jump to navigation

Nu presenteras budgeten för 2009 – Kulturen och idrotten går stärkta in i 2009 10 september 2008

Posted by Erik in Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler, Mer läsning och bättre bibliotek.
Tags: , , , , , , ,
trackback

Just nu presenterar gruppledarna för m, fp och kd i Stockholms stad förslaget till budget för 2009. Kultur- och idrottspolitiken är två av de stora vinnarna.

Kulturnämnden

Kulturnämnden får en kraftig nettohöjning av sitt anslag 2009. Kulturförvaltningens budget innehåller satsningar på ca 31 miljoner kronor, och besparingar på bland annat energi- och sjukfrånvarokostnader på 3,7 miljoner kronor.

De största kultursatsningarna för året är dessa:

  • Vi fortsätter bryta ny mark i kulturpolitiken med målet att fler stockholmare ska nås av kvalitetskulturen.
  • Stockholms bibliotek behöver förnyas ordentligt för att motsvara de krav som människor i en modern storstad ställer. Biblioteken ska ligga där stockholmarna rör sig, och erbjuda mötesplatser och lärmiljöer för alla. Under året kommer arbetet med att förnya hela biblioteksstrukturen att påbörjas. Vi kommer även att fortsätta arbetet med att öka öppettiderna. Bibliotekens budget blir nu betydligt större än det tidigare rekordåret 2002, när folkpartiet också styrde över kulturpolitiken.
  • Staden kommer att satsa stort på att stärka konsten och utställningsverksamheten i Stockholms institutioner. Stadens museer kommer även fortsättningsvis ha fri entré. Stockholm blir också den första kommunen i Sverige som åtar sig att följa det nya avtal om utställningsersättning som Konstnärernas riksorganisation och kulturrådet har förhandlat fram.
  • Barn- och ungdomskulturen i Stockholm stärks genom ett utökat stöd till Stadsteaterns barn- och ungdomsverksamhet och utökade medel för att förverkliga den barn- och ungdomskulturplan som kommer att antas under hösten 2008.
  • Satsningen på det fria kulturlivet i Stockholm fortsätter. Under 2009 sjösätts en fond för nyskapande kultur och ett resurscenter för samarbete mellan kulturverksamheter och näringsliv. Dessutom förstärks arbetet med att hjälpa Stockholms kulturverksamheter som vill exportera sina produktioner och som söker EU-stöd. Det ökade anslaget till det fria kulturlivet genom kulturbonusen fortsätter.
  • Kulturförvaltningen får också en kraftigt utökad investeringsbudget på 26 miljoner kronor för att bland annat genomföra de ombyggnationer som behövs i stadens bibliotek.

Idrottsnämnden

Idrottsnämndens budget för 2009 innehåller ett antal satsningar på drygt 18 miljoner kronor och besparingar på energi- och sjukfrånvarokostnader på ungefär 10 miljoner kronor.

De viktigaste idrottssatsningarna för året är:

  • Vi fortsätter arbetet med att sätta stockholmarna i rörelse genom simsatsningen, de trygghetsanpassade motionsspåren och mer ytor för spontanidrott under 2009.
  • Under 2009 påbörjas bygget av Europas största skatepark i Högdalen. Vad vi vet är det dessutom den enda i världen som är komplett för alla skatediscipliner. Anläggningen blir ett eldorado för skateare från hela Sverige och kommer att göra det möjligt med stora internationella tävlingar. Satsningen kommer också att göra hela området kring Högdalstopparna mer tillgängligt och tryggt för stockholmarna.
  • Investeringsbudgeten är även i år mycket omfattande på 300 miljoner kronor, vilket kommer att leda till flera nya anläggningar, tex Skanstullshallen, och stora förbättringar i de redan existerande anläggningarna.
  • En stor satsning i investeringsbudgeten riktas mot att sänka energiförbrukningen i Stockholms idrottsanläggningar och därmed minska såväl miljöpåverkan som driftskostnader. Många anläggningar byggdes under 1960- och 1970-talen och når inte upp till dagens mål vad gäller energiförbrukning. Detta är det första steget i ett stort arbete med att modernisera idrottsanläggningarna.

DN, SvD,

Kommentarer»

1. thom - 10 september 2008

sänkt skatt med 10 öre, grattis politiker ni är verkligheten, om jag tankar för tio öre över 100 kr så blir min betalning 100 kr, vilken skattesänkning

2. Sven Stormdal - 2 oktober 2008

Läste i DN om Ågetsa Ridskola. Varför löser ni inte det här genast, jag har en son som började rida där på 80-talet, det fungerade utmärkt och skolan betyder mycket för ungdomar och handikappade, men nu måste dom bygga om men får inget stöd varken från Stockholm eller Huddinge för detta. Sakmligt är ordet!

3. Kulturskolans budget minskar « Från huvudstad till världsstad - 4 december 2009

[…] på stadens bibliotek. Dessutom fortsätter satsningarna på barn och ungdomar som inleddes i budgetarbetet inför 2009. Kulturhuset inför fri entré.  Stadsteatern fortsätter sitt utvecklingsarbete.  Stockholm […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: