jump to navigation

Mer publik ger inte sämre kvalitet 17 september 2008

Posted by annaws in Kultur för fler.
Tags: , , ,
trackback

Debatten om den för i år nya kulturbonusen tar ibland förvånande uttryck. Ett exmpel på detta visade sig igår när kulturnämnden höll sammanträde. Ett ärende på dagordningen var utfallet av den första utdelningen av bonussystemet, där glädjande nog de allra flesta fick ett påslag. Detta väckte en debatt som nog skulle få ganska många att höja på ögonbrynen.

I socialdemokraternas, vänsterpartiets och miljöpartiets särskilda uttalande står att systemet innebär ”både en ökad kommersialisering och en oacceptabel styrning av det fria kulturlivets verksamheter”. Miljöpartiets Kerstin Wickman ansåg att det fria kulturlivet nu blir ”mainstream”.

Jag undrar om vänsterpartierna verkligen på allvar menar att exempelvis Latinamerikanska Folkteatern, Barnens Underjordiska Scen och Teater Scenario, som alla tre fått en betydande bonus, skulle ha blivit mainstream? Eller att Stiftelsen Kurdiska biblioteket och Teater Pero skulle ha blivit politiskt styrda? Det är i så fall ett omyndigförklarande av Stockholms fria kulturliv som jag inte delar. Det fria kulturlivet har betydligt större integritet än så.

Argumentet att mer publik skulle leda till kommersialisering och mainstream blottar en alldeles särskild syn på publikens intellektuella kapacitet – att det som många människor uppskattar automatiskt är kommersiellt och dåligt.

Det verkar som om oppositionen glömmer att det ordinarie kulturstödet, vars hela utgångspunkt är att stödja kvalitet och det som inte är kommersiellt gångbart,  fortsätter på samma sätt som tidigare och med samma medel. Bonusmedlen kommer därutöver.

Kulturbonusen handlar om två saker. För det första behövs det mer pengar in i kultursektorn och bonusen ska sporra kulturverksamheterna att öka sina intäkter. Men framförallt handlar det om ett av 1974 års kulturpolitiska mål: att fler människor ska ta del av kulturen. Ingen kultur skapar förändring i tomma salonger. För mig är det stötande att hävda att mer publik till en kulturaktivitet, som genom en kulturstödsansökan bedömts ha hög konstnärlig klass, är negativt.

Fördelningen av kulturbonusen finns att läsa nedan.

bonus-2008-word

Madeleine

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: