jump to navigation

En ny kulturpolitik tar form – första bonusen fördelad 19 juni 2008

Posted by annaws in Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler.
Tags: ,
trackback

Nu kan kulturen och stockholmarna skörda frukten av den första kulturbonusen : 5,5 mkr delas ut till 58 teatrar, konsthallar, danskompanier, jazzklubbar och annan Stockholmskultur. I snitt har kulturverksamheterna fått en bonus på 18 procent av verksamhetsstödet. Det är en historisk ökning av stödet till nästan alla fria kulturverksamheter.

När jag tillträdde som kulturborgarråd var min ambition att lägga om kulturpolitiken med målen att fler ska ta del av kultur och att kulturskapare ska få bättre ekonomiska villkor. Nu ror vi i land en av våra viktigaste kulturpolitiska satsningar, som visar sig ge bästa möjliga effekt.

Bonussystemet är en del av ett större paket för bättre villkor för kulturskaparna, som kulturnämnden sjösatte förra året. Grunden är att den som är duktig på att sälja biljetter eller öka sina intäkter på annat sätt ska gynnas av detta i bidragsgivningen – inte missgynnas som vi ibland tidigare har sett exempel på. Eftersom en av våra prioriteringar är kultur för barn och unga, gynnar bonusen också dem som ökar sin unga publik.

Nu när fördelningen av den första bonusen är färdig kan man se att den har gynnat verksamheter inom alla konstområden, både stora och små. Av de 67 verksamheter som deltagit i fördelningen (samtliga verksamheter som får verksamhetsstöd, utom två som inte har inkommit med rätt handlingar), har 58, alltså närmare 87 procent, fått utdelning. Det innebär en betydande ökning av stadens stöd till det fria kulturlivet, men också tydligare incitament för kulturlivet att sälja biljetter, att närma sig barn och unga, att ge fler stockholmare tillgång till kulturlivet och att förbättra sina ekonomiska villkor.

Bonussystemet är en vinstlott för kulturskaparna och för stockholmarna. Det är en nedsatt fot i riktning mot en modern kulturpolitik, där kulturen tar större plats. Nu får vi tillsammans med kulturlivet utvärdera och se hur systemet kan förbättras inför framtiden.

Läs mer om hur fördelningen och hur den beräknas nedan.

bonus-2008-word

utgangspunkter-for-bonusen

Madeleine

SvD, DN, SR Mitt i musiken, SR

Kommentarer»

1. Växtpengarna är det bästa vi gjort för scenkonsten « Från huvudstad till världsstad - 3 juli 2009

[…] Ett bonussystem, där den som lyckas öka sina egna intäkter eller sin unga publik får en bonus (årets bonus har nyligen delats ut) […]

2. Kulturbonus ökar tillgängligheten « Från huvudstad till världsstad - 26 januari 2010

[…] samt fonden för Innovativ kultur för att gynna nyskapande och samverkan med näringslivet. Se här, här, här, här och […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: