jump to navigation

Biblioteken ska finnas där stockholmarna är 13 juni 2008

Posted by Erik in Mer läsning och bättre bibliotek.
Tags: , ,
trackback

I nästa vecka kommer kulturnämnden att fatta beslut om att skapa fler T-banebibliotek i Stockholm. Dagens Svd berättade även om arbetet som är en del förnyelsen av biblioteksstrukturen i Stockholm. Målen med hela arbetet är att stadens bibliotek ska vara anpassade efter var stockholmarna bor och rör sig nu och i framtiden, och inte efter hur det var för ett par decennier sedan.

Pressmeddelande, 2008-06-13

Madeleine Sjöstedt (fp):

STOCKHOLM PLANERAR FÖR NYA TUNNELBANEBIBLIOTEK

– Majoriteten i Stockholm fortsätter planera för nya bibliotek. Tunnelbanebibliotek vid Högdalen, Östermalmstorg och Bredäng är viktiga steg i att möta stockholmarna där de befinner sig.

– I år har vi avsatt 35 mkr för biblioteksutveckling. Pengarna ska även användas till att placera bibliotek i köpcentra och i äldreboenden.

Det säger kultur- och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) med anledning av att kulturnämnden onsdagen den 18 juni fattar inriktningsbeslut om att bygga tunnelbanebibliotek vid Östermalmstorg och Bredäng. Sedan tidigare har det fattats beslut om att bygga ett tunnelbanebibliotek i Högdalen.

– Folkbibliotek är en oumbärlig del av Sveriges bildningshistoria. För mig som folkpartist är det viktigt att vårda och bygga vidare på detta.

– I Stockholm har bokutlåningen ökat med 2,4 procent, men i riket går den tyvärr ner. Jag vill förstärka huvudstadens positiva trend och därför fortsätter vi planera bibliotek för en ny generation, avslutar Madeleine Sjöstedt (fp).

Fakta:

Planeringen för tunnelbanebibliotek i Bredäng och Östermalmstorg är en del av Stockholms stads strukturplan ”bibliotek i rörelse”, som går ut på att biblioteken ska finnas på de platser där medborgarna rör sig.

I 2008 års budget finns 35 mkr avsatta för en ny biblioteksstruktur. Utöver investeringen i nya bibliotek ska även gamla moderniseras och det handlar även om teknikutveckling.

Andreas Åström
pressekretarare
076-122 94 86

Kommentarer»

1. Nina - 13 juni 2008

Det här tycker jag är jätteintressant! Östermalmstorg kan jag tänka mig har väldigt bra genomströmning, men vad är det som gör att just Bredäng är det andra valet för ett t-banebibliotek? =)

En annan sak som jag funderade på i anslutning till det här… När jag var liten kom bokbussen dit jag bodde. Det var jättebra! Skulle man inte kunna utveckla den verksamheten också? (Men jag kanske bara bor i fel område numera för att märka av att det redan görs…)

2. Nina - 13 juni 2008

(Jag bodde då i Botkyrka kommun, och bokbussen stannade i mitt bostadsområde en gång i veckan. Det var alltså inte den bokbussen som åker till förskolorna. Gissar att det var nån gång runt 91-93.)

3. annaws - 16 juni 2008

Hej Nina,

Kulturnämnden har beslutat att inleda arbetet med en ny biblioteksstruktur, som framförallt går ut på att föra biblioteken närmare stockholmarna. Tunnelbanestationerna är knutpunkter där många människor rör sig, därför är de bra platser för bibliotek.

Tanken är att det ska kunna bli fler bibliotek i eller vid tunnelbanestationerna, liksom i köpcentra och liknande . Det gäller att hitta bästa möjliga placering för varje bibliotek utifrån förutsättningarna.

Redan nu pågår projektering och byggnation av ett nytt bibliotek i Högdalens tunnelbanestation. Vid Östermalmstorg och i Bredäng finns det just nu goda möjligheter att flytta in bibliotek. I dessa stadsdelar passar tunnelbanan bra, på andra ställen kan det handla om köpcentra eller andra centrala platser.

Jag håller helt med dig om bokbussarna och det finns faktiskt planer på att utveckla bokbussverksamheten, framförallt för barn och äldre. Detta är på planeringsstadiet, vi återkommer när det har kommit längre.

Anna Wåglund Söderström
Biträdande borgarrådssekreterare
Kultur- och idrottsroteln

4. Kultur- och idrottspolitiskt bokslut « Från huvudstad till världsstad - 17 september 2010

[…] är att öka öppettiderna, framförallt på söndagar, och att inleda arbetet med att förnya hela biblioteksstrukturen i staden. Biblioteken ska finnas där stockholmarna är och vara öppna när stockholmarna vill gå […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: