jump to navigation

Om man inte bryr sig om mänskliga rättigheter kan man inte företräda Sverige 31 maj 2008

Posted by Erik in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags: , , , , ,
trackback

Idag skriver Madeleine Sjöstedt och Hans Backman, som är idrottspolitisk talesman för folkpartiet, på DN debatt om Svenska olympiska kommitténs bristande engagemang för den kinesiska idrottsrörelsens rätt till demokrati och mänskliga rättigheter. När engagemanget inte når upp till de stolta ord som den olympiska rörelsen har i sina egna stadgar så förlorar rörelsen i trovärdighet. SOK:s uppgift är dessutom att företräda Sverige i olympiska sammanhang, och då kan man inte låta bli att bry som det förtryck som den kinesiska idrottsrörelsen drabbas av.

Madeleine har skrivit åtskilliga artiklar om Kina och OS tidigare. Några av dem finns här:

Aftonbladet 19 april 2008

Svenska dagbladet 6 mars 2008

Svenska dagbladet 28 februari 2008

Aftonbladet 6 augusti 2007

Och flera artiklar på bloggen, här och här tex.

Erik

Kommentarer»

1. Lasse - 5 juni 2008

Fundera på det här Madeleine: I Kina klämmer regimen åt den som UTTRYCKER en politisk åsikt som avviker från den officiella. Och i vår regim ska alltså SOK klämmas åt eftersom de väljer att INTE UTTRYCKA någon officiell politisk åsikt. Ser du parallellen?

Stadsbidrag är ingen allmosa från den snälla staten, det borde du veta som borgerlig politiker. Att dra in skatt och pytsa ut bidrag är ett sätt att styra folket. Vad är nästa steg? Ska vi skicka med politruker i den olympiska truppen? Eller varför inte en storslagen McCarthy-process?

Om du har lite kontakt med verkligheten så borde du ha sett undersökningarna i media som visar att svenska folket är skeptiskt inställda till bojkotter eller demonstrationer under OS. SOK tror inte heller på det. Ska då Gunilla Lindberg tvingas göra uttalanden som hon inte tror på? Vad är det för en demokrati?

2. ertigo - 5 juni 2008

Lasse,

Madeleine har aldrig varit för en svensk bojkott av OS. Inte för att SOK eller svenska folket inte tycker det, utan för att det inte skulle leda till några förbättringar för kinesernas rättigheter.

En förutsättning för att organisationer ska få offentligt stöd i Sverige är att de menar vad de säger, och att de följer sina egna grundläggande principer. Den olympiska rörelsens stadgar, som både IOK och SOK står bakom, säger mycket tydligt att idrott är en mänsklig rättighet, att idrottslivet ska organiseras i fristående organisationer och att det inte får förekomma diskriminering pga politisk åsikt, etnicitet, religion osv.

Men trots att Kina bryter mot alla dessa krav för medlemskap i den olympiska rörelsen har varken IOK eller SOK visat att man ansträngt sig för att Kina ska uppfylla kraven. Man vill inte ens erkänna att problemen finns.

SOK företräder dessutom Sverige i olympiska sammanhang, och då måste man visa att man representerar Sveriges värderingar.

Bristerna i att leva upp till sina egna värderingar, och oviljan att framföra Sveriges värderingar i relation till Kina, gör att SOKs trovärdighet undergrävs. Därför tycker Madeleine att öronmärkningen av medel i statsbudgeten ska bort och att pengarna ska överföras till det generella anslaget till idrotten.

Jag ser inte parallellen med jämförelsen med Kina. SOK har ett statligt uppdrag, med det kommer vissa förpliktelser. Det inskränker inte på organisationsfriheten som du låter påskina. Kina garanterar varken organisations- eller yttrandefrihet för någon.

Erik Jennische
kultur- och idrottsroteln i Stockholms stad

3. SOKs skamlösa förslag « Från huvudstad till världsstad - 17 oktober 2008

[…] detta är bara ett skäl till att öronmärkningen borde upphöra. Det andra skälet är att SOK inte heller delar de demokratiska värden som svenska folkrörelser har uppdraget att […]

4. Idrottens problem handlar om prestige och pengar « Från huvudstad till världsstad - 15 januari 2010

[…] ärende, se senast OS i Peking och 2014 ska vinter-OS hållas i ryska Sotji. Se tidigare inlägg här, här och […]

5. Kultur- och idrottspolitiskt bokslut « Från huvudstad till världsstad - 17 september 2010

[…] annan viktig del i arbetet har varit att kräva att Svenska olympiska kommittén, SOK, skulle använda OS i Kina för att kräva att även kinesiska idrottare ska ha yttrandefrihet och […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: