jump to navigation

Beslut fattat om Stockholmsarenan 9 september 2008

Posted by Erik in Från huvudstad till världsstad.
Tags: , , , ,
trackback

Pressmeddelande
2008-09-09

STOCKHOLM BYGGER STOCKHOLMSARENAN

– Vi vill stärka Stockholm som evenemangsstad. Globenområdet behöver utvecklas och därför behövs en ny arena för konserter, evenemang och idrott. Det finns också behov av en lösning för elitfotbollen i Stockholm som vi vill tillgodose.

– Byggandet av en ny evenemangsarena har stötts och blötts sedan 90-talet. Därför känns det väldigt tillfredsställande att vi nu drivit frågan i hamn. Evenemangsarenan är en viktig byggsten för att Stockholm ska bli en evenemangsstad i världsklass.

Det säger kultur- och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) med anledning av att kommunfullmäktige i går fattade ett inriktningsbeslut om en ny evenemangsarena i Globenområdet.

Fakta
Stockholmsarenan är en evenemangsarena med 30 001 sittplatser som planeras vara färdig för invigning under 2012. Arenan kommer att ligga i Globenområdet och härbärgera konserter, sport och evenemang året om. Den är konstruerad för att kunna erbjuda alla typer av stora svenska och internationella evenemang. Den uppfyller UEFA:s och FIFA:s regelverk för internationell fotboll gällande sittplatser, storlek, säkerhet, belysning, ljudanläggning och krav på lokaler och omgivningar.

Projektet beräknas kosta omkring 1,9 mdkr. Finansieringen grundar sig bland annat på försäljningen av tomträtterna på nuvarande Söderstadion, vilket tillsammans med intäkterna i driftskalkylen så här långt i planeringen visar att det ekonomiska utfallet för staden kommer att bli positivt.

Tidsplan
Planprocessen kommer att genomföras under 2009 och 2010 varpå byggstarten kan ske under 2011. Därmed beräknas invigningen av Stockholmsarenan kunna ske 2012. I tidsplanen finns faktorer som kan påverka tidpunkten för färdigställandet av arenan.

Andreas Åström
pressekreterare
076-122 94 86

DN

Kommentarer»

1. sbiyh - 9 september 2008

De nya konkreta planerna för Stockholmsarenan måste vara en gigantisk mardröm för parterna bakom den mycket fläskigare Nationalarenan (med målsättning att vara den största arenan, ha det största köpcentret, ha det högsta hotellet & antagligen kommer att bli det största fiaskot i mannaminne…)

Globenområdet är ett redan inarbetat eventområde med bra kommunikationer, bra avstånd från staden & Stockholmsarenan har dessutom en mer lagom publikkapacitet för de flesta arrangemang. Stockholmsarenan är dessutom relativt estetisk (till skillnad mot Nationalarenan som med sitt enorma ståltak snart kommer att få namnet ”buren” i folkmun)

Faktiskt inte helt orealistiskt att samtliga Stockholmslag kommer att ha Stockholmsarenan som hemmaplan i framtiden. Storskaliga ”Buren” kan istället användas till jippon, monstertrucks och bandy.

2. Zed - 9 september 2008

Bajens problem lösta, återstår bara DIFs.

3. Magnus - 11 september 2008

Fantastiskt bra att beslut äntligen är taget. Det man däremot ställer sig frågande till är varför det skall behöva ta YTTERLIGARE två år innan man kan börja bygga. Arena frågan har stötts och blötts sedan långt innan förra valet. Vad är det som rimligtvis kan behöva utredas i två år ytterligare? I Sveriges andra två stora städer beslutar man planerar man och bygger man. Allt under kortare tid än man ens kan ta ett inriktningsbeslut i Stockholm, Varför är processen så vansinnigt långsam här?

4. Matte - 23 september 2008

Och marken till DIF Fotboll väntar vi fortfarande på.

5. Framtiden för Stockholms stadion « Från huvudstad till världsstad - 25 mars 2009

[…] vilket skulle skapa underlag för själva finansieringen. (Läs om processen bakom Stockholmsarenan här och här.) Hammarby meddelade sedan att man skulle vara intresserad av att spela sina hemmamatcher […]

6. Invigning av Tele2 Arena den 24 augusti med Robyn, Kent och Winnerbäck « Från huvudstad till världsstad - 13 februari 2013

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: