jump to navigation

Ett kraftfullt försvar av det nya Stadsbiblioteket 30 maj 2008

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad, Mer läsning och bättre bibliotek.
Tags: ,
trackback

Asplundkännaren och tidigare intendenten vid Arkitekturmuseum, Karin Winter, skriver idag en mycket informativ artikel i dagens DN om förslaget till utbyggnad av Asplundbiblioteket på Sveavägen.

Winter konstaterar på ett förtjänstfullt sätt behovet av ett nytt Stadsbibliotek i en växande storstad. Liksom jag förvånas hon över att diskussionen så ensidigt kommit att handla om stadens behov av så kallade märkesbyggnader och inte om stadens behov av just ett bibliotek!

Självklart förstår man detta intresse hos arkitekter, men att kultureliten, däribland författare och t o m företrädare för Svenska akademien, inte reflekterat över att de går emot byggandet av något så speciellt som ett bibliotek är mer än märkligt.

Själv är jag glad att vi i Stockholm väljer att storsatsa på just en bildningsbyggnad som sätter böckerna i centrum. Det är bara att förvånas och sörja över att vissa av dem som kommer att ha mest nytta av biblioteket inte stöder det. Deras böcker kanske skulle lånas ut till fler.

Karin Winter visar också på att flera av de argument som framförts emot det vinnande förslaget är motstridiga och att samma personer företrätt diametralt olika åsikter beroende på i vilket sammanhang de framträtt.

Stockholm är i stort behov av ett nytt stadsbibliotek. Asplundbiblioteket ska inte förvandlas till en stadsdelsfilial. Idag har stadsbiblioteket ca 3000 besökare om dagen. Stadens beräkningar visar att det nya biblioteket kommer att få 7000. En utbyggnad av biblioteket skulle med andra ord mätta väldigt många människors hunger på kunskap. Därför har vi fattat beslutet om att Stockholm behöver ett nytt bibliotek.

I Stockholms arkitekturvärld har man länge velat ha arkitekturtävlingar. Delphinium vann i stenhård internationell konkurrens. Vissa tycker nu att fel låt vann, men det ansvarslösa tyckandets tid borde vara över.

Madeleine

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: