jump to navigation

Dags att öppna kulturens finrum för alla 30 oktober 2008

Posted by annaws in Från huvudstad till världsstad.
Tags: , , , ,
trackback

I det senaste numret av tidningen Konstnären, skriver Madeleine och Sahar Almashta, ledamot i kulturnämnden, följande artikel.

När den världsberömda jazzmusikern Bebo Valdez avslutade en konsert, rungade applåderna världen runt. Men i hemlandet Sverige var det tyst.

Bebo Valdéz lämnade Kuba som stor och berömd artist på 60-talet, men lyckades inte förrän härom året slå igenom i Sverige, trots att han bott här i många år. Det finns många som Bebo Valdez. Journalisten, författaren och dramatikern Dawit Isaak, som sedan flera år sitter fängslad utan rättegång i Eritrea, är ett annat exempel. Isaak har först under de senaste åren blivit ett namn i Sverige, trots att han flyttade hit och verkade redan på 80-talet. Nelly Sachs levde i Sverige under många år men blev aldrig riktigt uppskattad i sitt hemland.

I Stockholm bor många kända och respekterade kulturskapare från andra delar av världen. Trots sina konstnärliga kvaliteter når få av dem den stora publiken. Professionella konstnärer hänvisas till att ha forna landsmän som publik, men dörren till den stora publiken i stadens innerstad är oftast stängd. Det är dags att öppna kulturens finrum för mångfald på allvar.

Vi har alla mycket att vinna på att den kulturella mångfalden får fritt spelrum. Vi vet att kultur är en viktig del i demokratiskt samhälles utveckling, att få intellektuell stimulans, att kunna uppleva och att kunna uttrycka sig är varje människas rätt – oavsett ursprung. Vi vet att kulturella uttryck är ett sätt för människor att mötas, vad kan vara i viktigare i vår segregerade stad. Vi vet att såväl kulturutövare som publik sätter värde på de influenser som en globaliserad värld för med sig, men vi behöver inte åka till Kuba för att dansa och till Afrika för att höra avancerat trumspel. Vi vet att kulturen är en viktig del i Stockholms utveckling, då behöver vi ta vara på all kultur – även den nya och den nyskapande.

Genom att ta vara på det skapande som invandrade konstnärer för med sig blir det svenska kulturlivet rikare. Majoriteten i kulturnämnden ger nu därför Stockholms kulturförvaltning i uppdrag att börja arbeta för att synliggöra de osynliga konstnärerna. Det innebär, för det första, att söka kunskap om läget i Stockholm. Hur många kulturskapare finns det i staden som borde ha en självklar plats i Stockholms kulturliv, men som inte har det idag? Var finns hindren för att nå ut till den stora publiken i Stockholm?

När det finns en överblick, ska lösningarna sökas. Det kan handla om att se till att professionella konstnärer från andra delar av världen får synas i kulturens finrum, exempelvis i Kulturhuset eller i andra sammanhang där konsten når en bredare publik. Det kan också handla om förändrade arbetsformer inom kulturförvaltningen, exempelvis mer aktivt uppsökande verksamhet eller nya kontaktytor.

Stockholm ska ta steget från huvudstad till världsstad. Då har vi inte råd med förlorade konstnärskap. Därför sätter vi nu igång arbetet för att öppna stadens dörrar till det världsberömda, okända kulturlivet – att göra de osynliga konstnärerna synliga.

Sahar Almashta (fp)
Ledamot av kulturnämnden

Madeleine Sjöstedt (fp)
Kultur- och idrottsborgarråd

Kommentarer»

1. Tobias - 18 november 2008

Gott så, men vem äger frågan nu?
Vem ska vi lobba på för att få hockey av detta prat prat prat?

2. Mångfald på kulturscenen « Från huvudstad till världsstad - 23 september 2009

[…] kulturscen. Madeleine och Sahar Almashta, folkpartistisk ledamot i kulturnämnden, skrev också en artikel på temat i tidningen […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: