ex-vis Blip.tv, http://www.blip.tv

12. Bloggosfären och Piratpartiet är ur tiden « Från huvudstad till världsstad - 16 april 2009

[…] borde behandla i propositionen är hur framtidens upphovsrätt ska se ut, hur lagstiftningen kring fildelningen ska formuleras, och hur Sverige ska ställa sig till EU-initiativ som ipred […]

13. Klen förståelse för internet i Folkpartiets kultursamråd « Från huvudstad till världsstad - 1 oktober 2009

[…] Texten, som det är meningen att vi ska diskutera internt i partiet, visar bland annat att Folkpartiet sitter kvar i den bidragmässiga synen på kulturen, istället för att se hur det offentliga kan stödja kultursektorn till tillväxt, men också att partiet inte vågat ta till sig de spännande utmaningar som internet erbjuder. För mig ger internet möjligheter till båda kunskap och kultur som tidigare generationer bara kunde drömma om. […]

14. Kanske blir upphovsrätten en valfråga? « Från huvudstad till världsstad - 4 november 2009

[…] Madeleine har skrivit mycket om internet och upphovsrätten de senaste åren och i Stockholms stads remissvar till kulturutredningen kräver kommunstyrelsen en ny upphovsrättslagstiftning. Utgångspunkten för politiken är att internets alla möjligheter att sprida och konsumera kultur måste ses som en tillgång. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: