jump to navigation

Kvalitetskulturen ska nå fler stockholmare 28 juni 2008

Posted by Erik in Okategoriserade.
Tags: , , ,
trackback

De senaste dagarna har såväl statens som Stockholms stads kulturstöd diskuterats flitigt i DN och Svd. Idag bemöter Madeleine Sjöstedt kritiken i båda tidningarna. Målet med artiklarna (Svd) är att visa hur vi vill att kulturstödet ska leda till att fler stockholmare tar del av kvalitetskulturen, och till att förbättra kulturarbetarnas villkor.

Utgångspunkten för vår politik är det uppdrag som kulturförvaltningen fick förra sommaren och som under året har lett till flera reformer i Stockholms kulturpolitik. Ännu fler kommer under 2008. Kulturförvaltningens tjänsteutlåtanden till de reformer som redan sjösatts finns här:

Kulturbonusen

Fond för nyskapande kultur

Bilaga till fond för nyskapande kultur

Incitamentsstrukturen

Artiklarna i Dn och Svd finns nedan.

Erik

Kulturbonusen. Vår politik gynnar både kvalitet och höga intäkter – DN 28 juni 2008

I DN den 29 juni angriper Ingegärd Waaranperä Stockholms nyligen införda kulturbonus. Tyvärr har Waaranperä missförstått vad politiken handlar om.

Stockholms kulturpolitik grundar sig i att fler stockholmare ska ta del av kulturlivet och att kulturarbetarna ska få bättre försörjningsvillkor. En större publik gynnar både stockholmarna och stockholmskulturen. Ingen föreställning kan väcka reflektion och skapa förändring i tomma salonger.

Kulturbonusen skapar incitament för kulturlivet som får stöd från staden att nå fler stockholmare, särskilt barn och unga, vilket leder till bättre villkor för kulturarbetarna. Och det är uppenbart att bonusen har gynnat den stockholmska kvalitetskulturen. 87 procent av alla verksamheter har fått del av de 5,5 miljonerna. Det är en ökning av stödet till det fria kulturlivet med nästan 20 procent. Men det är också tydligt att det inom alla konstområden finns klara vinnare: De som 2007 har ökat sin publik, särskilt barn och unga, och sina egna intäkter.

Waarenperä oroar sig för att bonusen skulle skada kvaliteten, men det finns ingen anledning till oro. Alla teatrar och annan kultur som finns med i bonussystemet får redan verksamhetsstöd från staden och det ligger kvar precis som vanligt. Däri finns en kvalitetsgranskning, som görs av kulturförvaltningen i samarbete med referensgrupper. Bonusen kommer till på toppen. Och jag tror inte att någon anser att de som har fått en stor bonus skulle hålla sämre kvalitet än andra.

Vår inriktning är klar och tydlig: Det behövs mer pengar i kulturen. Det offentliga har huvudansvar för finansieringen av den kultur som inte klarar sig på kommersiella villkor, men ska också underlätta för att få in pengar från andra håll. De som säljer biljetter eller hittar andra intäkter ska inte – som tidigare – bli av med några offentliga medel. Tvärtom ska det löna sig att nå ut till en större publik eller hitta andra ekonomiska lösningar. Däremot har bonusen säkerligen barnsjukdomar. Därför kommer vi att, tillsammans med det fria kulturlivet, utvärdera och hitta förbättringar.

Madeleine Sjöstedt (fp)

Kultur- och idrottsborgarråd

——

Kvalitetskultur ska nå fler stockholmare – Svd 28 juni 2008

I de senaste dagarnas diskussion i Svenska dagbladet om hur det offentliga stödet till ett fritt och nyskapande kulturliv ska se ut, har Stockholms stads uppgraderade kulturstöd fått en viktig roll. Lars Ring misstänkliggör vår kulturbonus och före detta kulturministern Bengt Göransson misstror fonden för nyskapande kultur.

Som alltid i den kulturpolitiska debatten är det försök att finna nya former och utmaningar för kulturstödet som kritiseras – aldrig de gamla modellerna.

Min övertygelse efter såväl Riksrevisionens rapport (DN, Svd) om Kulturrådet, som de senaste årens utveckling i Stockholms kulturliv, är dock att kulturstödets mål, och vägen till hur dessa ska uppnås, måste tydliggöras.

Mitt övergripande mål med kulturstödet är att kvalitetskulturen ska nå fler stockholmare. Därför har vi inte ändrat kvalitetskriterierna för kulturstödet utan istället skapat en incitamentsstruktur som gynnar de kulturaktörer som ökar sin publik.

Kulturbonusen är en del av denna incitamentsstruktur, och innebär att de aktörer som under 2007 mest ökade sina egna intäkter eller sin barn- och ungdomspublik, härom veckan fick dela på 5,5 miljoner kronor.

Bonusen ligger på toppen av det verksamhetsstöd som redan har delats ut. Vi har inte ersatt något – vi har lagt till.

Förhoppningsvis fungerar kulturbonusen som ett incitament för alla aktörer i det fria kulturlivet att under 2008 sälja fler biljetter, samarbeta med nya sponsorer och finna bättre vägar att nå Stockholms barn och unga, för under 2009 kommer bonusen att fördelas igen.

Ett annat mål med vårt kulturstöd är att främja kulturellt nytänkande. Fonden för nyskapande kultur är precis den ”pott fria medel” som Bengt Göransson eftersöker, och disponerar 1,8 miljoner kronor 2008.

Frågan är då vad Lars Ring och Bengt Göransson egentligen är kritiska till. Vilket av målen med kulturbonusen är det som är fel? Av en före detta kulturminister hade jag dessutom hoppats på ett mer konkret förslag till förändring. Politik är inte bara att vilja, det är också att hitta fungerande praktiska lösningar.

Madeleine Sjöstedt (fp)
Kulturborgarråd i Stockholms stad.

Kommentarer»

1. Maria Küchen protesterar mot alliansstyrda Stockholm genom att flytta till alliansstyrda Lund « Från huvudstad till världsstad - 23 juli 2008

[…] kulturbonus som Küchen är så skeptisk till fördelar därför i år 5,5 miljoner kronor till de […]

2. Kulturuppropet går vidare och vidare « Från huvudstad till världsstad - 4 september 2008

[…] fortsättningen på debatten har såväl Stockholms stads kulturbonus som fond för nyskapande kultur diskuterats. P1:s kulturnytt hängde påoch sände i morse en intervju med Madeleine på […]

3. Stockholm satsar internationellt « Från huvudstad till världsstad - 17 september 2008

[…] nya riktlinjerna som främjar internationellt utbyte, är en del av de växtpengar som alliansen i Stadshuset anslår varje år.  Syftet med dessa är stärka incitamenten för det […]

4. Dålig arbetsmarknad leder till dåliga löner « Från huvudstad till världsstad - 14 januari 2009

[…] kulturpolitik borde därför vara att kulturlivet ska växa i såväl genomslag som i ekonomi. Om fler drabbas av kulturens kraft kommer de ekonomiska förutsättningarna för kulturarbetet att […]

5. Kulturbonus ökar tillgängligheten « Från huvudstad till världsstad - 26 januari 2010

[…] fonden för Innovativ kultur för att gynna nyskapande och samverkan med näringslivet. Se här, här, här, här och […]

6. Kultur- och idrottspolitiskt bokslut « Från huvudstad till världsstad - 17 september 2010

[…] Stockholm har vi försökt vända utvecklingen genom nya växtpengar till det fria kulturlivet. Vi har satsat 10 miljoner kronor per år, i en incitamentsstruktur med det uttalade syftet att få […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: