jump to navigation

Upprustning av ridskolor 3 september 2008

Posted by Madeleine Sjöstedt in Okategoriserade.
Tags: , , ,
trackback

Den satsning som Stockholms stad gjort på ridning det senaste decenniet är den största någonsin. När beslutet om satsningen fattades 1999 gjordes en avvägning mot vilka behov som fanns på stadens ridskolor och vilka behov som fanns inom andra delar av idrottslivet. Man fattade då beslutet att koncentrera satsningen på de 5 kommunala skolorna som finns inom Stockholms stad. Sedan dess har vi spenderat ca 200 miljoner kronor på att upprusta ridskolorna. Den sista att bli klar är Sätra ridskola som kommer att stå färdig inom något år. Byggarbetet börjar när som helst. Jag är glad över att ha varit med och tagit fram stora resurser just till ridningen där så många unga finner glädje och lär sig ta ansvar.

När man 1999 fattade beslutet om vilka skolor som skulle ingå i satsningen hade man självklart kunna besluta att erbjuda upprustning även av andra ridskolor runt om i Stockholm som erbjuder stockholmare ridundervisning. Men precis som i arbetet med alla andra kommunala budgetar måste man prioritera, och sätta gränser för vad man kan göra.

Charlotte har här ställt frågor om vilka som är skillnaden mellan de privata och de kommunala ridskolorna. Även om det vid första anblicken kan se ut som likartade verksamheter finns det väsentliga skillnader. De kommunala ridskolorna verkar under regler som är beslutade av idrottsnämnden. Det begränsar handlingsutrymmet för den enskilda arrendatorn, men säkrar en bred och lättillgänglig ridverksamhet för stockholmarna. En kommunal ridskola får exempelvis inte hyra ut stallplatser till privata hästar, vilket påverkar intäkterna.

Igår besökte jag Ågesta ridskola och såg återigen vilken fantastisk verksamheter de bedriver och hur väl de tar hand om själva området. Med tanke på att staden äger marken och det är många stockholmare som använder hela friluftsområdet är det självklart angeläget att ha en bra relation till dem som driver anläggningen. Diskussionen om hur samarbetet kring Ågesta kan utvecklas måste fortsätta.

Madeleine

Kommentarer»

1. fam Krusenstierna - 4 september 2008

Ågestas ridskoleverksamhet är i högsta grad både bred och lättillgänglig. Här bedrivs knatteridning från 2 års ålder, Hästis från 6 års ålder och ponnylektioner från 7 års ålder i kunskapsjämna grupper. Fortsättning erbjuds på stor häst med individuell utveckling på välskolade hästar. Ågesta erbjuder dessutom ryttarna på alla nivåer att rida ut in en lantlig natur. Äldsta ryttaren är 83 år. Handikappade barn och vuxna rider på lördagar, som fritidssysselsättning likaväl som alla andra.
Ridskolan erbjuder lektionsridning 7
dagar/vecka.
Ridskolan är öppen ridfritidsgård alla veckans dagar.
Med samma ekonomiska förutsättningar som de 5 ridskolorna under Idf:s förvaltning skulle vi inte heller behöva ha inackorderade hästar! Dessutom kommer det inte att finnas plats vid en ombyggnad.

2. Katrina Lindqvist - 8 september 2008

Det vore förödande om Ågestas verksamhet skulle tvingas sluta på grund av att de hamnat i en rävsax mellan Huddinge reps Stockholms kommun, mellan olika förvaltningar inom kommunerna eller mellan de olika allianspartiernas skiftande politik.
De rävsaxarna verkar göra detta till en så omåttligt svår nöt att knäcka.
Men det skulle å andra sidan vara mycket intressant att se om alliansen kan vända detta och faktiskt agera över förvaltningsgränser, kommungränser och revirgränser!
Jag håller tummarna och hoppas att ni lyckas agera på ett sätt som gör det möjligt för mina tjejjer, Smilla Ebba och My att fortsätta sina underbara ridturer på Kadett, Bistro, Dilba ut över ängarna och de öppna fölten!

3. Christin Thörnvall - 13 september 2008

Jag är en av alla de föräldrar som har barn som rider på Ågesta Ridskola. Dottern (13 år) tillbringar all sin lediga tid i stallet.
Stallet är ett fantastiskt ställe för henne att växa upp på. Samvaron med djur och människor i alla åldrar, tjocka och smala, friska och funktionshindrade, barn, ungdomar och vuxna – som alla är här av samma skäl – får henne att växa upp till en tolerant och ansvarstagande vuxen. Alla är lika välkomna här!

Miljön utanför stallet är fantastisk med betande hästar och kor, bara 15 min resa från Stockholms City. Det är lätt att ta sig hit och hela året nyttjas området av promenerande, fågelskådare, hundägare, ryttare och många andra.

Att trots att man inte har egen häst får möjlighet att hämta hästar i hagen eller släppa ut dem där igen efter en dags arbete är en härlig känsla.
Att kunna ”hälsa på” favorithästen under sommaren när hästarna är på sommarbete i sina stora hagar.
Att kunna rida ut i naturen – både som frisk och funktionshindrad.
Att hästarna får vara hästar och gå i flock gör dem trygga och trevliga att hantera.
Jan och Margaretas fantastisk omsorg om både människor och djur gör ridskolan till en välkomnande plats att vara på.

Ågesta ridskola har så mycket som är bra!
Ta tillvara denna fantastiska oas så nära stan!

Men…stallet behöver rustas. Ponnyridhuset byggas om. De barn som har allergiska syskon/föräldrar har ingenstans att byta om.

Rädda denna väl fungerande verksamhet åt oss och alla kommande barn och ungdomar!

4. Charlotte Lundgren - 3 oktober 2008

Tack Madeleine för att du kom ut och besökte ridskolan, det hedrar dig (även om det nog mest var för att du skulle inviga det nya motionsspåret som Staden betalat – trots att det ligger lika mycket i Huddingen som ridskolan…). Bra också att du kom ut och pratade med demonstranterna från ridskolan när de uppvaktade dig utanför Stadshuset. Sådant uppskattar vi medborgare/skattebetalare/väljare/föräldrar!

Nu ser vi fram emot att du också tar ansvar för att diskussionen om en lösning på ridskolans dilemma kommer igång!

I gårdagens DN finns en artikel som på ett bra sätt belyser problematiken: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=835515

🙂 /Charlotte

5. Kultur- och idrottspolitiskt bokslut « Från huvudstad till världsstad - 17 september 2010

[…] har investerat 207 miljoner i en gigantisk satsning på våra ridhus. Stadens fem ridanläggningar har genomgått omfattande renoveringar de senaste åren. Grimsta och Sätra ridhus står nu alldeles […]

6. Flickor förbises i drotten « Från huvudstad till världsstad - 2 juli 2012

[…] är den stora flickidrotten och därför drev vi igenom en gigantisk satsning på Stadens fem ridanläggningar ridhus med investeringar på över 200 […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: