jump to navigation

Större allvar kring våldet 2 september 2008

Posted by Madeleine Sjöstedt in Kultur för fler.
Tags: , ,
trackback

Efter skandalscenerna på Råsunda förra veckan har något hänt i diskussionerna kring fotbollsvåldet. Ingenstans läste jag i kommentarerna något annat än att alla inblandade nu inser allvaret. Stollarna kan välta en fin sport över ända då vanliga människor börjar dra sig från att gå på det som ska vara fotbollens höjdpunkt, de laddade derbymatcherna. I de omedelbara kommentarerna efter matchen utmärkte sig Suleyman Sleyman som istället för att tala om sitt första mål i allsvenskan valde att ta avstånd från bråkstakarna: jag tycker att man borde stänga av dem på livstid. En tydlig signal som han ska all heder av.

Ett av mina förslag för att få ner fyllan och bråken vid derbyn är att de ska spelas på dagtid på helgerna. Jag talade med såväl Alf Johansson, VD Djurgården fotboll, som Michael Andersson, VD Hammarby fotboll, som inte förkastade idén. Både var mycket oroade över utvecklingen. Ingenstans hörde jag en ton av varken urskuldran , bortskyllan eller förringande.

Även många journalister inser vikten av att den förändring måste komma snabbt. Johan Esk, DN, var kraftfull i sin kommentar:

Även många journalister ”Alla” väntar på den stora enkla, lösningen.

Sorry, den finns inte.

Det är små, små steg som hela tiden måste tas och de viktigaste har de senaste åren tagits av dem som är närmast problemen. De gör den avgörande hårdmarkeringen. De jobbar med och mot unga pojkar som är farliga för sig själva och andra. De finns i klubbar och supporterorganisationer och andra nätverk och får inte vika ner sig nu. Det är ett maratonlopp men det kan vara upploppet de är inne på.

Och visst handlar det om personligt ansvar, att ”inte vika ner sig”. Min fp-kollega i idrottsnämnden Danne Fava, trogen Djurgårdare, är en av dem som inte ger tappt. På matcherna tar han ansvar för en av de ungdomar som har trott att fotboll handlar om att slåss. Och Danne är inte ensam. Många är de inom såväl Hammarby som Djurgården som sliter på.

Men alltför många börjar ge upp. Klubbledare, journalister, publik och även vissa politiker suckar uppgivet. I förlängningen leder utvecklingen till att publiken sviker fotbollen. Då faller en av mest publikvänliga idrotterna. Det vore en stor sorg. Jag lyfter på hatten för Suleyman, Johan, Danne, Alf, Micke och alla andra som arbetar vidare. Vi får inte lägga fingrarna emellan och skyddda våldsverkarna. Fotbollens framtid hänger på det.

Madeleine

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: